Επίσκεψη στην ιστορική Βιβλιοθήκη Αδριανούπολης

IMG_0075

 

Αντιπροσωπεία του συνδυασμού «Δήμος Ορεστιάδας Τόπος Να Ζω» με επικεφαλής την υποψήφια Δήμαρχο Ορεστιάδας Μαρία Γκουγκουσκίδου βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 15 Μαΐου στο παλαιό κτίριο του Ειρηνοδικείου Ορεστιάδας, όπου βρίσκεται η έδρα του Συλλόγου Απογόνων Καραγατσιανών Αδριανουπολιτών Η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ και είχε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Στον χώρο του παλαιού Ειρηνοδικείου στεγάζεται η ιστορική Βιβλιοθήκη της Αδριανούπολης, η οποία αποτελεί μια ευρύτερη ιστορική πηγή για την παιδεία στην Αδριανούπολη και μπορεί να προσφέρει σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της κατά την περίοδο από το 1730 έως το 1922. Στον ίδιο χώρο μεταφέρθηκε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη και ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Αδριανούπολης.

Βασικό αίτημα από την πλευρά του Συλλόγου είναι η ανακαίνιση του κτιρίου του παλαιού Ειρηνοδικείου, η οποία ενώ μπορεί να ενταχθεί  στο ΕΣΠΑ, δεν ξεκινά, καθώς το κτίριο του παλιού Ειρηνοδικείου στερείται οικοδομικής άδειας και το Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου αδιαφορεί χαρακτηριστικά.

Δέσμευση της Μαρίας Γκουγκουσκίδου ως απόγονος Καραγατσιανών είναι η άμεση ένταξη του προγράμματος ανακαίνισης του κτιρίου του παλαιού Ειρηνοδικείου στο ΕΣΠΑ. «Η ιστορική Βιβλιοθήκη των προγόνων μας οφείλει να στεγάζεται σε ένα κτίριο αντάξιο της ανεκτίμητης αξίας της».