Μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά

11183455_891260617628356_5846734502998118088_nΠέρασε πάνω από ένας αιώνας από τότε που η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργαζομένων ενέκρινε ένα ιστορικό ψήφισμα που διακήρυττε ότι «οκτώ ώρες θα αποτελούν τη νόμιμη εργασία μιας ημέρας».

Η εξέγερση των εργατών του Σικάγου, σε συνέχεια του ψηφίσματος, που ξεκίνησε την 1η Μαΐου 1886 διεκδικώντας εργασιακά δικαιώματα κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα με την επέμβαση της αστυνομίας.

Από τότε η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα που οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο δείχνουν τη δύναμή τους, διακηρύσσουν τα ιδανικά τους και γιορτάζουν τις επιτυχίες τους.

Οι διεκδικήσεις και τα διακυβεύματα παραμένουν πάντα ίδια, ακόμα περισσότερο σήμερα άλλωστε που έχουμε να κάνουμε με ένα παγκόσμιο σύστημα θεμελιωμένο στην ακόρεστη εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, στο οποίο μοιάζουμε εθελοντικά υποταγμένοι. Σε μια οικονομία που καταστρέφεται καταστρέφοντας τον πλανήτη, που κρατά τις δημοκρατίες κάτω από τον έλεγχο των πολυεθνικών και θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας. Σε μια κοινωνία που η κυριαρχία της λατρείας του χρήματος και της σπουδής για το κέρδος μας οδηγούν σε συνεχή αγωνιώδη αναζήτηση μιας δουλικής απασχόλησης.

Σήμερα λοιπόν περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία περισσότερη εγρήγορση, περισσότερη συνείδηση, περισσότερη αλληλεγγύη στον άνθρωπο, περισσότεροι αγώνες για μια κοινωνία πραγματικής ανθρώπινης ευημερίας.