Ιδρυτική διακήρυξη

Ζούμε σε μια εποχή παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, κυρίως όμως κρίσης αξιών, κρίσης Θεσμών, κρίσης πολιτικής. Κρίσης, που διαχέεται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας μας, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που μας έχει εξουθενώσει, με αποτέλεσμα να τηρούμε μία στάση παθητική, τόσο ως πολίτες της χώρας όσο και ως δημότες του Δήμου μας.

Σε μια τέτοια δυσμενή συνθήκη αποφασίσαμε να παρέμβουμε δυναμικά ιδρύοντας τη δημοτική παράταξη «Δήμος Ορεστιάδας | Τόπος να ΖΩ». Για να αντιδράσουμε. Για να αντισταθούμε στην εύκολη οδό του μηδενισμού και της παραίτησης. Για να εργασθούμε. Για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα ανακόψουν την πορεία οπισθοδρόμησης που ακολουθεί ο Δήμος Ορεστιάδας, που θα ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση μαρασμού και παρακμής και θα γεννήσουν ξανά την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας. Αποτελεί πίστη μας ότι η ενεργοποίηση και η συμμετοχή μας στη λειτουργία της κοινωνίας στην οποία ανήκουμε δεν είναι δικαίωμα αλλά υποχρέωση και καθήκον, ενώ η αδιαφορία και η απραξία προσωπικό έλλειμμα.

Η παράταξή μας είναι γέννημα και θρέμμα του Δήμου Μας και δημιουργήθηκε μέσα από την αγάπη μας για τον τόπο που γεννηθήκαμε και μεγαλώνουμε και μέσα από την επιθυμία μας να συνεχίσουμε να ζούμε σ’ αυτόν.
Η παράταξή μας δε φέρει κανενός είδους εξαρτήσεις, δεν ανήκει και δεν κατευθύνεται από κανένα κέντρο.
Η παράταξή μας αποτελείται από ανθρώπους που παρακολουθούμε χρόνια την πόλη και τα χωριά να υποφέρουν από έλλειψη σχεδιασμού, προγραμματισμού, έργων, οράματος, από την απουσία της δημοτικής αρχής από κάθε δραστηριότητα των δημοτών, από την αδιαφορία της απέναντι στις ανάγκες τους, από την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής, από τη συνεχή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου μας, από την ανυπαρξία οποιουδήποτε μηχανισμού προστασίας των αδυνάτων και των μειονοτήτων, από την παντελή έλλειψη κοινωνικών δομών, από την αποτυχία ενσωμάτωσης των Δήμων που συνενώθηκαν και ισότιμης αντιμετώπισής τους.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι ήρθε η ώρα για ανατροπή, για αλλαγή κατεύθυνσης. Ότι ήρθε η ώρα για να αναδυθεί ο Δήμος Ορεστιάδας από την αφάνεια και να διεκδικήσει το προσκήνιο, να εγκαταλείψει τη μόνιμη θέση του «δεύτερου», του φτωχού συγγενή, να απεκδυθεί τη νοοτροπία της μιζέριας, του αυτοοικτιρμού, της μοιρολατρίας, της απομόνωσης και να διεκδικήσει όλα όσα του αξίζουν, όλα όσα ΜΑΣ αξίζουν.
Ήρθε η ώρα να καταρτίσουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής ευθύνης του Δήμου μας.
Να εφαρμόσουμε ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης βασισμένο στη γεωργία και την κτηνοτροφία με όρους βιωσιμότητας.
Να υποστηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, να διαμορφώσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις μας, συμβάλλοντας στη σταθερότητα αλλά και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Να αξιοποιήσουμε τη διασυνοριακότητα της περιοχής μας, το γεγονός ότι ο Δήμος Ορεστιάδας είναι ο πρώτος Δήμος στα σύνορα της Ελλάδας με δυο γειτονικές χώρες.
Να επενδύσουμε στην αειφόρο ενέργεια και σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.
Να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε την τοπική γαστρονομία, συνδέοντάς την με τον αγροτουρισμό και την παράδοσή μας.
Να εκμεταλλευτούμε το «νεαρό» της ηλικίας της έδρας του Δήμου, της Ορεστιάδας, φτιάχνοντας μια σύγχρονη πόλη, με μοντέρνες γραμμές και στο πνεύμα της εποχής, πόλο έλξης για νέους ανθρώπους.
Να επενδύσουμε στον αθλητισμό, ο οποίος υπήρξε παραδοσιακά ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας.
Να εξοπλίσουμε το Δήμο μας με δομές και δράσεις για ανθρώπους με αναπηρίες, για ηλικιωμένους, για ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.
Να επικεντρωθούμε στους Οικισμούς του Δήμου μας, οι οποίοι θα αποτελέσουν κεντρικό στρατηγικό στόχο για την ανάπτυξη.
Να δημιουργήσουμε δίκτυα αλληλεγγύης και υποστήριξης, οργανώνοντας κοινωνικές δομές.
Να αναδείξουμε την πλούσια πρωτογενή ντόπια καλλιτεχνική και πολιτιστική μας παράδοση, αλλά και να την εμπλουτίσουμε με σύγχρονες πολιτιστικές δημιουργίες, έτσι ώστε να επιτύχουμε την πολιτιστική μας εξέλιξη.
Ήρθε η ώρα να καταστεί ο Δήμος Ορεστιάδας ένα Διασυνοριακό Περιφερειακό Κέντρο της Θράκης, θέση που του αρμόζει γεωστρατηγικά αλλά και ιστορικά.
Ήρθε η ώρα να γίνει ο Δήμος Ορεστιάδας ένας ΤΟΠΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ένας ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ, ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ, ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ, ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΩ, ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ, ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΑΘΛΟΥΜΑΙ, ένας τόπος να ζήσουμε, ένας τόπος να ζήσουν τα παιδιά, τα εγγόνια μας και οι μελλοντικοί κάτοικοι αυτού του Δήμου.