Επίσκεψη στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας

SAM_1897

 

Η επικεφαλής του συνδυασμού «Δήμος Ορεστιάδας Τόπος Να Ζω» και υποψήφια Δήμαρχος Ορεστιάδας Μαρία Γκουγκουσκίδου, συνοδευόμενη από υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού της επισκέφτηκαν το πρωί της Πέμπτης 15 Μαΐου το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ορεστιάδας και συναντήθηκαν με τον υπερδραστήριο Γιάννη Σιωπίδη, εκπρόσωπο του Μορφωτικού Συλλόγου “Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας Τέχνης Ορεστιάδας και Περιφέρειας”, στον οποίο ανήκει το Μουσείο. Αφού ξεναγήθηκαν στους χώρους, όπου φιλοξενείται η Ιστορία της Νέας Ορεστιάδας, συζήτησαν τα θέματα που αφορούν το Μουσείο.

Ο εκπρόσωπος του Μουσείου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Μουσείο στην λειτουργία του, καθώς μοναδικοί πόροι χρηματοδότησης του Μουσείου είναι τα έσοδα από τις εκδηλώσεις που κάνει ο Σύλλογος, κάποιες δωρεές και κάποιες έκτακτες επιχορηγήσεις από τον Δήμο ή την Περιφέρεια. Τα ετήσια έξοδα λειτουργίας του ανέρχονται περίπου στις 25.000 ευρώ, ενώ το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του Μουσείου. Το Μουσείο σήμερα συμμετέχει σε 15 εκπαιδευτικά προγράμματα  και οι μαθητές που το επισκέπτονται ετησίως ανέρχονται  στους 2000.

Η Μαρία Γκουγκουσκίδου από τη σειρά της τόνισε την τεράστια συμβολή του Μουσείου στη διατήρηση της Ορεστιαδίτικης κι όχι μόνο πολιτιστικής κληρονομιάς και δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος Ορεστιάδας θα στηρίζει σε μόνιμη βάση το Μουσείο. «Στο προεκλογικό πρόγραμμα του συνδυασμού μας προτείνουμε την καταγραφή όλων των πολιτιστικών φορέων της περιοχής, οι οποίοι θα πραγματοποιούν εκδηλώσεις συντονισμένα και με ενιαίο πρόγραμμα. Δίνουμε έμφαση στον πολιτισμό και πρωταρχικός μας στόχος είναι να τιμηθούν οι παλαιότεροι που μόχθησαν και θεμελίωσαν αυτήν την πόλη» ανέφερε στο τέλος της συνάντησης η Μαρία Γκουγκουσκίδου.