Τοποθέτηση Μ. Γκουγκουσκίδου για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής έτους 2014

maria-682x1024

Απολογισμός πεπραγμένων δημοτικής αρχής έτους 2014 είναι το θέμα της σημερινής ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, αλλά στην ουσία όσα αναφέρω παρακάτω αφορούν και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα έως σήμερα. Αφορούν τα σημαντικά και μεγάλα προβλήματα του Δήμου μας, για τα οποία φέρει ευθύνη τόσο η προηγούμενη δημοτική αρχή όσο και η σημερινή.

Το οδικό δίκτυο του Δήμου βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, τόσο αυτό που περικλείεται εντός του αστικού ιστού της πόλης, εντός των συνοικιών της καθώς και εντός των τοπικών κοινοτήτων, με το κατεστραμμένο οδόστρωμα και τις αμέτρητες λακούβες να κοσμούν ακόμα και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όσο και τα τμήματα του οδικού δικτύου που συνδέουν μεταξύ τους κάποιες από τις τοπικές κοινότητες και ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου, όπως είναι ο δρόμος Βάλτος – Χανδράς – Δοξιπάρα, Πάλη – Πεντάλοφος, Κριός – Σπήλαιο, Ελιά – Φυλάκιο, ο οποίος έχει αφεθεί στην τύχη του μετά την καταστροφή του από τις πλημμύρες.

Το δίκτυο των αγροτικών δρόμων βρίσκεται επίσης σε κακή κατάσταση κι ας προσπαθεί η δημοτική αρχή να παρουσιάσει το μαύρο – άσπρο εδώ και μήνες, ακόμα και σήμερα, προσπαθώντας να διαψεύσει και τους ίδιους τους χρήστες του. Πραγματοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης και επιφανειακές παρεμβάσεις ίσα ίσα για να φανεί ότι δουλεύουν σε κάθε χωριό κι ακόμα δεν έχουν φτάσει σε όλα. Και δυστυχώς η κακή κατάσταση των αγροτικών δρόμων είναι ένα ακόμη πρόβλημα που επιβαρύνει το ήδη επιβαρυμένο γεωργικό επάγγελμα.

Οι παιδικές χαρές, για τις οποίες, από την προηγούμενη ακόμα δημοτική αρχή, όλοι γνωρίζαμε ότι έπρεπε να τακτοποιηθούν και να ανακατασκευαστούν για να πληρούν τις νόμιμες προδιαγραφές και να αδειοδοτηθούν, βρίσκονται σήμερα σε όλη την έκταση του Δήμου τυπικά κλειστές, χωρίς καμία ξεκάθαρη πρόβλεψη από τη μεριά της δημοτικής αρχής για το χρονικό ορίζοντα λύσης του προβλήματος.

Τα επισκέψιμα τουριστικά σημεία του Δήμου μας και οι δρόμοι πρόσβασης σε αυτά βρίσκονται στην ίδια κακή κατάσταση που παρελήφθησαν από τη νέα δημοτική αρχή, ο τύμβος της Ζώνης, η αρχαιολογική έκθεση του Σπηλαίου, το μουσείο πέτρας και ο συνεδριακός χώρος των Πετρωτών.

Για το ειδικό σχολείο, για το οποίο από την αρχή ακόμη της δημοτικής περιόδου ζητήσαμε να ορισθεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καμία συζήτηση δεν γίνεται, καμία πρόταση, καμία προοπτική.

Για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων του Δήμου μας, παράρδια περιοχή, ορεινός και δασικός όγκος Θεραπειού-Κομάρων-Πενταλόφου-Πετρωτών καμία αλλαγή δεν έχουμε δει να πραγματοποιείται, καμία παρέμβαση.

Επίσης καμία μέριμνα δεν έχει ληφθεί και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για τη δημιουργία αποχετευτικών υποδομών στις άλλες δημοτικές ενότητες πλην της δημοτικής ενότητας Ορεστιάδας, για τη διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, για τη διαχείριση των αδέσποτων.

Τι έκανε όμως η νέα δημοτική αρχή;

Αυτό που έκανε καταρχήν η νέα δημοτική αρχή ήταν να δείξει από την αρχή ακόμα της θητείας της συμπεριφορές τακτοποίησης των δικών της παιδιών και των δικών της ανθρώπων. Προσέλαβε με φωτογραφικές προκηρύξεις ως ειδικούς συνεργάτες συγγενείς μελών της παράταξής της, αργότερα δε τακτοποίησε δημοσιογράφο, γνωστό ένθερμο υποστηρικτή της δημοτικής αρχής κατά την προεκλογική περίοδο, τοποθετώντας τον ως εργαζόμενο στη δημοτική τηλεόραση Ορεστιάδας, με μια άκρως φωτογραφική προκήρυξη, η οποία ζητούσε δημοσιογράφο από ΙΕΚ δημοσιογραφίας, προφανώς γιατί αυτός ήταν ο τίτλος που διέθετε ο συγκεκριμένος. Και αναμένουμε τη συνέχεια…

Αυτό που επίσης έκανε και κάνει η νέα δημοτική αρχή και το οποίο θεωρώ ανησυχητικό είναι αυτή η πλατιά επέκταση του εθελοντισμού σε πολλούς τομείς αρμοδιότητας του Δήμου αλλά και σε όλη τη γεωγραφική του έκταση, την οποία η νέα δημοτική αρχή προωθεί, οργανώνει και υποστηρίζει.

Τη δωρεάν εργασία μπορεί να συνοδεύει το δόλωμα της “προσφοράς στο κοινωνικό καλό” “της χαράς της συμμετοχής” ή “της εμπειρίας”, στην πραγματικότητα όμως αυτή η προσφορά απλήρωτης εργασίας στοχεύει κατευθείαν στο κέντρο της εργασίας. Αποτελεί καίριο χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων και κυρίως στο βασικό δικαίωμα, το μισθό.

Εννοείται ότι δεν ανακάλυψε την Αμερική η σημερινή δημοτική αρχή του Δήμου Ορεστιάδας. Η πολύ πλατύτερη προσφορά απλήρωτης εργασίας είναι ένα μαζικό φαινόμενο που έχει επεκταθεί στους περισσότερους Δήμους της χώρας, τουλάχιστον όσους εμφορούνται από τις ίδιες ιδέες με τη δική μας δημοτική αρχή, εφαρμόζεται δε και από την Πολιτεία.

Με τον τρόπο αυτό η δημοτική μας αρχή αναθέτει σε εθελοντικές ομάδες τις δικές της υποχρεώσεις και αρμοδιότητες, αποφεύγοντας έτσι να προσλάβει τους ανθρώπους που χρειάζονται για το σκοπό αυτό, αποφεύγοντας επίσης να συγκρουστεί με την εκάστοτε κυβέρνηση και να διεκδικήσει.

Η έξαρση αυτή του εθελοντισμού δημιουργεί πολίτες και δημότες, που με εύηχες φράσεις ως παιδικές καραμέλες, όπως κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη, ηθική ικανοποίηση, πείθονται και προσφέρουν καλοσυνάτα την εργασία τους στο κοινωνικό σύνολο και εφησυχάζουν, κάνοντας κάποια μερεμέτια από δω και κλείνοντας μερικές τρύπες από κει, μένοντας όμως πολύ μακριά από τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν τα μεγάλα προβλήματα στον κόσμο μας και τους αγώνες για την αντιμετώπισή τους και την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης.

Κλείνοντας θα επαναλάβω μία φράση που είπα και κατά τη διαδικασία της ορκωμοσίας, ότι την ανατροπή στην κατάσταση μαρασμού και παρακμής που βιώνουμε μπορεί να φέρει μόνο η χειραφέτηση των ίδιων των δημοτών και η ενεργή συμμετοχή τους, όχι με τη μορφή του οργανωμένου από το Δήμο εθελοντικού καθαρισμού πάρκων, αποκομμιδής σκουπιδιών, φύτευσης λουλουδιών, που αποτελούν αρμοδιότητες του Δήμου, αλλά με την απόφαση των ίδιων των δημοτών να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, να παρέμβουν και να ορίσουν οι ίδιοι τη ζωή τους.