ΠΑΙΔΕΙΑ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο Δήμος, μετά την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, έχει πλέον την αποκλειστική ευθύνη για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Μέχρι και σήμερα, τρία χρόνια πλήρους λειτουργίας της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι για να ξεπεραστούν απαιτούν συγκεκριμένες προτάσεις.

ΣΤΟΧΟΣ

Καμία σχολική μονάδα, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργίας. Εξάλλου, ένας λαός χαρακτηρίζεται από το επίπεδο της εκπαίδευσης του πληθυσμού του.

ΜΕΣΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ 

α. Αντικατάσταση υδραυλικών – ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων σχολείων

β. Στεγανοποίηση στεγών – γυμναστηρίων σχολείων

γ. Επισκευές WC μαθητών

δ. Αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης όλων των σχολείων με χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων

στ. Αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την αγορά και εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων σε όλα τα σχολεία

ζ. Αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την αντικατάσταση παλιών Η/Υ σε όλα τα σχολεία

η. Δημιουργία πλήρους υποδομής ΑΜΕΑ σε όλα τα σχολικά κτίρια

θ. Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα για την βελτίωση της σχολικής εκπαίδευσης και την ενίσχυση της ευρωπαικης ιδεας

ι. Διοργάνωση ημερίδων για θέματα ενημέρωσης, επιμόρφωσης και υποστήριξης γονέων και μαθητών

ια. Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

ιβ. Παρεμβάσεις για εξασφάλιση διδακτικού προσωπικού

ιγ. Υποστήριξη κι αναβάθμιση του ρόλου της δημοτικής βιβλιοθήκης

ιδ. Ίδρυση και ενίσχυση παραρτημάτων βιβλιοθήκης στις τοπικές κοινότητες.

ιε. Εκδηλώσεις δημιουργικής συμμετοχής για μικρούς και μεγάλους.

ιστ. Συμμετοχή Βιβλιοθήκης σε διάφορα προγράμματα όπως FUTURE LIBRARY.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 Ο Αθλητισμός υπήρξε ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας από της ιδρύσεώς της. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μουσικός Γυμναστικός Σύλλογος ΟΡΕΣΤΗΣ Ορεστιάδας ιδρύθηκε το έτος 1927, τέσσερα μόλις χρόνια δηλαδή από την ίδρυση της πόλης και η ομάδα του ποδοσφαίρου ανδρών αγωνίστηκε στη Β΄ εθνική κατηγορία, ο δε Αθλητικός Όμιλος Ορεστιάδας ιδρύθηκε το έτος 1970 και η ομάδα του βόλεϊ ανδρών κυριαρχούσε για χρόνια στον αθλητισμό της χώρας, αφού πέρασε από όλες τις εθνικές κατηγορίες και έφτασε μέχρι τη δεύτερη θέση του CEV CUP (Ευρωπαϊκό Κύπελλο Συνομοσπονδίας).

Από την ίδρυση λοιπόν της Ορεστιάδας και έως σήμερα ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της, έχουν δε αναπτυχθεί στην πόλη μας κάθε είδους αθλήματα: βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, κολύμβηση, σκοποβολή, ποδηλασία, ιππασία, beachvolley, τοξοβολία, στίβος, πινγκ πονγκ, τένις, σκάκι, πάλη, χάντμπολ, τάε κβον ντο και άλλες πολεμικές τέχνες, μπάντμιντον, μηχανοκίνητος αθλητισμός, 4χ4, μοτοσικλέτες κα

ΣΤΟΧΟΣ

Ανάδειξη της πόλης μας ως πόλης του αθλητισμού, μιας πόλης δηλαδή που αγαπά ιδιαίτερα και αγκαλιάζει τον αθλητισμό, έτσι ώστε να εκμεταλλευτούμε τον αθλητικό τουρισμό και ταυτόχρονα να συμβάλλουμε στη υγεία κι ευεξία των κατοίκων της.

ΜΕΣΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ

α. Στήριξη και ενίσχυση όλων των αθλητικών συλλόγων που λειτουργούν στην πόλη μας και ενθάρρυνση για την ίδρυση νέων αθλητικών συλλόγων και ανάπτυξη νέων αθλημάτων.

β. Ανακατασκευή, ενίσχυση και τελειοποίηση όλων των υπαρχόντων γυμναστηρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών και ενεργειακή αυτονόμησή τους με χρήση εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

γ. Δημιουργία αθλητικού κέντρου με αθλητικές εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με υποδομές διαμονής και ψυχαγωγίας, με συνεδριακό κέντρο και δυνατότητα άθλησης στη φύση, το οποίο θα προσελκύσει το ενδιαφέρον του επαγγελματικού αλλά και του ερασιτεχνικού αθλητισμού και θα μπορεί να υποστηρίξει την προετοιμασία αθλητικών σωματείων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

δ. Δημιουργία ποδηλατοδρόμου στην πόλη της Ορεστιάδας, ο οποίος θα βελτιώσει την αισθητική ποιότητα του οδικού περιβάλλοντος, θα εντάξει το ποδήλατο στην πόλη και στη ζωή των κατοίκων, μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον κυκλοφοριακό φόρτο και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των δημοτών.

ε. Εγκατάσταση οργάνων γυμναστικής στα υπαίθρια πάρκα της πόλης.

στ. Δημιουργία διαδρομών σε ενδεικνυόμενα τοπία της φύσης, όπως η κοίτη του ποταμού Άρδα και ο ορεινός όγκος Πενταλόφου, Πετρωτών, Κομάρων, Θεραπείου και Μηλιάς, για περιπάτους από περιπατητικούς φυσιολατρικούς συλλόγους και μεμονωμένους επισκέπτες, καθώς και για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό 4χ4, μοτοσικλέτες και άλλα.