Σημαντικές Παρεμβάσεις Της Γκουγκουσκίδου Για Τα Αγροτικά

Μεγάλη συνέντευξη παραχώρησε η κ. Μαρία Γκουγκουσκίδου στην εκπομπή Αγροτικό Βήμα της Δέλτα Τηλεόρασης και στον δημοσιογράφο Νίκο Κυλίμο. Η συνέντευξη δόθηκε με την ευκαιρία των κινητοποιήσεων προκειμένου να σωθεί το ζαχαρουργείο της Ορεστιάδας και η τευτλοκαλλιέργεια. Η δίωρη συζήτηση επεκτάθηκε σε σημαντικούς τομείς του πρωτογενούς τομέα και οι εμπεριστατωμένες απόψεις της υπ. Δημάρχου θα συζητηθούν. Μεταξύ των άλλων υποστήριξε :

1. Έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα στον πρωτογενή τομέα και η ανάπτυξη της περιοχής θα στηριχθεί στη γεωργία και σε δραστηριότητες γύρω απ’ τη γεωργία. Δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική οικονομία χωρίς ζωή στα χωριά μας. Πρωταρχικό είναι να κρατήσουμε ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες.

2. Η Παραδοσιακή Αγροτική Παραγωγή δεν παράγει πλούτο, παρά ζημιές και χρέη. Η αγροτική ανασυγκρότηση θα ενσωματώσει και άλλα χαρακτηριστικά.

3. Να υπάρξουν νέες υποδομές και γενναίες παρεμβάσεις, όπως ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, περαίωση των αναδασμών, υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου, μείωση του κόστους νερού άρδευσης, ικανοποιητικό αγροτικό οδικό δίκτυο.

4. Θεσμοθέτηση ετήσιου πανευρωπαϊκού φόρουμ από Δήμο και Πανεπιστήμιο που θα ασχολείται με την Ευρωπαϊκή Αγροτική Πολιτική.

5. Να μειωθεί στο 6% ο ΦΠΑ των εφοδίων.

6. Βασική Αρχή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

7. Δεσμεύομαι να ενεργοποιήσω την Αναπτυξιακή Εταιρεία για να υπάρξει απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων στην περιοχή.

8. Υπάρχουν εμβληματικές παραγωγές που ήδη δημιουργούν εισοδήματα, αλλά πρέπει να ενσωματωθούν και άλλες καλλιέργειες.

9. Το ζαχαρουργείο και η τευτλοκαλλιέργεια κινδυνεύουν, οριστικές αποφάσεις δεν υπάρχουν, αγωνιζόμαστε για να σωθούν. Χρειάζεται ενότητα και διεκδίκηση.

10. Η διαμαρτυρία της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου ήταν ενωτική, πετυχημένη και λυτρωτική. Ταυτόχρονα “έσωσε την τιμή των όπλων” γιατί έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα ηττηθούμε σιωπηλοί και κρυπτώμενοι.

11. Ο Δήμαρχος δεν παραβρέθηκε στο συλλαλητήριο για ψηφοθηρικούς λόγους. Κλείνει το μάτι στους φιλοκυβερνητικούς ψηφοφόρους. Δεν θα ζητάμε την έγκριση του Δημάρχου για τη συμμετοχή μας στους δίκαιους αγώνες των δημοτών μας. Η θέση μας δίπλα στους πληττόμενους είναι δεδομένη.

12. Η οικολογική γεωργία για να αποδώσει εμπορικά χρειάζεται να διαμορφωθεί μια βαθιά “οικολογική συνείδηση”. Να αυξηθεί η προϋπολογισθείσα δαπάνη για τη χρηματοδότηση βιοκαλλιεργειών της 2ης σχετικής πρόσκλησης.

13. Για τους οικίσκους των Καστανεών είναι πλέον δύσκολα. Η μόνη περίπτωση να σωθεί το σχέδιο είναι να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

14. Εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε έτοιμοι. Με πρόγραμμα, με ανθρώπους άξιους και γνώσεις, με πάθος για προσφορά. Θέλουμε να υπηρετήσουμε στην κυριολεξία την κουρασμένη κοινωνία μας. Ήδη τα μανίκια τα έχουμε σηκώσει.