Παρουσίαση Προγράμματος Της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης “ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ”

Το πρόγραμμά της παρουσίασε σήμερα Σάββατο 4 Μαΐου η Δημοτική Παράταξη ‘’Δήμος Ορεστιάδας | Τόπος Να Ζω’’ στο θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ που ήταν ασφυκτικά γεμάτο από στελέχη και φίλους της παράταξης, που καταχειροκρότησαν την κ Γκουγκουσκίδου, ιδίως όταν είπε ‘’Τη σημερινή μέρα θα τη θυμόμαστε όλοι μας για πολλά χρόνια. Μπήκαν τα θεμέλια για το μέλλον.’’

Παρακάτω παρατίθεται ολόκληρο το πρόγραμμα.

Λύσεις-προτάσεις

Για μια καλύτερη Ορεστιάδα που αξίζει να ζούμε

Αντί προλόγου

Μαρία Γκουγκουσκίδου – Υποψήφια Δήμαρχος Δήμου Ορεστιάδας

Μετά τη δεκαετή κρίση ο ελληνικός λαός είναι εξουθενωμένος. Το Ευρωπαϊκό όραμα ξεθωριάζει. Οι νέοι μας φεύγουν μετανάστες. Οι Έλληνες ψάχνουν καλύτερες μέρες, επιστροφή στη χαμένη κανονικότητα. Ψάχνουν για επανεκκίνηση της οικονομίας, που όμως αυτή τη φορά θα βασίζεται σε σταθερά θεμέλια, όχι στα δανεικά.

Στην Ορεστιάδα η περίοδος Μαυρίδη έφτασε στο τέλος της. Ο κ. Δήμαρχος παραδίδει μια πόλη, έναν Δήμο σε χειρότερη κατάσταση από ότι τον παρέλαβε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν αντιλήφθηκε την κρισιμότητα της περιόδου, δεν αντιλήφθηκε τις ανάγκες, τις ανησυχίες της κοινωνίας, δεν αντιλήφθηκε ακριβώς τον ρόλο του, δεν είχε όραμα και φυσιολογικά απέτυχε. Η τελευταία αποκάλυψη ότι επί των ημερών του χάθηκαν έργα 11,5 εκ. ευρώ ήταν καταλυτική.

Η κοινωνία κουράστηκε να περιμένει τον κ. Μαυρίδη, απογοητεύτηκε από την απουσία έργου, πληγώθηκε από την αλαζονεία και ψάχνει πλέον για άλλες λύσεις, για νέους ηγέτες που θα την οδηγήσουν στην επόμενη μέρα.

Νέες δυνάμεις που ξέρουν να επουλώνουν τις πληγές της τραυματισμένης κοινωνίας, που έχουν σχέδιο, που έχουν όραμα, που μπορούν να σπρώξουν για να ξεκολλήσει η δημιουργική οικονομία, που μπορούν να κρατήσουν ενωμένη την κοινωνία, που μπορούν να ανάψουν τη φλόγα του ανυπέρβλητου θρακιώτικου πολιτισμού, χρειάζονται πλέον.

Μα πάνω από όλα χρειάζονται δυνάμεις που αισθάνονται το Δημαρχιακό Αξίωμα και τη Δημοτική Διοίκηση, όχι ως θώκο, ως καρέκλα, ως οφίκιο, αλλά ως μια επιτακτική υποχρέωση, ως καθήκον να υπηρετούν τον Δήμο και τους Δημότες, να είναι υπηρέτες των αναγκών της κοινωνίας, να απολογούνται στην κοινωνία, σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Η κοινωνία θέλει αλήθεια. Η κοινωνία θέλει οι τοπικοί ηγέτες να είναι παράδειγμα, να εκπαιδεύουν με τη στάση τους.

Η δαπάνη με τα 160.000 ευρώ για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των γιορτών του Άρδα είναι ύβρις για τους κουρασμένους δημότες. Αποκάλυψε όμως τη γύμνια και την αμετροέπεια των κρατούντων.

Η κοινωνία θέλει σεμνότητα, θέλει διαχειριστική επάρκεια, θέλει συντονισμό των ενεργειών, θέλει αμεσότητα και έγκαιρη παρέμβαση. Η κοινωνία δεν κατανοεί γιατί χρειάζονται 700 χρόνια για να λυθεί το πρόβλημα του οδικού δικτύου, η κοινωνία δεν κατανοεί γιατί την άνοιξη του 2019 αναθέτουμε σε εργολάβο να εκχιονίζει τους δρόμους από το χιόνι του 2018.

Η κοινωνία θέλει διαφάνεια, θέλει δικαιοσύνη, θέλει αξιοκρατία, απεχθάνεται το ρουσφέτι, το βόλεμα, τους αποκλεισμούς, την τακτοποίηση των δικών μας. Οι επαγγελματίες δεν αντιλαμβάνονται γιατί λίγοι παίρνουν τις δουλειές με τις απευθείας αναθέσεις και οι πολλοί απλώς πληρώνουν φόρους και δημοτικά τέλη.

Η κοινωνία θέλει τα θέματα της καθημερινότητας να είναι ο φωτεινός καθρέπτης όλης της περιοχής και όχι θηλιά που πνίγει τους δημότες.

Η κοινωνία θέλει ο ηγέτης να είναι μαζί με τους δημότες στα δύσκολα, μπροστά στη διεκδίκηση, αρωγός στην περιφρούρηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Οι τευτλοπαραγωγοί δεν κατανοούν γιατί ο Δήμαρχος κρύφτηκε στη μάχη του τεύτλου. Αντί να καταγγείλει τους υπαίτιους, κατήγγειλε εμένα που συμμετείχα ενεργά στη μάχη της σωτηρίας.

Το προηγούμενο διάστημα, καταγράψαμε τα προβλήματα της πόλης, των χωριών, των πολιτών. Καταγράψαμε όλα τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα. Η καμπάνια μας «στα χωριά και τις γειτονιές του Δήμου η Μαρία Γκουγκουσκίδου» αγαπήθηκε από τους πολίτες και έδειξε την πρόθεσή μας να ακούσουμε τους δημότες.

Στη συνέχεια αποκαλύψαμε τις παραλείψεις της τωρινής δημοτικής αρχής, καυτηριάσαμε τα λάθη της, καταγγείλαμε τις αντικοινωνικές δράσεις της. Δεν δειλιάσαμε δεν συμβιβαστήκαμε, δεν συμμορφωθήκαμε, αντέξαμε στις αφόρητες πιέσεις.

Φίλες και φίλοι

Ένα νέο ξεκίνημα είναι το ζητούμενο. Πρέπει με ορμή να πάμε προς το μέλλον. Να μην αποδεχτούμε πως αυτές είναι οι δυνατότητές μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα. Μπορούμε να προκόψουμε. Ορεστιαδίτες και Ορεστιαδίτισσες, με αίσθημα ευθύνης σας παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας, τις λύσεις στα σύνθετα προβλήματα, σας παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας. Τον καταστατικό χάρτη που δεν περιγράφει απλώς τις δυσκολίες, αλλά προτείνει λύσεις, προτείνει τη μεθοδολογία για τη μετάβαση στο καλύτερο, το ομορφότερο, το πιο ποιοτικό, το πιο ανθρώπινο.

Σας παρουσιάζουμε τον οδηγό για να ξαναφτιάξουμε μια κοινωνία που παράγει πλούτο για όλους, που αισθάνεται ασφαλής για το μέλλον, που γεννάει παιδιά και τα κρατάει κοντά της, καμάρια και συνεχιστές της Θρακιώτικης πορείας, που έχει ζωντανές χρήσιμες κοινωνικές υποδομές για τους αδύναμους, γι΄ αυτούς που έχουν ανάγκη.

Δεν υπόσχομαι αυτά που δεν μπορούν να γίνουν.

Δεν είμαι εδώ για να σας γεμίσω με φρούδες ελπίδες. Είμαι εδώ για να δούμε όλοι μαζί πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν.

Ασχολήθηκα η ίδια προσωπικά με τη σύνταξη του προγράμματος. Για να ολοκληρωθεί δούλεψαν πολλοί επιστήμονες και εθελοντές. Τους ευχαριστώ όλους. Ήταν σημαντική η προσφορά τους. Τους ευχαριστώ.

Φίλες και φίλοι,

Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας είναι να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να καλύψει το χαμένο ΑΕΠ της δεκαετούς κρίσης. Χρειάζεται επομένως αυξημένη προσέλκυση επενδύσεων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε το κενό και προτείνει την κατάρτιση και την άμεση εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), μια θετική πρωτοβουλία, που αποβλέπει στην ενεργοποίηση και αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Εδώ λοιπόν έρχεται η δική μας πρωτοβουλία, η πρωτοβουλία της Δημοτικής Παράταξης. Ο Δήμος Ορεστιάδας δεν έχει τα ίδια παραγωγικά χαρακτηριστικά με την Αττική που έχει την Ακρόπολη, που έχει λιμάνια, που έχει αεροδρόμιο, που έχει κλίμα διαφορετικό, που έχει 4,5 εκ. κατοίκους, ή με την Ρόδο που τη γνωρίζει όλος ο κόσμος για τον τουρισμό της, ή ακόμη με την Αλεξανδρούπολη, που έχει το λιμάνι, το θαλάσσιο περιβάλλον, το αεροδρόμιο.

Σκεφτήκαμε λοιπόν ένα Τοπικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που θα στοχεύει στην αναγέννηση της οικονομίας του Δήμου Ορεστιάδας με ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής κα την αξιοποίηση των δικών της πόρων.

Αποφύγαμε τον πειρασμό να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα «εντυπωσιακό», ένα πρόγραμμα supermarket, που να μιλάει για όλα, ακόμη και για τη εξωτερική πολιτική, μόνο και μόνο για να δείξουμε ότι με όλα θα καταπιαστούμε. Μείναμε μόνο και διαπραγματευτήκαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Έτσι συλλάβαμε την ιδέα του τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου που με σεβασμό σήμερα σας παρουσιάζουμε.

Θα πω λίγα στοιχεία για την αρχιτεκτονική του για να μπορείτε να το παρακολουθήσετε και προπάντων να το αξιολογήσετε.

Το προτεινόμενο Τοπικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για το Δήμο Ορεστιάδας, δίνει προτεραιότητα σε 4 τομείς δραστηριότητας που θα στηριχθούν από την νέα δημοτική αρχή ώστε στη συνέχεια με την ανάπτυξη τους να σπρώξουν με τη σειρά τους την κοινωνία μπροστά

Οι τομείς αυτοί είναι.

• Η επιχειρηματική δραστηριότητα, (εμπόριο, άλλες υπηρεσίες, μεταποίηση).Την ενότητα αυτή του ΤΑΣ την ονομάσαμε «ολοκληρωμένη παρέμβαση για το ξαναζωντάνεμα της αγοράς»

• Ο πρωτογενής τομέας – γεωργία και κτηνοτροφία

• Ο τουρισμός

• Ο πολιτισμός που μπορεί να είναι και τομέας παραγωγής πλούτου.

Εννοείται ότι αν έρθει μια επένδυση σε άλλον τομέα πέραν των τεσσάρων, δεν σημαίνει ότι θα την διώξουμε ή θα είμαστε αδιάφοροι, προφανώς θα την αγκαλιάσουμε και θα δώσουμε κίνητρα για να υλοποιηθεί.

Τέλος στο πρόγραμμά μας διαπραγματευόμαστε υπό τον τίτλο «Εμφαντικά θέματα» ζητήματα καθοριστικά για την οικονομία  την κοινωνική συνοχή, το μέλλον του Βορείου Έβρου.

ΤΟΠΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΤΑΣ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. ΕΜΠΟΡΙΟ-ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ- ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ.

Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα έχει αίτια, για τα οποία έγιναν πολλές συζητήσεις. Πολλοί πιστεύουν ότι ο απεγκλωβισμός απ’ την οικονομική στενωπό είναι έργο της Κεντρικής εξουσίας μόνο. Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού δεν μπορεί, ούτε πρέπει να μείνει απλός παρατηρητής στην προσπάθεια για ανάκαμψη.

Το νέο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι: ο εξορθολογισμός των υπηρεσιών της, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων για έργα ουσίας και όχι βιτρίνας, έργα που θα αφορούν βασικές υποδομές που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, οι συμπράξεις με διάφορους τομείς για περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες, οι διαδημοτικές συνεργασίες με στόχο τις οικονομίες κλίμακας, η επένδυση στην Τοπική Ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων και η ανάπτυξη αποτελεσματικού ανθρώπινου δυναμικού.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος, αλλά οφείλει να γίνει μέρος της λύσης του. Με όραμα, δυναμικές πρωτοβουλίες και οργανωμένο σχέδιο θα μπορέσει να κινητοποιηθεί και να βγει μπροστά.

Πολλές και βιώσιμες επιχειρήσεις στον τόπο μας, σημαίνει περισσότερα έσοδα που θα διατεθούν χάριν της κοινωνικής συνοχής, περισσότερες θέσεις εργασίας για τους δημότες μας.

Πάντα οι επαγγελματίες της περιοχής μας τα έβγαζαν δύσκολα λόγω της Διασυνοριακότητας. Τα χαμηλής τιμής, αλλά και ποιότητας προϊόντα των γειτόνων ήταν δέλεαρ για τους δικούς μας καταναλωτές.

Κατά την κρίση τα πράγματα δυσκόλεψαν περισσότερο εφόσον το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε, συνεπώς μειώθηκε και το ποσό που διατίθεται προς κατανάλωση. Η υποτίμηση της Τούρκικης Λίρας, έκανε τα πράγματα ασφυκτικά.

Με γνώμονα τη ρήση «εάν λυγίσουν οι έμποροι και οι επαγγελματίες μας, θα λυγίσει όλη οι κοινωνία», σας παρουσιάζουμε σήμερα μέτρα για το ξαναζωντάνεμα της αγοράς και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον Δήμο Ορεστιάδας.

Τα προτεινόμενα μέτρα τα διακρίνουμε σε δύο κατηγορίες:

1. Τα Βραχυπρόθεσμα Μέτρα, που είναι μέτρα που μπορούμε να πάρουμε αύριο και να επηρεάσουν άμεσα και λυτρωτικά την κατάσταση, να σταματήσουν άμεσα την παρακμή.

2. Τα Μεσοπρόθεσμα Μέτρα, που μπορούμε να τα αποφασίσουμε σήμερα, αλλά θα λειτουργήσουν σε βάθος χρόνου.

Στην πρώτη κατηγορία προτείνουμε τα εξής:

1. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 30%. Για να γίνουν πιο φθηνά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες και οι καταναλωτές να προτιμούν τη δική μας αγορά. Το μέτρο μπορεί να συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει η κοινοτική οδηγία 2006/112 που το επιτρέπει. Με βάση αυτή την συμφωνία έγινε και γίνεται η μείωση των συντελεστών στα ελληνικά νησιά. Πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για τη θεσμοθέτηση αυτού του κρίσιμου μέτρου. Η περιοχή μας είναι «ευάλωτη» σε εξωτερικούς οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επίσης, είμαστε δρόμος σχεδόν μόνιμος μεταναστευτικών ροών που παίζει και αυτό τον ρόλο του για την αποδοχή του αιτήματός μας.

2. Τη δημιουργία ενός Τοπικού Συμφώνου για την Απασχόληση. Σύμφωνα με το προτεινόμενο ΤΟΠΣΑ, το Υπουργείο Απασχόλησης για 18 μήνες θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που έχουν έδρα τον Δήμο Ορεστιάδας.

3. Μείωση των Δημοτικών Τελών κατά 15% των επιτηδευματιών του Δήμου Ορεστιάδας. Το μέτρο αυτό θα το εφαρμόσουμε και για τις Οικογένειες των Ευαίσθητων Κοινωνικά Ομάδων (παράδειγμα όσοι έχουν στην οικογένεια μέλος ΑΜΕΑ)

4. Διοργάνωση Επιχειρηματικών Συναντήσεων, είτε ανά κλάδο, είτε οριζόντιες, με επιχειρηματίες από τις Βαλκανικές χώρες και όχι μόνο για προώθηση των παραγόμενων προϊόντων.

5. Διοργάνωση Επιχειρηματικών Αποστολών σε πόλεις της Βαλκανικής Ενδοχώρας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

6. Ίδρυση θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων (Startup). Στη θερμοκοιτίδα θα φιλοξενηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις των Δημοτών της Ορεστιάδας και όχι μονο. Η θερμοκοιτίδα θα παρέχει δωρεάν φιλοξενία και στέγαση στις επιχειρήσεις, ενέργειες δικτύωσης, και εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

7. Ίδρυση Κέντρου Γυναικών Δήμου Ορεστιάδας, για την προώθηση της γυναικείας απασχόλησης και την στηριξη της επιχειρηματικότητας. Το κέντρο θα στηρίζει και θα ενθαρρύνει τις γυναικες να αναλαμβάνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

8. Στήριξη της διαφάνειας. Καταργούμε άμεσα το σάπιο καθεστώς των απευθείας αναθέσεων. Καταργούμε το ρουσφέτι, την αναξιοκρατία, το βόλεμα, τη λογική «οι δικοί μας παίρνουν τις δουλειές» για τους άλλους δεν μας ενδιαφέρει. Όλοι οι επαγγελματίες θα μπορούν να παίρνουν δουλειές από το δήμο. Θα ενταθεί ο ανταγωνισμός με αποτέλεσμα ο δήμος να προμηθευτεί φθηνότερα υπηρεσίες και αγαθά. Το νόμιμο πλέον θα είναι και ηθικό.

Με τα προτεινόμενα μέτρα αναδεικνύουμε τον Δήμο Ορεστιάδας σε ένα εξωστρεφές, ισχυρό επιχειρηματικό κέντρο.

Στην δεύτερη κατηγορία, προτείνουμε τα παρακάτω:

1. Να ομορφύνουμε την πόλη. Να προχωρήσουμε δηλαδή σε εκτεταμένες Αστικές Αναπλάσεις. Να αναδείξουμε τις ομορφιές της πόλης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε ροές επισκεπτών στην πόλη, Έλληνες και γείτονες ξένους που θα έρχονται να ψωνίσουν, να γευτούν, να διασκεδάσουν σε μια όμορφη περιοχή.

2. Να αυξήσουμε την προσβασιμότητα στην πόλη. Στην Ορεστιάδα μπαίνεις δύσκολα και εξίσου δύσκολα βγαίνεις. Χρειάζεται η κατασκευή ενός Βόρειου και ενός Νότιου Ανισόπεδου κόμβου. Να δοθεί άλλος αέρας στην πόλη.

3. Η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση – είναι σίγουρο ότι προσπαθεί να αυξήσει τον πλούτο των Ελλήνων. Πέρα απ’ αυτό, εμείς, έχοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, μπορούμε να δημιουργήσουμε πλούτο στους παρακάτω τομείς.

• Τον Αγροτουρισμό

• Τον τουρισμό γύρω από την παράρδια ζώνη

• Τον θρησκευτικό τουρισμό

• Τον Πολιτισμό

• Τον Αγροδιατροφικό τομέα

• Το εμπόριο

Οι τομείς αυτοί μπορούν άνετα να χρηματοδοτηθούν από Κοινοτικές Πρωτοβουλίες, όπως το Leader, το Interreg και τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Αρκεί να σχεδιάσουμε σωστά και γρήγορα.

4. Να ιδρυθεί το μουσείο της Ζώνης – Δοξιπάρας. Η εμβληματική αυτή Δράση θ’ αυξήσει την επισκεψιμότητα και θα δώσει χαρακτήρα στην περιοχή. Θα μας εντάξει άπαξ δια παντός στις περιοχές που κάποιος πρέπει να επισκεφτεί. Παράλληλα με την ίδρυση του μουσείου θ’ αναπτυχθούν ανάλογες δράσεις για την ανάδειξη των χαρακτηριστικών  της περιοχής όπως εκκλησιαστικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ.

Σε προηγούμενες δεκαετίες ολόκληρες γενιές νέων κυρίως από Αγροτικές Περιοχές, μεγάλωσαν με το «μάθε παιδί μου γράμματα», με τη λογική δηλαδή να γίνει κάποιος επιστήμονας, να φύγει απ το χωριό, απ το χωράφι, απ το στάβλο για να δει μια άσπρη μέρα.

Η προτροπή αυτή έπιανε τόπο, είχε πραγματική αξία. Χιλιάδες νέοι από φτωχές αγροτικές οικογένειες, σπούδασαν και κέρδισαν τη ζωή.  Εξάλλου η τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν στην Ελλάδα το σημαντικότερο εργαλείο που διευκόλυνε την κοινωνική κινητικότητα. Μετά την Οικονομική Κρίση, τα πράγματα άλλαξαν. Οι ροές αντιστράφηκαν, και αυτό ισχύει για δύο κυρίως λόγους.

Πρώτον: Τα πτυχία δεν εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση. Οι πτυχιούχοι νέοι μας, αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας φεύγουν στο εξωτερικό.

Δεύτερον: Η αγορά και όχι μόνο η ελληνική, διψάει για ελληνικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Δυο νούμερα θα επικαλεσθώ: εξάγουμε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα 4 δις Ευρώ και εισάγουμε αντίστοιχα προϊόντα αξίας 6,5 δις Ευρώ, κυρίως κρέατα και γαλακτοκομικά.

Υπάρχουν λοιπόν αντικειμενικοί λόγοι οι νέοι ν΄ασχοληθούν με επιτυχία στον πρωτογενή τομέα. Η Δημοτική Παράταξη «Δήμος Ορεστιάδα- Τόπος Να Ζω» στηρίζει αυτήν την προοπτική.Τη στηρίζει με πράξεις. Επειδή δεν υπάρχει δυστυχώς Εθνική Αγροτική Πολιτική, συμπληρώνουμε το κενό. Ιδρύουμε Διεύθυνση Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης για να καλυφθούν οι ανάγκες των αγροτών και κτηνοτρόφων μας. Προφανώς θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες και διαφορετικές συνθήκες του Βορείου Έβρου.  Η Διεύθυνση αυτή θα δημιουργηθεί σύντομα στα πλαίσια της λειτουργίας της Αναπτυξιακής Εταιρίας. Δεν θα αφήσουμε αβοήθητους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

 Η σημασία του πρωτογενούς τομέα – γεωργίας, κτηνοτροφίας – συνεχώς μειώνεται στο ΑΕΠ της χώρας. Εμείς όμως στον Δήμο Ορεστιάδας έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα, αυτά είναι: α) η ποιότητα και η μορφολογία του εδάφους, β) τα νερά, γ) το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Γι’ αυτό θα στηρίξουμε την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση σ’ αυτόν.  Εξάλλου χωρίς τον πρωτογενή τομέα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία, δεν μπορούμε να μιλάμε για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και τη σωτηρία των χωριών μας.

Βασικό χαρακτηριστικό της δημοτικής μας παράταξης είναι η στήριξη των αγροτών-κτηνοτρόφων. Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε, αλλά στην ανάγκη και να συγκρουστούμε, με τοπικές, περιφερειακές, κεντρικές αρχές, προκειμένου να προωθήσουμε τα συμφέροντα των αγροτών – κτηνοτρόφων και να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θα ευνοεί τη βιωσιμότητα των γεωργικών- κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

Α. Η νέα αγροτική εκμετάλλευση για να είναι βιώσιμη θα πρέπει:

Η παραδοσιακή αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να παράξει πλούτο. Αντίθετα παράγει ζημίες και χρέη.

Η σύγχρονη αγροτική εκμετάλλευση θα πρέπει :

• Να ενσωματώσει τις ΤΠΕ – τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας στις διαδικασίες σποράς – παραγωγής – συντήρησης και διάθεσης των προϊόντων.

• Να λάβει επιχειρηματική οργάνωση. Ο αγρότης πρέπει να μετράει τις δαπάνες και να τις συγκρίνει με τα έσοδα. Οι καθετοποιημένες εκμεταλλεύσεις, παραγωγή, τυποποίηση, πιστοποίηση, εμπορία είναι το ζητούμενο και η λύση ταυτόχρονα.

• Να συνδέσει την παραγωγή με τον δευτερογενή τομέα. Τα παραγόμενα προϊόντα να δέχονται επεξεργασία, να γίνονται τρόφιμα, ζωοτροφές, πρώτες ύλες, τελικά προϊόντα.

• Να συνδεθεί με τον τριτογενή τομέα. Να προμηθεύει ξενοδοχειακές μονάδες, καταλύματα, αγροτουριστικές μονάδες, supermarket. Παράλληλα θα αναπτυχθούν εκθεσιακές, τραπεζικές, εμπορικές, μηχανολογικές δραστηριότητες.

Β. Χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις, νέες υποδομές και συντήρηση των υφισταμένων. Πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν.

• Να λυθεί οριστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Να καθοριστούν επιτέλους με σαφήνεια οι αρμοδιότητες των αρμόδιων φορέων.

• Να ολοκληρωθούν οι αναδασμοί και να προωθηθούν νέες προτάσεις ένταξης αγροκτημάτων

• Να γίνει υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου και ότι χρειάζεται για την άρδευση του κάμπου.

• Να υπάρξει μείωση του κόστους νερού άρδευσης. Τοποθέτηση inverter στους κινητήρες των αντλιοστασίων για εξοικονόμηση ενέργειας, και γενικά αυτοματοποίηση λειτουργίας αντλιοστασίων

• Να διορθωθεί επιτέλους  το επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο.

• Να μειωθεί στον κατώτατο συντελεστή ο ΦΠΑ των εφοδίων για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.

• Να καταργηθεί ο φόρος επιτηδεύματος για όλους τους αγρότες, ανεξάρτητα αν συμμετέχουν ή όχι σε συνεταιρισμούς.

• Να μειωθεί  ο φορολογικός συντελεστής.

• Να αυξηθεί το αφορολόγητο εισόδημα.

• Να εξαιρεθεί απ’ τον προσδιορισμό κέρδους το σύνολο των αγροτικών επιδοτήσεων.

• Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές που πνίγουν τους αγροκτηνοτρόφους μας. Να μειωθεί το ποσοστό με το οποίο υπολογίζεται ο ΕΦΚΑ.

• Η υποστήριξη της πιστοποίησης ως ΠΟΠ επιλεγμένων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων. Αυτή η ενέργεια θα πραγματοποιηθεί με την εκπόνηση και υποβολή προς πιστοποίηση από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ του σχετικού φακέλου για επιλεγμένα τοπικά προϊόντα.

• Η δημιουργία ενός τοπικού καλαθιού επιλεγμένων τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων και υποστήριξη της προώθησής τους μέσα από συμμετοχή σε ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις.

• Αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων σε συνέργεια με το νέο θεσμό των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων ΚΟΙΝΣΕΠ για την παραγωγή, παρασκευή και εμπορία των τοπικών προϊόντων του δήμου μας.

• Ενίσχυση του ζωικού κεφαλαίου και των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

• Δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου. Κάποτε ο κτηνοτρόφος για να επιβιώσει αρκούσε να αντέχει στη σκληρή δουλειά. Σήμερα πρέπει να είναι και τσομπάνης και ζωοτέχνης και λογιστής και επιχειρηματίας ταυτόχρονα. Οφείλουμε λοιπόν να ενώσουμε δυνάμεις. Προτείνουμε την δημιουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων, με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων των κτηνοτρόφων και τη μετάβαση της κτηνοτροφίας σε μια περισσότερο οργανωμένη βάση. Με απλά λόγια, ένας κτηνοτρόφος που φτιάχνει ένα πρόχειρο κατάλυμα για να βάλει 60 πρόβατα  δεν είναι βιώσιμος. Μια ομάδα όμως 50 κτηνοτρόφων με 60 πρόβατα ο καθένας, θα είναι βιώσιμη. Αυτή είναι η χρησιμότητα του Κτηνοτροφικού Πάρκου, η χρηματοδότηση του οποίου είναι εξασφαλισμένη 100% από Ευρωπαϊκούς πόρους.

• Ο παραδοσιακός αγρότης έπρεπε παλιά να παράγει απλώς ένα προϊόν. Σήμερα αυτό δεν αρκεί. Ο αγρότης πρέπει να γνωρίζει να ελέγχει το κόστος παραγωγής, να προστατεύει το περιβάλλον, να γνωρίζει για ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα. Προτείνουμε λοιπόν την ουσιαστική κατάρτιση των αγροτών-κτηνοτρόφων στα γνωστικά αντικείμενα που τους αφορούν και βελτιώνουν τις ζωές τους.

• Στήριξη των αγροτικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών, της συμβολαιακής γεωργίας και γενικά στήριξη των κάθε μορφής συλλογικών δράσεων.

Γ. Υποστηρικτικές δομές

Οι αγρότες μας χρειάζονται συμβουλευτική υποστήριξη. Οι φορείς που ακολουθούν μπορούν να παίξουν αυτόν το ρόλο.

• Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ιδιαίτερα το παράρτημα της Ορεστιάδας. Το εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι μέρος από το μέλλον της Ορεστιάδας όπως εμείς το σχεδιάζουμε. Οι δύο υπάρχουσες σχολές και η τρίτη που σύντομα θα λειτουργήσει στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα. Ήδη με τις πρυτανικές αρχές συμφωνήσαμε την θεσμοθέτηση ενός ετήσιου Πανευρωπαϊκού φόρουμ, που θα μελετά και ερευνά τα προβλήματα και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής γεωργίας-κτηνοτροφίας.

       Επίσης θα δημιουργηθεί από το πανεπιστήμιο, ένα πρότυπο αγρόκτημα, όπου θα πειραματιστούμε με τις ευεργετικές επιπτώσεις του ζεόλιθου στις παραδοσιακές αγροτικές καλλιέργειες με στόχο την παραγωγή αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και μεγαλύτερης οικονομικής απόδοσης

• Η αναπτυξιακή εταιρία, πρέπει να αναχθεί σε αναπτυξιακό εργαλείο. Να ενημερώνει τους πολίτες, να συμπληρώνει φακέλους, να διαχειρίζεται προγράμματα και κοινοτικές  πρωτοβουλίες, να υλοποιεί επιχειρηματικές δράσεις.

• Συνεχής και λειτουργική συνεργασία με τους συνεταιρισμούς, πρώην ΕΑΣ, για προώθηση συνεργασιών, στήριξη των αγροτών, εφαρμογή καινοτομιών.  

• Δημόσιοι φορείς και ιδιώτες σύμβουλοι-μελετητές μπορούν να είναι χρήσιμοι στον τομέα της συμβουλευτικής.  

Δ. Βασικές αρχές που πρέπει να υπηρετεί η κοινή αγροτική πολιτική.

• Η προστασία του περιβάλλοντος.

• Η αύξηση της παραγωγικότητας.

• Η αύξηση αποδοτικότητας των πόρων.

• Η ανάπτυξη της υπαίθρου

 Πρέπει δηλαδή να φροντίζουμε το περιβάλλον της υπαίθρου και ταυτόχρονα με τους ίδιους διαθέσιμους πόρους, με τις ίδιες εκτάσεις, να παράγουμε περισσότερα και ποιοτικότερα προϊόντα, προκειμένου σε γερά θεμέλια να στηρίξουμε την αναγέννηση της υπαίθρου

Ε. Εμβληματικές-Χαρακτηριστικές παραγωγές, καλλιέργειες που μπορούν να ενσωματωθούν.

 Υπάρχουν παραγωγές και αγροτικά προϊόντα που χαρακτηρίζουν την περιοχή μας.

• Τα σκόρδα  της Νέας Βύσσας.

• Η τευτλοκαλλιέργεια που απειλείται όπως το ζαχαρουργείο.

Η έντονη αντίδραση της κοινωνίας απέτρεψαν αρνητικές εξελίξεις. Εγώ η ίδια και η παράταξή μας, με τη στάση μας, καθορίσαμε τις εξελίξεις.

• Τα κεράσια, τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια, τα σπαράγγια που είναι περιζήτητα στις απαιτητικές αγορές τις Ευρώπης.

• Τα μήλα, τα όσπρια, το σουσάμι που ευδοκιμούν στα εδάφη μας.

• Αλλά και φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά που μπορούν να ενσωματωθούν και να δίνουν καλό εισόδημα στους αγρότες.

• Η μελισσοκομία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και μια επανεκκίνηση της σηροτροφίας.

• Τα τυριά του Έβρου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα κρέατα και τα αλλαντικά είναι προϊόντα που χαρακτηρίζονται εξαιρετικά από τους Έλληνες καταναλωτές. Συντονισμένες δράσεις χρειάζονται για την ανάδειξη και την υποστήριξη τους.

• Σημαντική επίσης επιρροή στη δημιουργία εισοδημάτων μπορούν να έχουν η αμπελουργία και τα οινοποιητικά προϊόντα, η δεντροκομία, το ταχίνι, ο τραχανάς και τα ζυμαρικά

ΣΤ. Βιολογική γεωργία – Κτηνοτροφία.

   Διπλός είναι ο ρόλος της οικολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας, αφενός παράγει ασφαλή προϊόντα για τους καταναλωτές και αφετέρου στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

  Βασική προϋπόθεση για την εμπορική επιτυχία μιας τέτοιας μορφής γεωργικής-κτηνοτροφικής  πολιτικής είναι η διαμόρφωση σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο μιας βαθιάς οικολογικής συνείδησης στους καταναλωτές.  

 Χρειάζεται να γίνει ακόμα πολλή δουλειά απ’ την κεντρική εξουσία και τις περιφερειακές αρχές, ώστε μια επένδυση στη βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία να θεωρηθεί ασφαλής.  

    Με λύπη διαπιστώσαμε ότι και στη 2η πρόσκληση “Βιολογικές Καλλιέργειες” του προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη 2014 – 2020, οι 9 στους 10 βιοκαλλιεργητές που έκαναν αίτηση χρηματοδότησης έμειναν απ’ έξω. Δεν είναι επιλέξιμοι. Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας να δώσει λύση. Να κάνει δηλαδή το αυτονόητο. Να αυξήσει την προϋπολογισθείσα δαπάνη τόσο ώστε πολλοί περισσότεροι βιοκαλλιεργητές να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Η αδικία σε βάρος των βιοκαλλιεργητών του βορείου Έβρου πρέπει να σταματήσει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΓΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ

Ξεκινάω με μια αναγκαία παραδοχή, που αφορά στην ανάγκη χάραξης και υλοποίησης μιας πολιτιστικής στρατηγικής για τον Δήμο Ορεστιάδας.

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ αποδείχθηκε ένα πολυεργαλείο, ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για την ανασυγκρότηση και την αναζωογόνηση πόλεων και περιοχών.

Αυτή είναι η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία. Από τη Βαρκελώνη ως το Άμστερνταμ και από το Μάντσεστερ ως τη Βοστώνη. Αυτή είναι και η ελληνική εμπειρία που έπεται της διεθνούς και με μεγάλη καθυστέρηση.

Κι επειδή όταν μιλάμε για τον πολιτισμό σε κάποιους ή κάποιες μπορεί να ακούγεται παράξενα η οποιαδήποτε αναφορά στον πολιτισμό, με τον όρο πολιτισμό εννοούμε και συμπεριλαμβάνουμε τα πάντα, αναφερόμαστε στο σύνολο των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Είναι η πιο ολιστική στρατηγική που θα μπορούσε να έχει ο οποιοσδήποτε δήμος και στη συγκεκριμένη περίπτωσή μας ο Δήμος Ορεστιάδας.

Η αξιοποίηση όλων των ενεργών κοινωνικών και πολιτιστικών δυνάμεων μπορεί να δώσει άμεσα μόνιμους και γόνιμους καρπούς και εντυπωσιακά αποτελέσματα. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ,ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ.

Ο Δήμος Ορεστιάδας διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό πολιτιστικών-γυναικείων-αθλητικών σωματείων, που θα είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας για τη διαμόρφωση μιας πολιτιστικής στρατηγικής ικανής να υποστηρίξει δράσεις, πρωτοβουλίες, διοργανώσεις, γεγονότα υπερτοπικής εμβέλειας. Η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας, στο χώρο του αθλητισμού, της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού είναι βασική αρχή και δέσμευση μας ως νέας δημοτικής αρχής. Χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς σε μια ανοιχτή διαδικασία δημόσιου διαλόγου και διαβούλευσης σχεδιάζουμε και προχωράμε στη χάραξη μιας πολιτιστικής στρατηγικής που θα μας οδηγήσει στην ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ. Έχουμε ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα και κυρίως ένα καταπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να δημιουργήσει και να υποστηρίξει δράσεις και διοργανώσεις υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

-ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ για την καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου Ορεστιάδας εντός και εκτός της Ελλάδας με στόχο την ευαισθητοποίηση για τα θέματα της γενέτειράς του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ορεστιαδίτες φαρμακοβιομήχανοι Δημήτρης Πενταφράγκας(ιδρυτής της ΕΛΠΕΝ) και Γιώργος Πενταφράγκας(ιδρυτής της φαρμακοβιομηχανίας REMADINA). Πρότασή μας η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΝΤΑΦΡΑΓΚΑ ΣΕ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, την οποία προίκισε με μια στέγη θεάτρου και πολιτισμού και με το υπαίθριο δημοτικό θέατρο στο Άλσος Αδριανουπόλεως.

-ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΙΑ ΜΝΗΜΕΙΩΔΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ. Στόχος η διοργάνωση εκδηλώσεων στο Μόναχο, στη Στουτγάρδη, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον, έδρα της NASA,προς τιμήν του περίφημου John Argyris, ανιψιού του μεγαλύτερου μετά την κλασική αρχαιότητα Έλληνα μαθηματικού, με καταγωγή από το Μποσνοχώρι της Ανατολικής Θράκης, γιατί ο Γιάννης Αργύρης ήταν καθοριστικός στην επιτυχία του διαστημικού προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ. Κι όπως έγραψε ο πανεπιστημιακός Στέφανος Γερουλάνος, ο Γιάννης Αργύρης «είναι ο σταρ των Καραθεοδωρή».

ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ μπορεί να οδηγήσει το Δήμο Ορεστιάδας σε ένα άλλο επίπεδο προβολής και αναγνώρισης και να γίνει ένας σπουδαίος δίαυλος με ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους ακαδημαϊκούς οργανισμούς και θεσμούς.

-ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει σοβαρά με στόχο η ΝΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ ΤΗΣ με μια ανοιχτή σε όλους τους νέους επιστήμονες με αντίστοιχη εξειδίκευση, ενώ η πρώτη πρόσκληση θα απευθυνθεί στον καθηγητή Πληροφορικής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, με καταγωγή από τη Νέα Ορεστιάδα, Βαγγέλη Τριανταφύλλου.

-ΕΤΟΣ ΤΑΚΗ ΤΣΟΝΙΔΗ ΤΟ 2019-Με αφορμή τα 100 χρόνια(1919-2019) από τη γέννηση του υμνωδού της τοπικής ιστορίας της νεότερης πόλης της Ελλάδας.

-ΕΝΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ  ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ-Η ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας των Δικαίων πριν 75 χρόνια(1944-2019) ήταν ένα από τα σημαντικότερα σαμποτάζ του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου και έγινε με τη συμμετοχή αμερικανών σαμποτέρ και μεγάλης δύναμης πατριωτών του Έβρου με διαταγή του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής.

-ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΗ ΡΙΜΙΝΙ στην απελευθέρωση της οποίας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, η μετέπειτα Ταξιαρχία «ΡΙΜΙΝΙ», με έδρα την Καβύλη. Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια(1944-2019) από την απελευθέρωση του Ρίμινι, που ήταν ένα από τα σημαντικά στρατιωτικά γεγονότα του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου.

-«ΛΑΕΡΤΗΣ ΤΑΝΑΚΙΔΗΣ» ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΚΑΙΩΝ-Προς τιμήν του εκπαιδευτικού και προέδρου της ΟΛΜΕ Λαέρτη Τανακίδη, που πριν 50 χρόνια(1969-1970) ξεκίνησε μαθήματα θεάτρου και αρχαίας τραγωδίας στους μαθητές και μαθήτριες του εξατάξιου Γυμνασίου, ενώ για τις ανάγκες της παράστασης ξεκίνησε η διαμόρφωση του χώρου, για να πάρει αργότερα το υπαίθριο δημοτικό θέατρο τη σημερινή μορφή του.

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

-Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΔΑ ΣΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ-ΕΝΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ-ΜΟΥΣΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ-ΕΝΑΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΓΕΙΩΘΕΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ-ΝΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ WOODSTOCK.

Όλα αυτά για να συμβούν θα πρέπει επιτέλους να ξεκολλήσει και το θέμα της οικοτουριστικής μονάδας με τους ξύλινους οικίσκους που παραμένει για μια 15ετία μια ανοιχτή πληγή και ένα πρόβλημα για το τοπίο και το θεσμό του Άρδα. Είκοσι πέντε χρόνια(1995-2019) από την πρώτη διοργάνωση είναι καιρός για να μιλήσουμε για το μέλλον του φεστιβάλ του Άρδα. Ένα τέταρτο του αιώνα είναι ένας αρκετός χρόνος για να γίνει ένας δημόσιος απολογισμός με τη συμμετοχή όλων όσοι συνέβαλαν στη γέννηση και υλοποίηση του πιο ελπιδοφόρου θεσμού.

-ΕΝΑΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΣΤΟ ΤΡΙΕΘΝΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ένας κοινός θεσμός διεθνούς εμβέλειας για τους Δήμους Ορεστιάδας-Αδριανούπολης-Σβίλεγκραντ υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής(ΕΟΕ) και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής(ΔΟΕ).

-ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ» με τη συμμετοχή όλων των βαλκανικών ποδοσφαιρικών ομάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, με έδρα τις Καστανιές και ανάπτυξη σε όλα τα περιφερειακά γήπεδα του Δήμου Ορεστιάδας.

-Ο Δήμος Ορεστιάδας έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ. Ο Δήμος Ορεστιάδας ευτύχησε να έχει, μετά από δραματικές και συγκλονιστικές εξελίξεις, μια ξεχωριστή θέση στη γεωγραφία, που από μειονέκτημα μπορεί να μετατραπεί σε ένα μεγάλο πλεονέκτημά του. Πρέπει να εργαστούμε όλοι μεθοδικά και συστηματικά για να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίας συνεργασίας, όπου όλοι οι εταίροι θα έχουν να κερδίσουν αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να προετοιμαστούμε και να οργανωθούμε επιδεικνύοντας τα γρήγορα και σωστά αντανακλαστικά σε ταχύτητες που επιβάλλουν οι καιροί μας.

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

-Προτεραιότητα μείζονος σημασίας η ίδρυση και λειτουργία του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΥΜΒΟΥ ΜΙΚΡΗΣ ΔΟΞΙΠΑΡΑΣ-ΖΩΝΗΣ. Η ύπαρξη του μουσείου αναμένεται να εκτοξεύσει την επισκεψιμότητα της περιοχής.

-Η ανασκαφή στον μεγαλύτερο αρχαιολογικό τύμβο της Θράκης, στα όρια των αγροκτημάτων Ελιάς και Σπηλαίου θα είναι μια άμεση προτεραιότητα μας, αφού κατά τα λεγόμενα των αρχαιολόγων, σ΄αυτό το σημείο της η Θρακική Γη μπορεί να μας αποκαλύψει έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους.

-ΕΤΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΥΜΑΝΟΥΔΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ-Με αφορμή τα 120 χρόνια(1899-2019) από τον θάνατο του Αδριανουπολίτη αρχαιολόγου Στέφανου Κουμανούδη, που αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Αρχαιολογικής Εταιρείας και της αρχαιολογικής πολιτικής της χώρας. Μια μεγάλη ευκαιρία ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου του Δήμου Ορεστιάδας σε πανελλήνια κλίμακα.

-«ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΘΡΑΚΕΣ ΜΥΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ»-Θα είναι η πρόταση μιας εκδήλωσης-ομιλίας με ομιλητή τον Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων Διαμαντή Τριαντάφυλλο στην Ελευσίνα στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 και τα 150 χρόνια(1870-2020) από τη γέννηση του γιατρού, πολιτικού και συγγραφέα Κωνσταντίνου Κουρτίδη, Αδριανουπολίτη στην καταγωγή αλλά εγκατεστημένου στο Σουφλί, μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες μορφές του Θρακικού χώρου, ο οποίος έγραψε πριν 85 χρόνια, το 1934, το βιβλίο «ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ(ΚΑΒΕΙΡΙΑ-ΔΙΟΝΥΣΙΑ-ΟΡΦΙΚΑ-ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ)». Θα είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της Θράκης και της Ελευσίνας, σε μια πολλαπλού και υψηλού συμβολισμού, σε μια συνάντηση Θράκης-Ελευσίνας μετά από 2500 χρόνια, μια μοναδική δυνατότητα προβολής της περιοχής μας.

-Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ στο Σπήλαιο, όπως και ο Παραδοσιακός Μύλος στα Πετρωτά είναι δυο κραυγαλέα παραδείγματα απουσίας μιας ουσιαστικής διαχείρισης τους από την απερχόμενη δημοτική αρχή, που επί πέντε χρόνια δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την αξιοποίησή τους, δεν προχώρησε στη διοργάνωση εκδηλώσεων, αφήνοντας ανεκμετάλλευτες δυο ξεχωριστές δομές πολιτισμού όχι μόνο του Τριγώνου αλλά ολόκληρου του Έβρου.

-Από τη μονή Αγίας Σκέπης-Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας και τον μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου Παταγής, που είναι το παλαιότερο θρησκευτικό μνημείο και ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια του Βορείου Έβρου», ο θρησκευτικός προσκυνηματικός τουρισμός έχει τα εμβληματικότερα του εκκλησιαστικά καθιδρύματα και τα λατρευτικά κέντρα του.

-Καθιέρωση ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ στο συνεδριακό κέντρο του Παραδοσιακού Μύλου Πετρωτών.

-ADRIANOS FORUM-ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ-Με αφορμή τα 1900 χρόνια(125-2025) από την ίδρυση της πόλης από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό. ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ πολύ συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, που θα βάλει το Δήμο Ορεστιάδας σε ρόλο leader για τη συγκρότηση ενός διεθνούς θεσμού, που θα φέρει την περιοχή μας στην καρδιά διεθνών δράσεων υψηλών και ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Είναι μια πρόταση που θα αναδείξει τον Δήμο Ορεστιάδας σε ένα ευρύτερο διεθνές περιβάλλον και θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του σε μια γόνιμη και εποικοδομητική διαδικασία διαπραγμάτευσης και αλληλεπίδρασης με οργανισμούς και φορείς που συνιστούν ασύγκριτα ιστορικά και πολιτιστικά μεγέθη.

«Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΫ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΔΣΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ(ΦΣΑ)» θα είναι το θέμα συνεδρίου για τα 150 χρόνια(1872-2022) από την ίδρυση του παλαιότερου και ιστορικότερου σωματείου της Θράκης και το μοναδικό που συνεχίζει τη δράση του από την Αδριανούπολη  στη Θεσσαλονίκη για πάρα πολλές δεκαετίες για να εγκατασταθεί οριστικά στη Νέα Ορεστιάδα.

-ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ, ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ θα είναι μια ακόμη φεστιβαλική διοργάνωση για την προβολή, ανάδειξη και κυρίως την αξιοποίηση της παραδοσιακής γαστρονομίας με τα ξεχωριστά παραδοσιακά εδέσματα και προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

-Στους μετανάστες και στους απόδημους χρωστάμε ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής ανάπτυξης και τη διεθνοποίηση πολλών αγροτικών προϊόντων. Με τις διατροφικές και τις καταναλωτικές τους συνήθειες και κυρίως τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στους χώρους της εμπορίας και της εστίασης είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της ελληνικής γαστρονομίας και συνολικά της χώρας μας και ειδικότερα του τόπου μας. ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΠΟΙΪΑΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ.

-«Ο γεωπόνος Αλέκος Γαλανός, ο σαγηνευτικός οραματιστής της γεωργικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης»-Με την καθοδήγηση του γεωπόνου Αλέκου Γαλανού, μιας εμβληματικής μορφής του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, το 1953, οι αγροτόπαιδες των Δικαίων συμμετείχαν σε μια μοναδική εμπειρία, αφού έγιναν οι πρωταγωνιστές της θεατρικής παράστασης «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», ενώ στα σκηνικά είχε δουλέψει ο σκηνογράφος-ζωγράφος Κώστας Χρηστουλάκης.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα γεωργικής εκπαίδευσης και καλλιέργειας του πολιτισμού. Επίκαιρο το μήνυμα, γιατί η σωτηρία της ελληνικής υπαίθρου και των χωριών μας δεν ήταν ποτέ αποκλειστικά και στενά ένα αναπτυξιακό, παραγωγικό και οικονομικό πρόβλημα, ήταν και παραμένει μια εξόχως πολιτισμική διαδικασία.

-ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ θα κάνει την εμφάνιση  του στην τιμητική εκδήλωση για να τιμηθεί η συμβολή του αείμνηστου υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεράσιμου Αρσένη στην ίδρυση των δυο Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας-Περιβάλλοντος-Διαχείρισης Φυσικών Πόρων στη Νέα Ορεστιάδα, η οποία έγινε πλέον η τέταρτη έδρα του κορυφαίου πνευματικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θράκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Δ.Π.Θ. Τώρα στα 20 χρόνια(1999-2019) από την ίδρυση και λειτουργία τους ο Δήμος Ορεστιάδας θα αποδώσει τις δέουσες και οφειλόμενες τιμές. Χωρίς την ύπαρξη των δυο τμημάτων η Νέα Ορεστιάδα θα ήταν στην κυριολεξία μια άλλη πόλη.

«ΕΜΦΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ»

Νέοι-καθημερινότητα-100ά γενέθλια.

Για τους νέους: η απουσία πολιτικής για τους νέους είναι προφανής. 5 χρόνια ο κ. Δήμαρχος δεν εξήγγειλε ούτε ένα θεσμικό μέτρο για τη νεολαία μας. Και ύστερα παραπονούμαστε που φεύγουν τα παιδιά μας. Δεν χαρίζουμε τους νέους στον καναπέ, δεν τους έχουμε μόνο για τα εύκολα. Τους αναθέτουμε καθήκοντα και υποχρεώσεις. Τους ορίζουμε μπροστάρηδες, να οργανώσουν τις δικές τους ζωές, αλλά και τις δικές μας. Εξάλλου πόσο καλά τα πήγαν, οι έμπειροι, οι μεγάλοι; Το πρώτο πακέτο μέτρων για τη νεολαία περιλαμβάνει:

• Δημιουργία κέντρου νεανικής επιχειρηματικότητας, που θα προετοιμάζει τους νέους επιχειρηματίες ώστε να αποφεύγονται οι αποτυχίες.

• Συνεχής κατάρτιση των νέων για να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

• Χρηματοδότηση συλλογικών νεανικών δράσεων, θέατρο, χορός, σπορ, τέχνες, ποίηση, παραδοσιακά επαγγέλματα κ.α.

• Ενίσχυση νεανικών μουσικών γκρουπ και συμμετοχή τους στις νεανικές γιορτές του Άρδα.

Για τα 100ά γενέθλια της Ορεστιάδας: είναι η μεγάλη ευκαιρία, να αλλάξουμε κουλτούρα διοίκησης, να ενωθούν οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις. Να αποκτήσουμε υποδομές σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, να γίνουμε οικονομικό κέντρο. Να γίνουμε πολιτισμικό κέντρο.

Προτείνουμε:

• Ο Δήμος Ορεστιάδας να επιλεγεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στον ανάλογο θεσμό. Μετά την Ελευσίνα, ο επόμενος Δήμος που θα προταθεί από την Ελλάδα να είναι ο Δήμος Ορεστιάδας. Η πολιτική, η πολιτειακή ηγεσία, το Υπουργείο Πολιτισμού, τοπικοί και περιφερειακοί φορείς να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν τη διεκδίκηση μέχρι τέλους.

Το χρωστάνε στη Θράκη, το χρωστάνε στην Ορεστιάδα, την πιο νέα πόλη της Ελλάδας. Τη μήτρα του Θρακιώτικου πολιτισμού. Θέλουμε την Ορεστιάδα ψηλά. Θέλουμε την Ορεστιάδα πρωταγωνίστρια. Κάτι σημαντικό πρέπει να δώσουν επιτέλους και σ΄ εμάς αυτοί που αποφασίζουν.

Για τις κοινωνικές υποδομές: θα ενισχύσουμε τις υπάρχουσες κοινωνικές υποδομές, για να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους. Για να σταθούν καλύτερα στους αδύναμους, αυτούς που έχουν ανάγκη.

Θα ιδρύσουμε και νέες υποδομές όπως:

• Κέντρο στήριξης και φροντίδας κακοποιημένων γυναικών.

• Ανοιχτή δομή υποστήριξης ατόμων τρίτης ηλικίας που σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα στηρίζει άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα, που δεν θέλουν να περάσουν το τελευταίο μέρος της ζωής τους σε γηροκομείο.

• Στηρίζουμε τη δημιουργία γηροκομείου σε συνεργασία και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

  • Ανοιχτή δομή υποστήριξης Ατόμων ΜΕ Αναπηρία. Δημιουργούμε πόλη φιλική και προσβάσιμη στα Άτομα ΜΕ Αναπηρία.
  • Συνεργασία με κρατικούς φορείς για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών.

Για τα θέματα της καθημερινότητας: για την επίλυση των θεμάτων της καθημερινότητας βγαίνω μπροστά. Η ίδια θα είμαι υπεύθυνη για την επίλυσή τους. Δεν θα κρυφτώ, δεν θα τα χρεώσω σε αντιδημάρχους. Η καθαριότητα, ο φωτισμός, τα αδέσποτα, η έλλειψη πάρκινγκ, τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια, το οδικό δίκτυο δεν θα είναι προβλήματα, αλλά ο λαμπρός καθρέπτης της πόλης και των ιστορικών χωριών μας.

Επιπλέον προτείνουμε:

• Επέκταση του αποχετευτικού δικτύου.

• Βελτίωση της ενδοδημοτικής συγκοινωνίας.

Παίρνουμε μέτρα για να προλάβουμε την ενεργειακή φτώχεια. Προχωράμε στη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας προκειμένου αρχικά να μειωθούν τα ενεργειακά κόστη για δομές του Δήμου. Και στη συνέχεια να προσφέρει δωρεάν ρεύμα σε οικογένειες που χτυπήθηκαν από την κρίση.

Στηρίζουμε την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου.

Αντιλαμβανόμαστε τον μεγάλο κίνδυνο του αφανισμού και της ερήμωσης λόγω του δημογραφικού προβλήματος.Θα διευκολύνουμε στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλες ανάλογες επαγγελματικές ομάδες να εγκατασταθούν μόνιμα στον Δήμο.

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη την εκδήλωση της παρουσίασης του προγραμματός μας, καθώς και μερικές φωτογραφίες.