Ευχές Της Μαρίας Γκουγκουσκίδου Με Αφορμή Την Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας

Η ημέρα αυτή πρέπει να μας θυμίζει τους αγώνες των γυναικών τους δύο τελευταίους αιώνες για τη χειραφέτησή τους και την ισότητα των φύλων. Προφανώς έχουν γίνει πολλά βήματα μπροστά. Η θέση της γυναίκας βελτιώθηκε. Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν μελανά σημεία, θέματα που προβληματίζουν.

Πρέπει να υπάρξει διεύρυνση και κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων και καταπολέμηση των μισθολογικών ανισοτήτων, της σεξουαλικής παρενόχλησης, της σωματικής βίας ακόμα και μέσα στη οικογένεια, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, της μακροχρόνιας ανεργίας, του αποκλεισμού από τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις.

Η σημερινή μέρα έχει και έναν χαρακτήρα έκφρασης συμπάθειας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων. Καλοδεχούμενα και αυτά. Είναι σημαντικό όμως η σημερινή μέρα να γιορτάζεται με αιχμή τους δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων. Μετά από 10 χρόνια βαθιάς κρίσης που η θέση της γυναίκας χειροτέρεψε, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να αναδείξουμε τη γυναικεία προσωπικότητα στην Ορεστιάδα. Χρόνια πολλά στις γυναίκες της Ορεστιάδας και όλου του κόσμου.