Τοποθέτηση Της Μαρίας Γκουγκουσκίδου Για Την Έγκριση Του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης Του Δήμου Ορεστιάδας Για Το Έτος 2019

Έφερε σήμερα ο κ. δήμαρχος προς έγκριση, το ετήσιο πρόγραμμα δράσης του Δήμου Ορεστιάδας, για το έτος 2019. Τυπικά εξειδικεύει τις δράσεις που θα υλοποιήσει φέτος ο Δήμος και τα νομικά πρόσωπα που συμμετέχει, στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020.

Διαβάζω από την εισήγηση. Διαβάζω ακριβώς τι λέει η δική σας εισήγηση:

 “Το όραμα του Δήμου Ορεστιάδας στοιχειοθετείται από τα παρακάτω:

 • Τη βελτίωση του επιπέδου ευημερίας των κατοίκων της πόλης της Ορεστιάδας και των οικισμών.
 • Την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με την αξιοποίηση και ανάπτυξη των τοπικών παραγωγικών πόρων
 • Την ανάδειξη του πολύ σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος
 • Την οριστική εδραίωση και περαιτέρω ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη
 • Την προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στα σύγχρονα δεδομένα
 • Την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης
 • Τη δημιουργία βασικών παραγωγικών, κοινωνικών ή περιβαλλοντικών υποδομών”

 Αυτό είναι το όραμα σας στα χαρτιά.Η πραγματικότητα είναι διαφορετική.Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή.

Εγκατάλειψη, απογοήτευση, απαισιοδοξία, επικρατούν στην κοινωνία.

Η κοινωνική συνοχή έχει ξεχαρβαλωθεί, αφού οι νέοι φεύγουν και στο βόρειο Έβρο έμειναν μόνο ηλικιωμένοι.

Το πολιτιστικό απόθεμα υπάρχει. Αλλά όχι μόνο δεν αναδείχτηκε, αλλά θάμπωσε επί των ημερών σας. Πρόσφατα αναδείξαμε ότι τα λεφτά πάνε σε καλλιτέχνες και διασημότητες και όχι για να καλλιεργήσουν τον πολιτισμό των Θρακιωτών.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι στον αέρα.

Η αγροτική παραγωγή όχι μόνο δεν προσαρμόστηκε στα σύγχρονα δεδομένα, αλλά χάνουμε και την τευτλοκαλλιέργεια.

Η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις και η απασχόληση όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν όπως διατείνεστε, αλλά αντί αυτών:

 • Κλείνει το εργοστάσιο ζάχαρης,
 • Η αγορά είναι σε κώμα,
 • Οι έμποροι, οι επαγγελματίες σε απόγνωση.

Οι νέες υποδομές όχι μόνο δεν δημιουργήθηκαν, αλλά και οι υφιστάμενες δεν συντηρήθηκαν. Τι να πρωτοαναφέρουμε;

 • Το οδικό δίκτυο που θέλετε 700 χρονιά για να το διορθώσετε;
 • Το φωτισμό στις γειτονιές και τα χωριά που είναι ανύπαρκτος και στα μικρά χωριά περπατούν με τους φακούς; όπως στο Χανδρά, στο Χειμώνιο.
 • Τους ανύπαρκτους δημόσιους χώρους;
 • Τις ανύπαρκτες παιδικές χαρές;
 • Την ανύπαρκτη διαχείριση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων που είναι μια περιβαλλοντική βόμβα;
 • Τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια;
 • Τα ανύπαρκτα πάρκινγκ;
 • Τα αδέσποτα;

Η αλήθεια δυστυχώς είναι ότι η Ορεστιάδα είναι μια πόλη με υποδομές που αντιστοιχούν σε χωριό. Αυτή είναι η πραγματικότητα κύριε Δήμαρχε και όχι τα οράματα που διαβάζουμε στην εισήγηση σας.

Μια πραγματικότητα γκρίζα που τη συναντάμε καθημερινά στην πόλη και στα χωριά και δυστυχώς μια σκληρή πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι δημότες μας.

Δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε την εισήγηση σας κύριε Δήμαρχε, γιατί οράματα και προγράμματα μας φέρατε πολλές φορές, αλλά οι πράξεις σας δεν μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. Και να μερικές χαρακτηριστικές από τις πράξεις σας.

 • Χάσατε 8.500.000 ευρώ γιατί δε μπορέσατε να μαζέψετε μια χούφτα χαρτιά προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανάπλαση της πόλης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
 • Χάσατε 3.000.00 ευρώ που είχε κερδίσει η προηγουμένη Δημαρχεία Μουζά, γιατί δεν μπορέσατε να κάνετε έγκαιρα διαγωνισμούς για την επιλογή εργολάβων. Τα λεφτά αυτά ήταν για εγγειοβελτιωτικά έργα.
 • Χάσατε 500.000 ευρώ, γιατί δεν υποβάλλατε ένα τεχνικό δελτίο στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, για την αγροτική οδοποιία που τόσο υποφέρει.

Οι δημότες ξέρουν λοιπόν ότι η Δημοτική σας αρχή, δεν μπορεί να νοικοκυρέψει τον Δήμο, ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν ακόμη χειρότερα. Όραμα πραγματικό δεν έχετε. Αντί αυτού, αντιλαμβανόμενοι ότι οι δημότες σας γύρισαν την πλάτη, προαναγγέλλετε τάχα ότι ΘΑ κάνετε έργα, ότι ΘΑ σχεδιάσετε έργα. Οι πολίτες δεν είναι ιθαγενείς για να τους χαρίσετε χάντρες και καθρεφτάκια. Η αλήθεια είναι ότι θα παραδώσετε έναν Δήμο χειρότερο από αυτόν που παραλάβατε. Αφήστε λοιπόν τις υποσχέσεις για έργα γιατί είναι προσβλητικό, είναι εικονική πραγματικότητα, είναι φτηνή κοροϊδία.

Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω κάτι για την εικονική εισήγηση του Δημάρχου. Δεν φταίνε οι υπάλληλοι και τα στελέχη του Δήμου και των νομικών προσώπων που την έγραψαν. Ίσα ίσα, τους τιμούμε, έχουμε άξιους εργαζομένους και είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς. Στο Δήμο δεν έχουμε έλλειψη ικανού προσωπικού. Στο Δήμο υπάρχει προφανές έλλειμμα διοίκησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχων εκχιονισμού πρόσφατα ορίστηκε αφού έλιωσαν τα χιονιά.

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω δυο λόγια για τη Δημοτική μας Τηλεόραση και την Αναπτυξιακή Εταιρία.

Για τη Δημοτική Τηλεόραση: Μπαίνουμε στην προεκλογική περίοδο μια ιδιαίτερη περίοδο για τον Δήμο. Οι δημότες θα επιλέξουν τη νέα δημοτική αρχή τον Μάιο. Η δημοτική τηλεόραση, την οποία στηρίζουμε όλοι, θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι τηλεόραση του Δήμου και όχι της τωρινής δημοτικής αρχής. Και επειδή όλοι γνωριζόμαστε σε αυτόν τον τόπο, προτρέπουμε την διοίκηση της Δημοτικής Τηλεόρασης να προβάλλει ισότιμα όλους τους υποψηφίους όλες τις δημοτικές παρατάξεις, χωρίς αποκλεισμούς.Η Δημοτική Τηλεόραση δίνει εξετάσεις, μακάρι να περάσει με άριστα.

Για την Αναπτυξιακή Εταιρία: Η Αναπτυξιακή κανονικά θα έπρεπε να είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή. Με τόσα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν, κοινοτικά και εθνικά, για τον πρωτογενή τομέα, την μεταποίηση, τις υπηρεσίες, για αστικές παρεμβάσεις στην πόλη, θα έπρεπε να σχεδιάζει πρωτοβουλίες, να κατεβάζει ανάλογες προτάσεις, να έχει τεχνογνωσία υλοποίησης δράσεων. Αντί αυτού, είναι η ίδια σε παρακμή. Υποστελεχωμένη, προφανώς υπάρχει για να υπάρχει, υπάρχει για να μην κλείσει. Κρίμα. Ένα αναπτυξιακό εργαλείο κατάντησε ανενεργό.

Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Τον Μάιο οι δημότες έχουν την δυνατότητα να κάνουν θετικές επιλογές. Το στοίχημα για τον Δήμο Ορεστιάδας είναι να καταφέρει να μετατρέψει τη διάχυτη αίσθηση παραίτησης και εγκατάλειψης σε αισιοδοξία για το μέλλον. Να περιορίσει την κατήφεια, να υπάρξει ελπίδα. Αυτή είναι η λέξη κλειδί για την Ορεστιάδα. «Ελπίδα».

Με αυτές τις σκέψεις δηλώνουμε ότι θα καταψηφίσουμε την εισήγηση του κυρίου δημάρχου.

Μαρία Γκουγκουσκίδου

                                                           Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης

                                                      «ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ»