ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ” ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Κε Δήμαρχε,

Βιώνουμε πρωτοφανείς συνθήκες υγειονομικής κρίσης ως ανθρωπότητα, ως χώρα, ως τοπική κοινωνία. Στις συνθήκες αυτές, πρωταρχικός στόχος του Δήμου μας, είναι η πιστή εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ, των Υπηρεσιών Υγείας, αλλά και όλων των αρμόδιων φορέων διαχείρισης της κρίσης.

Οι δημότες του Δήμου μας εφαρμόζουν τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώνονται, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον εαυτό τους και τους συνανθρώπους τους. Ο Δήμος με τις ενέργειές του, πρέπει να ενισχύει συνεχώς τη στάση αυτή των δημοτών.

Η παράταξή μας δηλώνει ότι στέκεται δίπλα στους δημότες αλλά και στη δημοτική αρχή, έτοιμη να συνεισφέρει με όλες της τις δυνάμεις σε ότι χρειαστεί. Πέραν των ως άνω, στο μέτρο των δυνατοτήτων – αρμοδιοτήτων του, ο Δήμος πρέπει να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους αλλά και στις επιχειρήσεις που, εκτός του κίνδυνου του κορονοϊού, αντιμετωπίζουν και οικονομικές δυσκολίες.

Στα πλαίσια της ανάγκης αυτής, προτείνουμε τα παρακάτω μέτρα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, που θα βοηθήσει την κοινωνία μας να ανασυνταχθεί και να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, όταν εξέλθουμε από τη δύσκολη αυτή κατάσταση

Τα μέτρα που πρωτείνει η παράταξή μας είναι τα ακόλουθα:

  • Εξόφληση όλων των υποχρεώσεων του Δήμου προς τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
  • Απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη (τέλη καθαριότητας και φωτισμού και φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων), από τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, από τα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων, από τα τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η διακοπή.
  • Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων προς τον Δήμο Ορεστιάδας, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η διακοπή.
  • 50% έκπτωση στα ανταποδοτικά τέλη για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων που έχουν έδρα τον Δήμο Ορεστιάδας, για χρονικό διάστημα 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης εφόσον διαρκέσει η υγειονομική κρίση.
  • Αναστολή πληρωμής για 3 μήνες των ανταποδοτικών τελών για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων που έχουν έδρα τον Δήμο Ορεστιάδας, με δυνατότητα παράτασης εφόσον διαρκέσει η υγειονομική κρίση.
  • Απαλλαγή από την καταβολή οικονομικής συμμετοχής γονέων (τροφείων) στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, για το χρονικό διάστημα που αυτοί παραμένουν κλειστοί.
  • Αναστολή όλων των εισπρακτικών μέτρων για οφειλές προς τον Δήμο Ορεστιάδας για 3 μήνες (κατάσχεση σε τραπεζικό λογαριασμό – βεβαίωση οφειλής στην εφορία κ.α.), με δυνατότητα παράτασης.
  • Πάγωμα των δόσεων όλων των ρυθμισμένων οφειλών προς τον Δήμο Ορεστιάδας για 3 μήνες, με δυνατότητα παράτασης.
  • Διεκδίκηση από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της καταβολής των αποζημιώσεων λόγω απώλειας εισοδήματος στους παραγωγούς βάμβακος και σιτηρών, εσοδείας έτους 2018 του Νομού μας. Θα αποτελέσει μια οικονομική ανάσα για τους αγρότες μας, οι οποίοι πλήττονται μαζί με όλη την κοινωνία, αλλά δεν περιλαμβάνονται στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης.

Ορεστιάδα 24 Μαρτίου 2020

Μαρία Γκουγκουσκίδου

Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ