Ο αγώνας των αγροτών είναι και δικός μας αγώνας

mploko-agroton-stin-ethniki-odo-ston-kombo-tis-nikaias-larisa-kinitopoiiseisΣτη διάλυση του πρωτογενούς τομέα της χώρας έχουν οδηγήσει οι έως σήμερα αντιαγροτικές πολιτικές, καθώς η παραγωγή βασικών αγροτικών προϊόντων συρρικνώνεται δραματικά, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται το κόστος εισροών για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, με σοβαρές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα, αλλά και στην εγχώρια αγορά τροφίμων.

Η υπερφορολόγηση των αγροτών που προωθείται από την κυβέρνηση καθώς και ο πολλαπλασιασμός των ασφαλιστικών τους εισφορών θα έρθουν να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες καταστροφικές πολιτικές, ήτοι στην απελευθέρωση της αγοράς αγαθών, στις ποσοστώσεις στην παραγωγή, στις προτιμησιακές σχέσεις με τρίτες χώρες, στη στόχευση των επιδοτήσεων σε συγκεκριμένα προϊόντα και στον αποκλεισμό άλλων, στην αποδέσμευση της παραγωγής από τις επιδοτήσεις, στην απελευθέρωση και στην αύξηση τελικά της τιμής των ενδιάμεσων αγαθών (λιπάσματα, φάρμακα, πολλαπλασιαστικό υλικό, ζωοτροφές) και της ενέργειας.

Οι κίνδυνοι από τη δυσμενή κατάσταση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας είναι εξαιρετικά μεγάλοι και δε συνδέονται απλώς λογιστικά με το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου. Τα τρόφιμα έχουν μπει στο στόχαστρο του διεθνούς τυχοδιωκτικού και παρασιτικού κεφαλαίου μέσω των χρηματιστηρίων εμπορευμάτων και δυστυχώς οι αντιαγροτικές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτά.

Η κατάσταση αυτή της αγροτικής οικονομίας τοπικά έχει οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση όχι μόνο τους αγρότες της περιοχής μας αλλά και όλους επαγγελματικούς κλάδους, διότι πρόκειται για μια περιοχή της χώρας που έχει ως οικονομική βάση τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Οι αγρότες αντιστέκονται, μαχητικά και οργανωμένα και σχεδιάζουν εδώ και καιρό τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

Σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις δηλώνουμε όχι μόνο αλληλέγγυοι αλλά και παρόντες, διότι ο δικός τους αγώνας είναι και δικός μας αγώνας και είναι ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που μας οδηγούν συνειδητά και στοχευμένα στην καταστροφή, είναι ο αγώνας της επιβίωσης.

Ορεστιάδα 14 Ιανουαρίου 2016

Μαρία Γκουγκουσκίδου

επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ