Ολοκληρώθηκε Και Ο Δέκατος Κύκλος Των Συναντήσεων Της Μαρίας Γκουγκουσκίδου Με Τους Δημότες

Ολοκληρώθηκε και ο δέκατος κύκλος συναντήσεων της υποψήφιας Δημάρχου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ, Μαρίας Γκουγκουσκίδου, με τους κατοίκους του Δήμου μας.Πιο συγκεκριμένα, η κα Γκουγκουσκίδου στον δέκατο κύκλο επικοινωνίας της με τους κατοίκους του Δήμου μας, επισκέφτηκε τους Δημότες του Δίλοφου και του Κριού, τα Μαράσια, την Νέα Βύσσα, τις Καστανιές, καθως και την πόλη της Ορεστιάδας.Συζήτησε μαζί με τους κατοίκους τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς και τρόπους αντιμετώπισής τους.

ΣΤΟΝ ΚΡΙΟ, ΣΤΟΝ ΔΙΛΟΦΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΑΡΑΣΙΑ Η ΜΑΡΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου η Μαρία Γκουγκουσκίδου, συνεχίζοντας την επικοινωνία με τους δημότες, “άκουσε” τους κατοίκους του Κριού, του Διλόφου και των Μαρασίων, μικρά χωριά με ελάχιστους εναπομείναντες κατοίκους.

Τα τρία διπλανά χωριά αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, το κορυφαίο δε των προβλημάτων είναι οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοί τους στην επικοινωνία τους με τα υπόλοιπα χωριά και την έδρα του Δήμου. Το τραγικό οδικό δίκτυο, δημοτικό, επαρχιακό, αγροτικό, η παντελής έλλειψη δρομολογίων του ΚΤΕΛ και η μεγάλη μείωση των δρομολογίων των τρένων έχουν απομονώσει τους κατοίκους του Κριού, του Διλόφου και των Μαρασίων. 

Όλα τα παραπάνω και επιπλέον η ελλιπής παρουσία αγροτικών γιατρών, η έλλειψη σωστού φωτισμού και η πλημμελής διαχείριση του πρασίνου, τους έχουν οδηγήσει σε απόγνωση.Δεν υπάρχουν νέοι, δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχει κανένα μέλλον και καμιά προοπτική στα χωριά μας, λένε οι κάτοικοι απελπισμένοι. Σε λίγα χρόνια δεν θα ζει κανείς από εμάς και τα χωριά θα σβήσουν, καταλήγουν.

Είναι πλέον εξοργιστικό, αλλά τα προβλήματα έχουν λυγίσει τους λίγους ξεχασμένους κατοίκους των μικρών χωριών. Τα ίδια καρμπόν προβλήματα, η ίδια καρμπόν αιτία. Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία του κ Μαυρίδη και της δημοτικής αρχής.Τι να πει πλέον κανείς σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Οι ψήφοι στα χωριά τους είναι λίγοι, επομένως ανύπαρκτη και η φροντίδα σύμφωνα με τη λογική Μαυρίδη.

Η κ Γκουγκουσκίδου τους άκουσε και δεν αρνήθηκε τις δυσκολίες που βιώνουν. Εξάλλου η κατάσταση δεν προσφέρεται για υπεκφυγές. “Δεσμεύομαι να κάνω ότι περνάει απ’ το χέρι μου να κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά. Ο Κριός, ο Δίλοφος και τα Μαράσια είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας για μας. Είναι το μέλημά μας.” είπε και συνέχισε. “Ήδη έχουμε σηκώσει τα μανίκια, δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο. Ο χρόνος και οι ευκαιρίες χάθηκαν με τον Μαυρίδη”.

Οι παρευρισκόμενοι ευχαρίστησαν την υποψήφια Δήμαρχο που τους επισκέφτηκε “δεν θα το ξεχάσουμε, μας έδωσες μεγάλη χαρά Μαρία” της είπαν.
“Υποχρέωσή μου να είμαι μαζί σας, κι εγώ δεν θα ξεχάσω τη σημερινή εμπειρία” κατέληξε προβληματισμένη η κ Γκουγκουσκίδου.

ΣΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Η ΜΑΡΙΑ

Στις Καστανιές βρέθηκε την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου η Μαρία Γκουγκουσκίδου με μέλη της δημοτικής της ομάδας, προκειμένου να “ακούσει” τους κατοίκους του χωριού.

Οι Καστανιές θα έπρεπε να είναι ένα χωριό ιδιαίτερα προσεγμένο και φροντισμένο, καθώς είναι το πρώτο χωριό στα σύνορα με την Τουρκία και επομένως είναι ο καθρέφτης του Δήμου Ορεστιάδας.Αντίθετα και οι Καστανιές βιώνουν την εγκατάλειψη και την αδιαφορία από τη σημερινή δημοτική αρχή.

Οι δρόμοι μέσα στο χωριό και ιδιαίτερα ο κεντρικός δρόμος, ο οποίος μάλιστα οδηγεί στο τελωνείο, είναι σε άσχημη κατάσταση.Ο περιφερειακός δρόμος των Καστανεών είναι ακόμα χωματόδρομος.Η αγροτική οδοποιία βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.Οι άδειες συσκευασίες φυτοφαρμάκων απειλούν σοβαρά την υγεία των κατοίκων των Καστανεών.

Ο τομέας της καθαριότητας χωλαίνει και ιδίως η αποκομιδή των μεγάλων αντικειμένων.Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα των Καστανεών είναι η μη αξιοποίηση της παράρδιας περιοχής, η οποία θα έπρεπε να αποτελεί το στολίδι του τόπου μας. Οι όχθες του Άρδα, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελούν πόλο έλξης για πλήθος επισκεπτών, είναι αφρόντιστες, βρώμικες, σκοτεινές και απροσπέλαστες.

Άλυτο πρόβλημα δε της παράρδιας περιοχής αποτελεί η γνωστή δημόσια έκταση των 80 στρεμμάτων, που έχει καταληφθεί εδώ και 18 χρόνια από 30 ξύλινους οικίσκους, προορισμένους να αποτελέσουν πρότυπη οικοτουριστική μονάδα, σχέδιο που τελικά δεν υλοποιήθηκε, άφησε όμως στην περιοχή μια τεράστια περιφραγμένη και φυλασσόμενη έκταση, αποκλεισμένη για τους πολίτες, με τις ξύλινες κατασκευές να απαξιώνονται και να φθείρονται καθημερινά όλο και περισσότερο και να αποτελούν πλέον κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

Δεν υπάρχει πλέον ούτε ένα χωριό που να μην αισθάνεται εγκαταλειμμένο. Παντού κατεστραμμένες υποδομές, παντού απουσία οποιουδήποτε σχεδίου ανάκαμψης. Ο κόσμος κουράστηκε μέσα σ’ αυτό το γκρίζο περιβάλλον να απαριθμεί τα προβλήματα .

Η κ. Γκουγκουσκίδου και οι συνεργάτες της είναι προβληματισμένοι με το γενικευμένο κλίμα απαισιοδοξίας. Στους Καστανιώτες τόνισαν ότι το αντίδοτο είναι η προσπάθεια, ο αγώνας για να βελτιωθεί η κατάσταση. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Όλοι μαζί, με μια νέα δημοτική αρχή μπροστά, που ξέρει και μπορεί να σχεδιάσει λύσεις, να δρομολογήσουμε θετικές εξελίξεις.

Τα προβλήματα είναι παντού τα ίδια. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος είναι υπεύθυνος, κάποιος που αρνήθηκε να ασχοληθεί, να προσπαθήσει, να φέρει αποτελέσματα. Και οι δημότες ξέρουν πλέον ότι αυτός είναι ο κ. Μαυρίδης.

Η Μαρία τους τόνισε ότι παρά το κλίμα απαισιοδοξίας είναι αποφασισμένη με τους συνεργάτες της και συνοδοιπόρους τους δημότες, να δώσουν λύσεις, ιδίως σε σχέση με την αξιοποίηση της παράρδιας περιοχής, να φέρουν αισιοδοξία, ν’ αλλάξουν τη μοίρα της περιοχής.

ΣΤΑ ΚΟΜΑΡΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΜΑΡΙΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ

Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου η Μαρία Γκουγκουσκίδου, μαζί με συνεργάτες της δημοτικής παράταξης Δήμος Ορεστιάδας | Τόπος Να Ζω, συνεχίζοντας την επικοινωνία με τους δημότες, “άκουσε” τους κατοίκους των Κομάρων.
Στις διαδοχικές συναντήσεις με κατοίκους στα γνωστά στέκια του χωριού συζητήθηκαν τα χρόνια και άλυτα προβλήματά τους.

Το πολύ κακό οδικό δίκτυο, περιφερειακό, δημοτικό, αγροτικό και τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια και κράσπεδα.
Η έλλειψη συντήρησης της γέφυρας των Κομάρων, καθώς και του τσιμεντένιου σίφωνα που βρίσκεται κάτω ακριβώς από τη γέφυρα και αρδεύει 56.000 στρέμματα της βόρειας περιοχής Άρδα. Είναι αναγκαίες άμεσες παρεμβάσεις στα δύο εμβληματικά αυτά τεχνικά έργα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των αγροτικών νοικοκυριών της περιοχής.

Η αδιαφορία όλων των αρχών για την τύχη του φράγματος “Καλύβα”, το οποίο κατασκευάσθηκε ως πολλά υποσχόμενο αρδευτικό έργο, δεν τέθηκε όμως ποτέ σε κανονική λειτουργία, ενώ ήδη παρουσιάζει φθορές και βλάβες.Η προβληματική αμμοληψία από τον ποταμό Άρδα, η οποία θέτει σε κίνδυνο τις περιουσίες τους.

Η απομάκρυνση από το χωριό τους κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής του δημοτικού κέντρου σίτισης, όπως άλλωστε, την ίδια χρονική περίοδο, απομακρύνθηκαν και τα δημοτικά κέντρα σίτισης από την Πλάτη και από τα Ρίζια.

Η παρούσα δημοτική αρχή στέρησε τα χωριά από τις πολύ σημαντικές αυτές δομές, με αποτέλεσμα να χαθεί μια τοπική οικονομική δραστηριότητα αλλά ταυτόχρονα και να μειωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ωφελούμενους.

Η κ. Γκουγκουσκίδου συνοδευόμενη από συνεργάτες της συναντήθηκαν στη συνέχεια με τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τριών συλλόγων του χωριού, του Μορφωτικού Συλλόγου, του Συλλόγου Γυναικών και του Αιμοδοτικού Συλλόγου, οι οποίοι εδώ και χρόνια με σύμπλευση και άριστη συνεργασία εργάζονται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στο χωριό τους.

Έχουν ήδη επιτύχει, εκτός των άλλων, την προμήθεια για το αγροτικό ιατρείο του χωριού ενός καρδιογράφου, την κατασκευή ενός πυροσβεστικού οχήματος για την αποτροπή κινδύνου σε περίπτωση πυρκαγιάς και τη διαμόρφωση ενός χώρου αναψυχής για τους κατοίκους του χωριού.

Οι πρόεδροι των τριών συλλόγων, κ. Γιάννης Σταυρίδης, κ. Εύα Εχιάδου και κ. Γεωργία Δεληκώστα, ζήτησαν από την κ. Γκουγκουσκίδου την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της δημοτικής αρχής στο πολύ σημαντικό έργο τους.

Οι σύλλογοι των χωριών επιτελούν πολύ σπουδαίο ρόλο, διασώζουν τα ήθη και έθιμα του τόπου, εξυψώνουν το πολιτισμικό επίπεδο, επιτελούν κοινωνικό έργο, διατηρούν την κοινωνική συνοχή. Είναι λοιπόν υποχρέωση μιας δημοτικής αρχή και κάθε αρχής η στήριξη της προσπάθειάς τους.

Συγκεκριμένα και όσον αφορά το χωριό τους, ζήτησαν τη συντήρηση και αξιοποίηση του κτιρίου του δημοτικού σχολείου του χωριού, τη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών της αίθουσας του κοινοτικού καταστήματος που αποτελεί έδρα όλων των συλλόγων αλλά και χώρο όλων των κοινωνικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και άλλων συναθροίσεων των κατοίκων των Κομάρων, καθώς και την αποκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων από τις δράσεις της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας.

Αίσθηση προκάλεσε η συμμετοχή του κόσμου αλλα και η προθυμία που έδειξαν να μιλήσουν, να πουν τα προβλήματα, τις ανησυχίες τους.Ειναι φανερό πλέον ότι οι δημότες επενδύουν στην κ. Γκουγκουσκίδου και στην παράταξή της. Επενδύουν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο, τα όνειρά τους για έναν καλύτερο Δήμο, τις προσδοκίες για έναν Βόρειο Έβρο που μπορεί να κρατήσει τα παιδιά τους.

Η υπ. Δήμαρχος εντυπωσιασμένη από την ανταπόκριση του κόσμου στα Κόμαρα τόνισε “Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας. Η σημερινή συμμετοχή σας με συγκίνησε και έδειξε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη σας. Τα προβλήματα του χωριού και των συλλόγων δεσμεύομαι να τα προχωρήσουμε κατά προτεραιότητα. Είμαστε υπηρέτες του Βορείου Έβρου και των περήφανων δημοτών μας. Έτσι αισθανόμαστε τον ρόλο μας”.Απευθυνόμενη δε στους συνεργάτες της είπε “Δεν υπάρχει περίπτωση να απογοητεύσουμε αυτόν τον κόσμο. Να βάλουμε τα δυνατά μας να ανταποκριθούμε. Αποτυχίες δεν χωράνε”.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΑ Η ΜΑΡΙΑ

Για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, επισκέφτηκε τα Δίκαια η Μαρία Γκουγκουσκίδου, συνοδευόμενη από στελέχη της δημοτικής παράταξης “ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ”, προκειμένου να έχει σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα για τα προβλήματα αυτού του σημαντικού χωριού.

Στο σχολείο συνομίλησε με τον Διευθυντή, τους δασκάλους, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Ευαγγελία Ιωαννίδου και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου.

Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά που δυσκολεύουν την εκπαιδευτική διαδικασία. Το σχολείο χρειάζεται: αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ασφαλή παιδική χαρά, διαμόρφωση της αυλής του, τουαλέτες εντός του κτιρίου, αύξηση της χρηματοδότησης – η χορηγούμενη αρκεί να καλύψει μόνο τις ανάγκες θέρμανσης, τις υπόλοιπες ανάγκες τις καλύπτουν από χορηγίες τρίτων. Κοντά σ’ αυτά να προστεθεί και η προβληματική μεταφορά των μαθητών. Η ορθολογικότερη οργάνωση των δρομολογίων του ΚΤΕΛ είναι επιβεβλημένη.

Στο Κέντρο Υγείας η κ. Γκουγκουσκίδου συνομίλησε με τον Διευθυντή και το νοσηλευτικό προσωπικό. Εδώ τα προβλήματα είναι δομικά και οι ελλείψεις ανησυχητικές. Το Κέντρο Υγείας χρειάζεται ασθενοφόρο για διακομιδές, χρειάζεται οδοντίατρο, χρειάζεται παιδίατρο. Αξιοπρεπής καθαριότητα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί, ενώ το κτίριο χρειάζεται γενναίες παρεμβάσεις. Πέραν τούτων η αύξηση της χρηματοδότησης για επαρκή θέρμανση είναι επιτακτική και επίκαιρη.

Η επίσκεψη στο ταχυδρομείο έγινε κάτω από συναισθηματική φόρτιση, λόγω της απειλής κλεισίματος του καταστήματος.Η υποψήφια δήμαρχος στους συνομιλητές της αποδέχθηκε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και οξυμένα. Η ίδια όμως δεν κάμπτεται. Ίσα ίσα παίρνει δύναμη από την προσμονή των δημοτών από την καρτερικότητα της κοινωνίας.

“Τον Μάιο ξεκινάμε. Με συμμάχους την κοινωνία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες θα κάνουμε βήματα μπροστά. Δεν δειλιάζουμε, δεν μας παίρνει από κάτω. Είναι πρόκληση για μας τα προβλήματα στα Δίκαια. Το χωριό θα αποκτήσει τον αέρα που του ταιριάζει”, είπε πεισμωμένη.

Για το κατάστημα των ΕΛΤΑ δήλωσε: “Οι πολιτικοί των Αθηνών και οι τεχνοκράτες των ΕΛΤΑ τι μας προτείνουν; Να φύγουμε μετανάστες; Να τα παρατήσουμε; Τους απαντάμε ότι σύντομα θα πάρουν την απάντηση της τοπικής κοινωνίας”.
“Στα Δίκαια θα έρθουμε όσες φορές χρειαστεί”, τόνισε στους συνεργάτες της η υποψήφια δήμαρχος.