Τα Μέτρα Για Να Ξεπεραστεί Η Κρίση Στην Αγορά Παρουσίασε Η Μαρία Γκουγκουσκίδου

Σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για σημειολογικούς λόγους στην έδρα της Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ορεστιάδας και Περιφέρειας, η Δημοτική Παράταξη ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ παρουσίασε τις προτάσεις της για να σωθεί η αγορά, με τίτλο “ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΑΝΑ ΖΩΝΤΑΝΕΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ”.

Παρουσία του Προέδρου της Ένωσης κ. Χρήστου Τσομπανίδη, του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας κ. Αθανασίου Σιγρέκη, του Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Βιοτεχνών Βιομηχάνων Βορείου Έβρου κ. Βλάση Πεντίδη και επιχειρηματιών της περιοχής, η κ. Γκουγκουσκίδου αφού με δραματικό τόνο δήλωσε “εάν λυγίσουν οι έμποροι και οι επαγγελματίες θα λυγίσει όλη η κοινωνία”, παρουσίασε τα προτεινόμενα μέτρα, όπου τα χώρισε σε δύο κατηγορίες:

 1. Τα βραχυπρόθεσμα Μέτρα, όπου είναι μέτρα που μπορούμε να πάρουμε αύριο και να επηρεάσουν άμεσα και λυτρωτικά την κατάσταση, να σταματήσουν άμεσα την παρακμή.
 2. Τα Μεσοπρόθεσμα Μέτρα, που μπορούμε να τα αποφασίσουμε σήμερα, αλλά θα λειτουργήσουν σε βάθος χρόνου.

Στην πρώτη κατηγορία η κα Γκουγκουσκίδου μαζί με τους συνεργάτες της, προτείνουν τα εξής:

 1. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 30%. Για να γίνουν πιο φθηνά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες και οι καταναλωτές να προτιμούν την δική μας αγορά. Το μέτρο μπορεί να συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει η κοινοτική οδηγία 2006/112 που το επιτρέπει. Με βάση αυτή την συμφωνία έγινε και γίνεται η μείωση των συντελεστών στα ελληνικά νησιά.Πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για τη θεσμοθέτηση αυτού του κρίσιμου μέτρου. Η περιοχή μας είναι «ευάλωτη» σε εξωτερικούς οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επίσης, είμαστε δρόμος σχεδόν μόνιμος μεταναστευτικών ροών που παίζει και αυτό τον ρόλο του για την αποδοχή του αιτήματός μας.
 2. Τη δημιουργία ενός Τοπικού Συμφώνου για την Απασχόληση. Σύμφωνα με το προτεινόμενο ΤΟΠΣΑ, το Υπουργείο Απασχόλησης για 18 μήνες θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που έχουν έδρα τον Δήμο Ορεστιάδας.
 3. Μείωση των Δημοτικών Τελών κατά 15% των επιτηδευματιών του Δήμου Ορεστιάδας. Το μέτρο αυτό θα το εφαρμόσουμε και για τις Οικογένειες των Ευαίσθητων Κοινωνικά Ομάδων (παράδειγμα όσοι έχουν στην οικογένεια μέλος ΑΜΕΑ)

Στην δεύτερη κατηγορία, προτείνουν τα παρακάτω:

 1. Να ομορφύνουμε την πόλη. Να προχωρήσουμε δηλαδή σε εκτεταμένες Αστικές Αναπλάσεις. Να αναδείξουμε τις ομορφιές της πόλης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε ροές επισκεπτών στην πόλη, Έλληνες και γείτονες ξένους που θα έρχονται να ψωνίσουν, να γευτούν, να διασκεδάσουν σε μια όμορφη περιοχή.
 2. Να αυξήσουμε την προσβασιμότητα στην πόλη. Στην Ορεστιάδα μπαίνεις δύσκολα και εξίσου δύσκολα βγαίνεις. Χρειάζεται η κατασκευή ενός Βόρειου και ενός Νότιου Ανισόπεδου κόμβου. Να δοθεί άλλος αέρας στην πόλη.
 3. Η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση – είναι σίγουρο ότι προσπαθεί να αυξήσει τον πλούτο των Ελλήνων. Πέρα απ’ αυτό, εμείς, έχοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, μπορούμε να δημιουργήσουμε πλούτο σε τρεις τομείς.
 • Τον Αγροτουρισμό
 • Τον Πολιτισμό
 • Τον Αγροδιατροφικό τομέα

Οι τρεις αυτοί τομείς μπορούν άνετα να χρηματοδοτηθούν από Κοινοτικές Πρωτοβουλίες, όπως το Leader, το Interreg και τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Αρκεί να σχεδιάσουμε σωστά και γρήγορα.

4. Να ιδρυθεί το μουσείο της Ζώνης – Δοξιπάρας. Η εμβληματική αυτή Δράση θ’ αυξήσει την επισκεψιμότητα                   στην περιοχή. Θα δώσει χαρακτήρα στην περιοχή. Θα μας εντάξει άπαξ δια παντός στις περιοχές που κάποιος             πρέπει να επισκεφτεί. Παράλληλα με την ίδρυση του μουσείου θ’ αναπτυχθούν ανάλογες δράσεις για την                     ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής.

Αγαπητοί πρόεδροι, κυρίες και κύριοι, εμείς στη Δημοτική μας Παράταξη «Δήμος Ορεστιάδας | Τόπος να Ζω» δουλέψαμε συστηματικά και υπεύθυνα και σας παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας. Σας τις καταθέτουμε. Το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για την εξειδίκευση των προτάσεων.

Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Ένα μόνο δεν μπορούμε να κάνουμε. Να χάσουμε άλλο χρόνο.

Η παρέμβαση στην Τοπική Οικονομία πρέπει να γίνει τώρα. Αύριο θα είναι αργά.

Οι συνεργάτες μου κι εγώ είμαστε έτοιμοι. Τα μανίκια ήδη τα σηκώσαμε.

Παρακολουθήστε ένα απόσπασμα από την εκδήλωση.