Το Πρόγραμμα Για Τον Πρωτογενή Τομέα Παρουσίασε Η Μαρία Γκουγκουσκίδου

Η σημασία του πρωτογενούς τομέα – γεωργίας, κτηνοτροφίας – συνεχώς μειώνεται στο ΑΕΠ της χώρας. Εμείς όμως στον Δήμο Ορεστιάδας έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα, αυτά είναι: α) η ποιότητα και η μορφολογία του εδάφους, β) τα νερά, γ) το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Γι’ αυτό θα στηρίξουμε την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση σ’ αυτόν.  Εξάλλου χωρίς τον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, δεν μπορούμε να μιλάμε για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και τη σωτηρία των χωριών μας.

Βασικό χαρακτηριστικό της δημοτικής μας παράταξης είναι η στήριξη των αγροτών-κτηνοτρόφων. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε, αλλά στην ανάγκη και να συγκρουστούμε, με τοπικές, περιφερειακές, κεντρικές αρχές, προκειμένου να προωθήσουμε τα συμφέροντα των αγροτών – κτηνοτρόφων και να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα ευνοεί την βιωσιμότητα των γεωργικών- κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

Αναφορά Στο Κοινωνικό Και Οικονομικό Πλαίσιο Για Την Ανάπτυξη Στον Πρωτογενή Τομέα

Φίλες και φίλοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, φίλες και φίλοι της Στέρνας και της ευρύτερης περιοχής, σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας. Σας ευχαριστώ που είστε μαζί μας. Είναι γνωστή άλλωστε η αγάπη και η εκτίμηση που έχω για τις αγρότισσες, τους κτηνοτρόφους, του αγρότες, είναι το πιο δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας.

Η πιο ταλαιπωρημένη-λόγω της έντασης της εργασίας τους-τάξη, αλλά ταυτόχρονα η πιο καρτερική τάξη. Αυτή που θα μας βγάλει απ’ τα αδιέξοδα. Σας ευχαριστώ μέσα απ’ την καρδιά μου.

Φίλες και φίλοι γενιές ολόκληρες Ελλήνων μεγάλωσαν με το ‘’μάθε παιδί μου γράμματα’’, με τη λογική δηλαδή να γίνει κάποιος επιστήμονας, να φύγει απ’ το χωριό, απ’ το χωράφι, απ ’το στάβλο, για να ‘’δει μια άσπρη μέρα’’. Και εγώ θα συμφωνήσω ότι εκείνα τα χρόνια αυτή η προτροπή είχε πραγματική αξία. Κάποτε αρκούσε ένα απολυτήριο γυμνασίου για να θεωρηθεί κάποιος μορφωμένος και να μπορεί να κερδίσει τη ζωή.

Σήμερα όμως πτυχία πανεπιστημιακά και μεταπτυχιακά είναι κορνίζες σε σπίτια ανέργων νέων δυστυχώς. Οι νέοι δεν βρίσκουν δουλειές στα αντικείμενα που σπούδασαν και φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό. Εμείς στον Βόρειο Έβρο αυτό το ζούμε στο πετσί μας, το ξέρουμε καλά.

Το αισιόδοξο όμως είναι ότι πολύ νέοι θέλουν πλέον σοβαρά να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αγροκτηνοτροφικό τομέα, και υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Υπάρχει περιθώριο από μακροοικονομική άποψη να είναι βιώσιμες οι προσπάθειες.

Στον αγροκτηνοτροφικό τομέα το ισοζύγιο της χώρας δείχνει τη μεγάλη αλήθεια. Οι εισαγωγές μας είναι γύρω στα 6,5 δις ευρώ, ενώ οι εξαγωγές μόλις που φθάνουν τα 4 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό εισαγωγών αφορά κρέας και γάλα. Άρα η αγορά διψάει για ελληνικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει μια Εθνική Αγροτική Πολιτική που θα σχεδίαζε παρεμβάσεις, κεντρικές επιλογές, για την επίλυση σημαντικών ζητημάτων του πρωτογενούς τομέα. Πολιτικές που θα ενίσχυαν τα ποσοστά αυτάρκειας της χώρας σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Εύκολα λοιπόν καταλαβαίνουμε πως η Ελληνική Γεωργία και κτηνοτροφία, πέραν από αναπόσπαστα κομμάτια του πολιτισμού μας, πέραν της μεγάλης συνεισφοράς στην Εθνική Οικονομία, πέραν του κυρίαρχου ρόλου στη συνοχή των κοινωνιών της υπαίθρου, θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αποτελούν βασικό εργαλείο για να ξεφύγουμε απ’ τα οικονομικά αδιέξοδα και να δημιουργήσουν πολλές και παραγωγικές θέσεις εργασίας.

Αλλά Εθνική Αγροτική Πολιτική δεν υπάρχει. Για ποια Εθνική Αγροτική-Κτηνοτροφική Πολιτική μιλάμε όταν για να βγάλεις μια άδεια κτηνοτροφικής εγκατάστασης χρειάζονται δύσκολες διαδικασίες και προσπάθεια χρόνων; Όταν ο κτηνοτρόφος για να νομιμοποιήσει το μαντρί του πρέπει ν’ απευθυνθεί σε δεκάδες υπηρεσίες και να ξοδέψει ένα κάρο λεφτά;    

Την απουσία Εθνικής Αγροτικής-Κτηνοτροφικής Πολιτικής εμείς θα την αναπληρώσουμε με δικές μας πρωτοβουλίες. Δεν θα αφήσουμε αβοήθητους, χωρίς καθοδήγηση, τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Θα δημιουργήσουμε μια Διεύθυνση Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης, για να καλυφθούν οι ανάγκες των ανθρώπων της περιοχής, αφού ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητας και οι διαφορετικής συνθήκες του Βορείου Έβρου

Σας παρουσιάζουμε σήμερα, με περηφάνια, το πρόγραμμά μας για τον πρωτογενή τομέα, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Το δούλεψαν άνθρωποι της παράταξής μας, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες. Τους ευχαριστώ όλους. Μα πάνω απ’ όλα ευχαριστώ εσάς που ενδιαφερθήκατε να ακούσετε τις θέσεις μας. Σας παρουσιάζω τώρα το πρόγραμμά μας, την πρότασή μας για τη Γεωργία και την Κτηνοτροφία.

  Α. Η νέα αγροτική εκμετάλλευση για να είναι βιώσιμη θα πρέπει:

Η παραδοσιακή αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να παράξει πλούτο. Αντίθετα παράγει ζημίες και χρέη.

Η σύγχρονη αγροτική εκμετάλλευση θα πρέπει :

 • Να ενσωματώσει τις ΤΠΕ – τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας στις διαδικασίες σποράς – παραγωγής – συντήρησης και διάθεσης των προϊόντων.
 • Να λάβει επιχειρηματική οργάνωση. Ο αγρότης πρέπει να μετράει τις δαπάνες και να τις συγκρίνει με τα έσοδα. Οι καθετοποιημένες εκμεταλλεύσεις, παραγωγή, τυποποίηση, πιστοποίηση, εμπορία είναι το ζητούμενο και η λύση ταυτόχρονα.
 • Να συνδέσει την παραγωγή με τον δευτερογενή τομέα. Τα παραγόμενα προϊόντα να δέχονται επεξεργασία, να γίνονται τρόφιμα, ζωοτροφές, πρώτες ύλες, τελικά προϊόντα.
 • Να συνδεθεί με τον τριτογενή τομέα. Να προμηθεύει ξενοδοχειακές μονάδες, καταλύματα, αγροτουριστικές μονάδες, supermarket. Παράλληλα θα αναπτυχθούν εκθεσιακές, τραπεζικές, εμπορικές, μηχανολογικές δραστηριότητες.

Β. Χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις, νέες υποδομές και συντήρηση των υφισταμένων. Πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν.

 • Να λυθεί οριστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Να καθοριστούν επιτέλους με σαφήνεια οι αρμοδιότητες των αρμόδιων φορέων.
 • Να ολοκληρωθούν οι αναδασμοί και να προωθηθούν νέες προτάσεις ένταξης αγροκτημάτων
 • Να γίνει υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου και ότι χρειάζεται για την άρδευση του κάμπου.
 • Να υπάρξει μείωση του κόστους νερού άρδευσης. Τοποθέτηση inverter στους κινητήρες των αντλιοστασίων για εξοικονόμηση ενέργειας, και γενικά αυτοματοποίηση λειτουργίας αντλιοστασίων
 • Να διορθωθεί επιτέλους  το επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο.
 • Να μειωθεί στον κατώτατο συντελεστή ο ΦΠΑ των εφοδίων για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
 • Να καταργηθεί ο φόρος επιτηδεύματος για όλους τους αγρότες, ανεξάρτητα αν συμμετέχουν ή όχι σε συνεταιρισμούς.
 • Να μειωθεί  ο φορολογικός συντελεστής.
 • Να αυξηθεί το αφορολόγητο εισόδημα.
 • Να εξαιρεθούν απ’ τον προσδιορισμό κέρδους, οι αγροτικές επιδοτήσεις.
 • Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που πνίγουν τους αγροκτηνοτρόφους μας. Να μειωθεί το ποσοστό με το οποίο υπολογίζεται ο ΕΦΚΑ.
 • Η υποστήριξη της πιστοποίησης ως ΠΟΠ επιλεγμένων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων. Αυτή η ενέργεια θα πραγματοποιηθεί με την εκπόνηση και υποβολή προς πιστοποίηση από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ του σχετικού φακέλου για επιλεγμένα τοπικά προϊόντα.
 • Η δημιουργία ενός τοπικού καλαθιού επιλεγμένων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων και υποστήριξη της προώθησής τους μέσα από συμμετοχή σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις.
 • Αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων σε συνέργεια με το νέο θεσμό των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων ΚΟΙΝΣΕΠ για την παραγωγή, παρασκευή και εμπορία των τοπικών προϊόντων του δήμου μας.
 • Ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου και των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
 • Δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου. Κάποτε ο κτηνοτρόφος για να επιβιώσει αρκούσε να αντέχει στη σκληρή δουλειά. Σήμερα πρέπει να είναι και τσομπάνης και ζωοτέχνης και λογιστής και επιχειρηματίας ταυτόχρονα. Οφείλουμε λοιπόν να ενώσουμε δυνάμεις. Προτείνουμε την δημιουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων, με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων των κτηνοτρόφων και τη μετάβαση της κτηνοτροφίας σε μια περισσότερο οργανωμένη βάση. Με απλά λόγια, ένας κτηνοτρόφος που φτιάχνει ένα πρόχειρο κατάλυμα για να βάλει 60 πρόβατα  δεν είναι βιώσιμος. Μια ομάδα όμως 50 κτηνοτρόφων με 60 πρόβατα ο καθένας, θα είναι βιώσιμη. Αυτή είναι η χρησιμότητα του Κτηνοτροφικού Πάρκου, η χρηματοδότηση του οποίου είναι εξασφαλισμένη 100% από Ευρωπαϊκούς πόρους.
 • Ο παραδοσιακός αγρότης έπρεπε παλιά να παράγει απλώς ένα προϊόν. Σήμερα αυτό δεν αρκεί. Ο αγρότης πρέπει να γνωρίζει να ελέγχει το κόστος παραγωγής, να προστατεύει το περιβάλλον, να γνωρίζει για ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. Προτείνουμε λοιπόν την ουσιαστική κατάρτιση των αγροτών-κτηνοτρόφων στα γνωστικά αντικείμενα που τους αφορούν και βελτιώνουν τις ζωές τους.
 • Στήριξη των αγροτικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών, της συμβολαιακής γεωργίας και γενικά στήριξη των κάθε μορφής συλλογικών δράσεων.

Γ. Υποστηρικτικές δομές

Οι αγρότες μας χρειάζονται συμβουλευτική υποστήριξη. Οι φορείς που ακολουθούν μπορούν να παίξουν αυτόν το ρόλο.

 • Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ιδιαίτερα το παράρτημα της Ορεστιάδας. Το εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι μέρος από το μέλλον της Ορεστιάδας όπως εμείς το σχεδιάζουμε. Οι δύο υπάρχουσες σχολές και η τρίτη που σύντομα θα λειτουργήσει στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα. Ήδη με τις πρυτανικές  αρχές συμφωνήσαμε την θεσμοθέτηση ενός ετήσιου Πανευρωπαϊκού φόρουμ, που θα μελετά και ερευνά τα προβλήματα και της κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής γεωργίας-κτηνοτροφίας.

Επίσης θα δημιουργηθεί από το πανεπιστήμιο, ένα πρότυπο αγρόκτημα, όπου θα πειραματιστούμε με τις ευεργετικές επιπτώσεις του ζεόλιθου στις παραδοσιακές αγροτικές καλλιέργειες με στόχο την παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και μεγαλύτερης οικονομικής απόδοσης

 • Η αναπτυξιακή εταιρία, πρέπει να αναχθεί σε αναπτυξιακό εργαλείο. Να ενημερώνει τους πολίτες, να συμπληρώνει φακέλους, να διαχειρίζεται προγράμματα και κοινοτικές  πρωτοβουλίες, να υλοποιεί επιχειρηματικές δράσεις.
 • Συνεχής και λειτουργική συνεργασία με τους συνεταιρισμούς, πρώην ΕΑΣ, για προώθηση συνεργασιών, στήριξη των αγροτών, εφαρμογή καινοτομιών. 
 • Δημόσιοι φορείς και ιδιώτες σύμβουλοι-μελετητές μπορούν να είναι χρήσιμοι στον τομέα της συμβουλευτικής. 

Δ. Βασικές αρχές που πρέπει να υπηρετεί η κοινή αγροτική πολιτική.

 • Η προστασία του περιβάλλοντος.
 • Η αύξηση της παραγωγικότητας.
 • Η αύξηση αποδοτικότητας των πόρων.
 • Η ανάπτυξη της υπαίθρου

  Πρέπει δηλαδή να φροντίζουμε το περιβάλλον της υπαίθρου και ταυτόχρονα με τους ίδιους διαθέσιμους πόρους, με τις ίδιες εκτάσεις, να παράγουμε περισσότερα και ποιοτικότερα προϊόντα, προκειμένου σε γερά θεμέλια να στηρίξουμε την αναγέννηση της υπαίθρου

Ε. Εμβληματικές-Χαρακτηριστικές παραγωγές, καλλιέργειες που μπορούν να ενσωματωθούν.

  Υπάρχουν παραγωγές και αγροτικά προϊόντα που χαρακτηρίζουν την περιοχή μας.

 • Τα σκόρδα  της Νέας Βύσσας.
 • Η τευτλοκαλλιέργεια που απειλείται όπως το ζαχαρουργείο.

Η έντονη αντίδραση της κοινωνίας απέτρεψαν αρνητικές εξελίξεις. Εγώ η ίδια και η παράταξή μας, με τη στάση μας, καθορίσαμε τις εξελίξεις.

 • Τα κεράσια, τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια, τα σπαράγγια που είναι περιζήτητα στις απαιτητικές αγορές τις Ευρώπης.
 • Τα μήλα, τα όσπρια, το σουσάμι που ευδοκιμούν στα εδάφη μας.
 • Αλλά και φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά που μπορούν να ενσωματωθούν και να δίνουν καλό εισόδημα στους αγρότες.
 • Η μελισσοκομία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και μια επανεκκίνηση της σηροτροφίας.
 • Τα τυριά του Έβρου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα και τα αλλαντικά είναι προϊόντα που χαρακτηρίζονται εξαιρετικά από τους Έλληνες καταναλωτές. Συντονισμένες δράσεις χρειάζονται για την ανάδειξη και την υποστήριξη τους.
 • Σημαντική επίσης επιρροή στη δημιουργία εισοδημάτων μπορούν να έχουν η αμπελουργία και τα οινοποιητικά προϊόντα, η δεντροκομία, το ταχίνι, ο τραχανάς και τα ζυμαρικά

ΣΤ. Βιολογική γεωργία.

    Διπλός είναι ο ρόλος της οικολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας, αφενός παράγει ασφαλή προϊόντα για τους καταναλωτές και αφετέρου στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

   Βασική προϋπόθεση για την εμπορική επιτυχία μιας τέτοιας μορφής γεωργικής-κτηνοτροφικής  πολιτικής είναι η διαμόρφωση σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο μιας βαθιάς οικολογικής συνείδησης στους καταναλωτές. 

  Χρειάζεται να γίνει ακόμα πολλή δουλειά απ’ την κεντρική εξουσία και τις περιφερειακές αρχές, ώστε μια επένδυση στη βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία να θεωρηθεί ασφαλής. 

     Με λύπη διαπιστώσαμε ότι και στη 2η πρόσκληση “Βιολογικές Καλλιέργειες” του προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη 2014 – 2020, οι 9 στους 10 βιοκαλλιεργητές που έκαναν αίτηση χρηματοδότησης έμειναν απ’ έξω. Δεν είναι επιλέξιμοι. Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας να δώσει λύση. Να κάνει δηλαδή το αυτονόητο. Να αυξήσει την προϋπολογισθείσα δαπάνη τόσο ώστε πολλοί περισσότεροι βιοκαλλιεργητές να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Η αδικία σε βάρος των βιοκαλλιεργητών του Βορείου Έβρου πρέπει να σταματήσει.

Δείτε παρακάτω το βίντεο και το φωτογραφικό υλικό απο την εκδήλωση