Υπερ Της Διαφάνειας Τάχθηκε Η Μαρία Γκουγκουσκίδου Στο Δημοτικό Συμβούλιο

Θα αναφερθώ σήμερα σε ένα θέμα που αφορά τη διαφάνεια. Θα αναφερθώ στις διαδικασίες που προμηθεύεται αγαθά και υπηρεσίες ο Δήμος Ορεστιάδας, οι Δημοτικές του Επιχειρήσεις και τα Νομικά του Πρόσωπα.

Είναι αλήθεια ότι ο νομοθέτης επιτρέπει το Δήμο να προμηθεύεται αγαθά και υπηρεσίες μέχρι του ποσού των 20,000 ευρώ άνευ ΦΠΑ, με «απευθείας ανάθεση». Το πνεύμα όμως του νόμου είναι ότι αυτό θα γίνεται σε έκτακτες περιπτώσεις και με εγκράτεια. Ο Δήμος Ορεστιάδας επί των ημερών αυτής της διοίκησης, τις απευθείας αναθέσεις τις έχει κάνει κανόνα. Εκατοντάδες προμήθειες συνολικού προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως διενεργούνται με απευθείας αναθέσεις και όχι με διαγωνιστικές διαδικασίες.

Κάποιοι ημέτεροι που όλοι γνωρίζουμε, παίρνουν όλες τις δουλειές, ενώ υπάρχουν επαγγελματίες, που τα βγάζουν δύσκολα και δεν πήραν ποτέ καμία δουλειά. Η άδικη αντιμετώπιση των επαγγελματιών έχει δημιουργήσει παιδιά και αποπαίδια στην αγορά. Το ρουσφέτι πάει σύννεφο. Είσαι δικός μας παίρνεις δουλειές. Ψηφίζεις άλλους, δεν παίρνεις δουλειές. Η γνωστή παλαιοκομματική διαδικασία. Η αποθέωση της αδιαφάνειας.

Αλλά δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες που χάνουν με τις απευθείας αναθέσεις. Χάνει και ο Δήμος. Διότι με τις απευθείας αναθέσεις δεν αναπτύσσεται ο ανταγωνισμός με αποτέλεσμα ο Δήμος να ψωνίζει ακριβά. Έτσι χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατ’ έτος από το Δήμο, άρα χάνονται από την κοινωνία, λόγω της έλλειψης ανταγωνισμού.

Ο Δήμαρχος θα ψελλίσει πάλι ότι οι απευθείας αναθέσεις είναι νόμιμες και ότι όλα είναι καλά καμωμένα. Η ελληνική κοινωνία όμως εδώ και πολλά χρόνια εκτός από το νόμιμο ενδιαφέρεται και για το ηθικό. Οι διαδικασίες προμηθειών πρέπει να έχουν πιστοποίηση “νόμιμο και ηθικό”.

Αλήθεια πόσο αξιοκρατικό και δίκαιο είναι κε Δήμαρχε:
Όταν όλες οι δουλειές πληροφορικής πηγαίνουν στη γνωστή εταιρία πληροφορικής της Θεσσαλονίκης Comncom;
Όταν όλες τις δουλειές που αφορούν από καθαριότητα μέχρι φωτοτυπίες τις παίρνει ο ίδιος προμηθευτής, ο επονομαζόμενος πλέον σκωπτικά και εθνικός προμηθευτής;
Όταν όλες τις δουλειές που αφορούν ξενοδοχεία τις παίρνει ένα ξενοδοχείο;
Όταν κάθε χρόνο τις δουλειές για τις τροφές των αδέσποτων τις παίρνει συγκεκριμένη προμηθευτής;
Όταν κάποιοι παίρνουν μονίμως 20.000 ευρώ το χρόνο και άλλοι δεν παίρνουν μια μικρή έστω δουλειά από το Δήμο, τον μεγαλύτερο αγοραστή προϊόντων και υπηρεσιών του τόπου μας; Εμείς στηρίζουμε όλους τους επαγγελματίες του Δήμου. Εμείς στηρίζουμε τα οικονομικά του Δήμου και της κοινωνίας.

ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ με τον πιο απολυτό και κατηγορηματικό τρόπο:
1. Ως διοίκηση του Δήμου Ορεστιάδας βάζουμε οριστικό τέλος στις απευθείας αναθέσεις. Ούτε ένα ευρώ με απευθείας ανάθεση. Τελεία και παύλα.
2. Με διαδικασίες που στηρίζουν τον ανταγωνισμό εξοικονομούμε έως 18% των ποσών που ξοδεύονται στις απευθείας αναθέσεις. Αυτά θα πάνε στην τσακισμένη κοινωνία και στις ανάγκες της.

Χτυπάμε την αδιαφάνεια
Χτυπάμε τις ακριβές προμήθειες
Χτυπάμε τη λογική των κολλητών.
Χτυπάμε τις απευθείας αναθέσεις.
Για μας και την κοινωνία κρατάμε τη διαφάνεια.
Για μας και την κοινωνία κρατάμε τις φθηνές προμήθειες.
Για μας και την κοινωνία κρατάμε την αξιοκρατία.
Για μας και την κοινωνία κρατάμε τις ίσες ευκαιρίες μεταξύ των επαγγελματιών.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο, την εισήγηση της κας Γκουγκουσκίδου, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 5 Μαρτίου 2019.