Οι προτάσεις μας για το υπό ίδρυση ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας στην Ορεστιάδα

4b9843fb7f8fe048634adf3f7e64c531_LΣτις 2 Σεπτέμβρη ο νεοκλεγείς Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Μαυρίδης συγκάλεσε σύσκεψη του δημοτικού συμβουλίου με θέμα την ίδρυση από το Υπουργείο Παιδείας ΙΕΚ με έδρα την Ορεστιάδα. Ενημερωθήκαμε  για τις συνθήκες και τους όρους ίδρυσης του ΙΕΚ στην Ορεστιάδα και ως δημοτική παράταξη διαπιστώνουμε ότι η ίδρυση του ΙΕΚ δεν πρόκειται για μια ουσιαστική παρέμβαση στο χώρο της κατάρτισης στο Δήμο μας, αλλά για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα του αρμόδιου υπουργείου, προκειμένου να παρουσιάσει έργο στην περιοχή. Με επιστολή μας προς τον κ. Δήμαρχο καταθέσαμε τις προτάσεις μας αναφορικά με την ίδρυση του ΙΕΚ και τις ειδικότητες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΔΗΜΑΡΧΟ

Σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης για το υπό ίδρυση ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας στο Δήμο Ορεστιάδας, αναφέρουμε τα εξής:

Από τη σύντομη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για τις συνθήκες και τους όρους ίδρυσης του ΙΕΚ διαπιστώσαμε ότι δεν πρόκειται για μια ουσιαστική παρέμβαση στο χώρο της κατάρτισης στο Δήμο μας, αλλά για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα του αρμόδιου υπουργείου, προκειμένου να παρουσιάσει έργο στην περιοχή.

Πραγματικά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τι θα προσφέρει στο Δήμο Ορεστιάδας ένα ινστιτούτο κατάρτισης, χωρίς κτιριακές υποδομές, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς προϋπολογισμό για δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης, για το οποίο πρέπει να σπεύσουμε και να πιέσουμε το ΕΠΑΛ Ορεστιάδας να το φιλοξενήσει, περιορίζοντας έτσι την ήδη επιβαρυμένη από τις δομές της εσπερινής εκπαίδευσης δική του λειτουργική αυτονομία και για το οποίο πρέπει να ανεύρουμε κονδύλιο από τον προϋπολογισμό του Δήμου για τη συντήρησή του.

Παρ’ όλ’ αυτά και επειδή είναι φανερό ότι η απόφαση για την ίδρυσή του έχει ληφθεί, εμείς, όσον αφορά τις ειδικότητές του, προτείνουμε τα εξής:

Οι ειδικότητες που θα διδάσκονται στο υπό ίδρυση ΙΕΚ πρέπει να συνδέονται με την οικονομία της περιοχής και να δίνουν τη δυνατότητα στους αποφοίτους να απορροφώνται άμεσα από την τοπική αγορά εργασίας, αλλά και να ενισχύουν τις τοπικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να αυτές εξελιχθούν και να εκσυγχρονιστούν.

Άποψη του συνδυασμού μας είναι ότι η οικονομία του Δήμου Ορεστιάδας πρέπει να στοχεύσει καταρχήν στην πρωτογενή παραγωγή, στη μεταποίηση ποιοτικών γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, στην ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και στον αγροτουρισμό, σε σχέση δε με τα παραπάνω λείπουν εξειδικευμένα και καταρτισμένα στελέχη από την περιοχή μας.

Πιστεύουμε λοιπόν ότι οι παρακάτω ειδικότητες θα συμβάλλουν ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή, θα λειτουργήσουν δε και συμπληρωματικά προς τα τμήματα του Πανεπιστημίου που λειτουργούν στην πόλη μας:

1)                  Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας.

2)                  Τεχνικός Αγροτουρισμού.

3)                  Τεχνικός Μαγειρικής τέχνης – Αρχιμάγειρας (chef)

4)                  Τεχνικός Αρτοποιός – Ζαχαροπλαστικής