Γκουγκουσκίδου Προς Καραγατσιανούς – Αδριανουπολίτες Έτος Τάκη Τσονίδη Το 2019.Προετοιμασία Της Επετείου Για Τα 100 Χρόνια (1923 – 2023) Ίδρυσης Της Ορεστιάδας

Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας – Τόπος να ζω» Μαρία Γκουγκουσκίδου συνοδευόμενη από συνεργάτες της συναντήθηκε με τον Προέδρο του Συλλόγου Απογόνων Καραγατσιανών – Αδριανουπολιτών κ Αθανάσιο Λυμπερίδη και τον Πρόεδρο του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως κ. Δημήτριο Κιηγμά, στον φιλόξενο χώρο που φυλάσσεται η ιστορική βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου.

Η συζήτηση που διεξήχθη ήταν ουσιαστική και οι δύο πλευρές εισέφεραν απόψεις και προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της Ορεστιάδας. Η κ. Γκουγκουσκίδου κατέθεσε δύο σημαντικές προτάσεις:
Με αφορμή τα 100 χρόνια (1919 – 2019) από τη γέννηση του υμνωδού της τοπικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιά της Νέας Ορεστιάδας, Τάκη Τσονίδη, η ανακήρυξη του 2019 ως ΕΤΟΣ ΤΑΚΗ ΤΣΟΝΙΔΗ. Είναι μια οφειλόμενη τιμή στη μνήμη και την προσφορά του. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, ο Τάκης Τσονίδης με τα βιβλία του θα αποτελεί παράδειγμα ενός ανιδιοτελούς και αφοσιωμένου ανθρώπου στην υπόθεση της τοπικότητας και της αναγέννησης της Νέας Ορεστιάδας και της ευρύτερης περιοχής της.
Ο Δήμος Ορεστιάδας έχει μπροστά του τα 100 χρόνια (1923 – 2023) από την ίδρυση της νεότερης πόλης. Μια επέτειος που θέτει μπροστά σε μία μεγάλη ευθύνη και αποστολή όλες τις ζωντανές και δημιουργικές κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές δυνάμεις της πόλης.
Μπορεί ο χρόνος να φαντάζει αρκετός αλλά πρακτικά θα αποδειχτεί πολύ λίγος, αν φροντίσουμε αυτή η επέτειος να γίνει μια νέα εκκίνηση για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, που αξίζει στους πρωτεργάτες της νεότερης πόλης. Αυτή η επέτειος και η οργάνωση της μπορεί να γίνει ένα όχημα, μπορεί να εκτοξεύσει το Δήμο Ορεστιάδας σε μια νέα δημιουργική πορεία.

Οι δύο πρόεδροι, συνεχάρησαν την κ. Γκουγκουσκίδου για τη γνώση της γύρω από την ιστορία της πόλης και τις πολύ σημαντικές προτάσεις της. Δήλωσαν ότι οι σύλλογοι τους έχουν την ετοιμότητα και τη βούληση να συνεργαστούν για την υλοποίηση και των δύο προτάσεων.

Από τη μεριά τους έθεσαν το χρόνιο αίτημα της ανέγερσης από το Δήμο Ορεστιάδας ενός νέου κτηρίου στα πρότυπα του παλαιού ελληνικού κτιρίου του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου στην Αδριανούπολη, στο οποίο θα στεγαστούν η έδρα της ιστορικής βιβλιοθήκης και το κέντρο πολιτισμού για την Ορεστιάδα. Ταυτόχρονα ζήτησαν να ξεκινήσουν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να μετατραπεί ο Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Επίσης ζήτησαν να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ανέγερση του μνημείου των ιδρυτών της πόλης καθώς και να υπάρχει συνεχής και ουσιαστική ενίσχυση από τον Δήμο.

Τέλος συμφώνησαν να είναι σε συνεχή και δημιουργική επικοινωνία για την προώθηση των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.