Η Φροντίδα Για Τα Αδέσποτα Ζώα Τιμάει Τον Πολιτισμό Μας


Σύμφωνα με τον Νόμο 4039/12 αρ. 9 σε συνδυασμό με το αρ. 46 του Νόμου 4235/14, υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι Δήμοι. 

Για τον λόγο αυτό κάθε Δήμος ή συνεργαζόμενοι Δήμοι, μερικές φορές και σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές, δημιουργούν κτηνιατρεία, καταφύγια αδέσποτων που τα στελεχώνουν με προσωπικό που έχει δεξιότητες στον χειρισμό των ζώων. Είναι αποκαρδιωτικό, αλλά η αύξηση του αριθμού των αδέσποτων στον Δήμο μας δημιουργεί αρνητικές εικόνες. Η λύση δεν είναι οι φόλες. Η θέση των «άστεγων ζώων» δεν είναι στους δρόμους, ούτε στην πλατεία Δασίου, την Κεντρική μας Πλατεία, αλλά να είναι μέλη οικογενειών όπου θα εισπράττουν και θα ανταποδίδουν αγάπη.

Η ευθύνη όσων ιδιοκτητών εγκαταλείπουν τα ζώα είναι μεγάλη. Η επιβίωσή τους είναι δύσκολη, ενώ κάποια από αυτά για να ανταπεξέλθουν μπορεί να γίνουν επιθετικά.

Αλλά η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής είναι μεγαλύτερη. Η αύξηση των αδέσποτων είναι φανερό ότι οφείλεται στην αδιαφορία και την ελλιπή μέριμνα της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. 

Στη Δημοτική Παράταξη «Δήμος Ορεστιάδας | Τόπος Να Ζω» πιστεύουμε ότι μπορούμε να μετατρέψουμε όλοι μαζί – πολίτες, Δήμος, Φιλοζωικές Οργανώσεις – τον τόπο μας σε τόπο με αγάπη για τα ζώα. Να ανοίξει η συζήτηση και να περάσουμε επιτέλους σε εφαρμογή αποτελεσματικών δράσεων. Φτάνουν τα λόγια.

Η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής περνάει μέσα από την υποστήριξη θεματικών μορφών τουρισμού, συνεπώς θα έχουμε αφίξεις τουριστών. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ορεστιάδας και της ευρύτερης περιοχής απαιτούν να επιλυθεί αυτό το θεμελιώδες θέμα.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, εκείνο που χρειάζεται είναι περισυλλογή των αδέσποτων, στείρωση για έλεγχο του πληθυσμού τους, σήμανση, εμβολιασμός, φιλοξενία, έλεγχος υγείας και προώθηση σε αναδόχους που θέλουν και μπορούν να φροντίζουν ζώα συντροφιάς.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seven + twenty =