Επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό για τις αποζημιώσεις επιχειρήσεων κι αποθηκών που δεν δόθηκαν ποτέ στους δικαιούχους

DSC02246Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη απέστειλε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Δήμος Ορεστιάδας | Τόπος Να Ζω” και νεοεκλεγείσα δημοτική σύμβουλος Ορεστιάδας Μαρία Γκουγκουσκίδου αναφορικά με τις αποζημιώσεις των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Ορμενίου Ορεστιάδας που αφορούν τις ζημίες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις αλλά και οι αποθήκες της τοπικής κοινότητας Ορμενίου με ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου.

Το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

“κε Υπουργέ

Όπως γνωρίζετε, η τοπική κοινότητα Ορμενίου του Δήμου Ορεστιάδας επλήγη στις 6 Φεβρουαρίου 2012 από καταστροφική πλημμύρα, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε οικίες, αποθήκες και επιχειρήσεις.

Μόλις στα τέλη του μηνός Δεκεμβρίου 2012 οι κάτοικοι του Ορμενίου αποζημιώθηκαν για τις ζημίες που υπέστησαν οι οικίες τους.

Δυστυχώς όμως μέχρι και σήμερα, δύο και μισό χρόνο μετά, δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις που αφορούν τις ζημίες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις αλλά και οι αποθήκες της τοπικής κοινότητας Ορμενίου.

Μετά από μήνες γραφειοκρατικών διαδικασιών, αναζήτησης της υπόθεσης από Υπουργείο σε Υπουργείο και από υπάλληλο σε υπάλληλο, επανειλημμένων τηλεφωνικών επικοινωνιών, διαμαρτυριών προς Υπουργούς, Βουλευτές, Τοπικούς Άρχοντες, βρισκόμαστε σήμερα στο εξής σημείο:

1)               Η ΚΥΑ που αφορά την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων έχει επιτέλους πρόσφατα εκδοθεί και δημοσιευθεί στην ΕτΚ. Δυστυχώς όμως την κρίσιμη στιγμή που θα εκδιδόταν και η απαραίτητη εγκύκλιος, δυνάμει της οποίας θα εκκινούσε η πραγματική καταβολή των αποζημιώσεων, αφαιρέθηκε η συγκεκριμένη αρμοδιότητα από την υπάλληλο που χειριζόταν την υπόθεση, με αποτέλεσμα να δημιουργείται επιπλέον καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών.

2)               Η ΚΥΑ που αφορά την αποζημίωση των αποθηκών έχει επίσης πρόσφατα εκδοθεί και δημοσιευθεί στην ΕτΚ. Δυστυχώς όμως τη χρονική στιγμή που πρέπει να ελεγχθούν οι ζημίες στις αποθήκες για να καταβληθεί η αποζημίωσή τους, έχει δημιουργηθεί μείζον θέμα με τη μετακίνηση των αρμοδίων υπαλλήλων. Οι υπάλληλοι της ΥΑΣΒΕ, οι οποίοι έχουν πρόσφατα μεταταγεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και οι οποίοι τυγχάνουν αρμόδιοι για τον παραπάνω έλεγχο, αδυνατούν να μετακινηθούν προς το Ορμένιο του Δήμου Ορεστιάδας, διότι ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης δεν υπογράφει τη μετακίνησή τους.

κε Υπουργέ

Η υπομονή των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Ορμενίου έχει εξαντληθεί.

Προσπαθώντας να επιβιώσουν μέσα στη βαθειά οικονομική κρίση που βιώνει όλη η χώρα, αντιμετωπίζοντας δε πρόσθετα και όλες τις υστερήσεις μιας υποβαθμισμένης αγροτικής παραμεθόριας περιοχής, έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.

Νιώθουν ότι αντιμετωπίζουν όχι πια μόνο την αδιαφορία αλλά και τον εμπαιγμό της Πολιτείας, μιας και ανάλογες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί στο νομό Ηλείας, ήδη από το Δεκέμβριο του 2013, για πλημμύρα που συνέβη ακριβώς την ίδια περίοδο, ήτοι το Φεβρουάριο του 2012.

κε Υπουργέ

Αιτούμαστε με το παρόν έγγραφό μας να αποκαταστήσετε την αδικία που βιώνουν οι κάτοικοι της παραμεθόριας αυτής τοπικής κοινότητας του Δήμου Ορεστιάδας και να προχωρήσετε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή των ως άνω αποζημιώσεων, μιας και τυγχάνετε ο καθύλην αρμόδιος Υπουργός για τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών.”