Μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά

SAM_0304

Η 1η Μαΐου είναι μέρα τιμής της θυσίας των εργατών του Σικάγο το 1886, κατά των οποίων η αστυνομία άνοιξε πυρ προσπαθώντας να καταστείλει τις διαμαρτυρίες τους υπέρ της διεκδίκησης της οκτάωρης εργασίας και καλύτερων εργασιακών συνθηκών. «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ύπνο» ήταν το κεντρικό τους σύνθημα. Στη συνέχεια η φλόγα της αντίστασης και της διεκδίκησης απλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η εργατική τάξη, ενωμένη σφιχτά σαν μια γροθιά αγωνίζεται για το 8ωρο, την κυριακάτικη αργία, την κρατική ασφάλιση, την κατάργηση της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο.

Τα μηνύματα της 1ης Μαΐου, αντηχούν στην χώρα μας έντονα και επίκαιρα, αφού η ημέρα γιορτάζεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για τους ανθρώπους της εργασίας, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με απολύσεις, διαθεσιμότητες, μειώσεις μισθών, ανατροπή των υφιστάμενων εργασιακών σχέσεων και θεμελιωδών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν ξανά στα χέρια τους τη σκυτάλη των αγώνων αυτών. Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά να γίνει η αφορμή για να αναλογιστεί κάθε εργαζόμενoς και άνεργος, μισθωτός, συνταξιούχος, επαγγελματίας, μικρομεσαίος, νέος και νέα, όλες οι  δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ότι σε αυτόν τον τόπο κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα κατακτήθηκε μέσα από σκληρό, μακρύ και δύσκολο δρόμο.

Σε αυτόν τον συνεχή αγώνα πρέπει να δώσουμε δυναμικά το παρών, προσωπικά και συλλογικά, να καταστήσουμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι μπορούμε να κατακτήσουμε το μέλλον, ότι αξίζουμε μια κοινωνία αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

Μαρία Γκουγκουσκίδου

Υποψήφια Δήμαρχος Ορεστιάδας