ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟ ΚΔΑΠ ΠΥΡΓΟΥ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ κ. ΜΑΥΡΙΔΗ

Ένα πολύ σημαντικό, ταυτόχρονα όμως δυσάρεστο και αρνητικό γεγονός που συνέβη στον Δήμο μας τις τελευταίες εβδομάδες, είναι το κλείσιμο μίας ακόμα δημοτικής δομής και συγκεκριμένα το κλείσιμο του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Πύργου.Μια δημοτική δομή που ιδρύθηκε με την καταβολή ιδιαίτερης προσπάθειας από προηγούμενη δημοτική αρχή, που κόσμησε τον Δήμο μας επί δυο δεκαετίες σχεδόν, που φιλοξένησε και απασχόλησε δημιουργικά εκατοντάδες παιδιά και διευκόλυνε οικογένειες δημοτών, δεν λειτουργεί σήμερα με ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής και του κ. Δημάρχου.

Τρία Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ιδρύθηκαν και λειτούργησαν στον Δήμο μας, από το 2004, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Με Αναπηρία, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Οινόης και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Πύργου και από τη φετινή χρονιά το ένα από αυτά θα είναι πλέον κλειστό. Και ναι, είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται τα γνωστά voucher πριμοδοτούν τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ, που φυτρώνουν σαν μανιτάρια πλέον, σε βάρος των δημοτικών ΚΔΑΠ, όμως καθήκον και υποχρέωση των Δημάρχων και των Δημοτικών Αρχών είναι να υπερασπίζονται τις δημοτικές δομές και να εργάζονται αδιάκοπα για τη στήριξη, την αναβάθμιση και την ενίσχυσή τους.

Και ρωτώ, τι κάνατε κύριε Δήμαρχε για να αποτρέψετε το κλείσιμο του ΚΔΑΠ Πύργου; Τι κάνατε για να προασπίσετε την πολύτιμη αυτή δημοτική δομή; Και πάλι με τα προσωπικά τηλεφωνήματά σας και με τους προσωπικούς κυβερνητικούς σας φίλους προσπαθήσατε να λύσετε το πρόβλημα; Κι έτσι οδηγηθήκαμε για άλλη μία φορά σε ένα ακόμα κλείσιμο, σε περαιτέρω συρρίκνωση του Δήμου μας; Αποσιωπήσατε το πρόβλημα, δεν αναδείξατε έγκαιρα τον κίνδυνο, δεν φέρατε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, δεν ζητήσατε την κινητοποίηση του δημοτικού συμβουλίου, των δημοτικών παρατάξεων, της τοπικής κοινωνίας για την προάσπιση της πολύ σημαντικής αυτής δημοτικής δομής.Και εντάξει, θα μας πείτε η μία εργαζόμενη βρήκε αλλού μόνιμη εργασία και έφυγε. Την άλλη εργαζόμενη τη μεταφέρατε στο ΚΔΑΠ Οινόης, το οποίο έχει τώρα 4 εργαζόμενες, εκ των οποίων μία είναι η καθαρίστρια, με σχεδόν τον μισό αριθμό παιδιών από τη δυναμικότητά του. Τι θα κάνετε τον επόμενο χρόνο λοιπόν κ Δήμαρχε αν μειωθούν περαιτέρω τα ωφελούμενα παιδιά; Θα απολύσετε εργαζόμενες; Θα κλείσετε κι αυτό το ΚΔΑΠ; Έχετε σχέδιο; Έχετε σκεφτεί μήπως ότι πρέπει να ενισχύσετε και να αναβαθμίσετε τις δημοτικές αυτές δομές έτσι ώστε να γίνουν ελκυστικές και ανταγωνιστικές απέναντι στις αντίστοιχες ιδιωτικές;

Δυστυχώς για τον Δήμο μας και τους δημότες, οι προσπάθειές σας επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο στην επικοινωνιακή σας εικόνα. Αποκρύπτετε τα προβλήματα για να μην σας βλάψουν επικοινωνιακά. Δεν είναι προσωπικές σας επιχειρήσεις οι δημοτικές δομές κ Δήμαρχε. Την προσωπική σας επιχείρηση μπορείτε να τη διαχειρίζεστε όπως θέλετε, με προσωπικά τηλεφωνήματα στους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι δημοτικές επιχειρήσεις όμως φτιάχτηκαν με τον κόπο και τον μόχθο των δημοτών. Οφείλετε να τις σέβεστε, να τις υπερασπίζεστε, να τις στηρίζετε, να τις φροντίζετε, να τις ενισχύετε, να ενημερώνετε επακριβώς τους δημότες και τους εκπροσώπους τους, τις δημοτικές παρατάξεις, για την πορεία και την εξέλιξή τους.

Αλλά βέβαια πώς είναι δυνατόν να περιμένουμε κάτι τέτοιο από έναν δήμαρχο που ίδρυσε οικογενειακή ανταγωνιστική επιχείρηση του δημοτικού Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία. Και ξέρουμε βέβαια, θα μας απαντήσετε πάλι με το γνωστό αλαζονικό ύφος, ότι δεν θα μας ακολουθήσετε στην κατρακύλα μας, ότι χρησιμοποιούμε τον πολιτικό λαϊκισμό, ότι εσείς πήρατε 50+% και εμείς είμαστε στην αντιπολίτευση, στα οποία από τώρα ενημερώνουμε τους δημότες που μας παρακολουθούν, ότι δεν θα μπορέσουμε να απαντήσουμε, γιατί δυστυχώς στον δημοτικό έλεγχο, δεν μας δίνεται τέτοια δυνατότητα από τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου, θα πρέπει όμως κάποια στιγμή να αντιληφθείτε κ. Δήμαρχε, ότι η εκλογή σας από την πλειοψηφία των δημοτών, δεν σας δίνει το δικαίωμα να οδηγείτε αυτό τον Δήμο σε συρρίκνωση και μαρασμό, δεν σας δίνει την άδεια να απαξιώνετε και να εγκαταλείπετε τις δημοτικές δομές που έγιναν με τα χρήματα των δημοτών και για την εξυπηρέτησή τους.

Ενημερωνόμαστε ότι ο κ Πέτσας ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση για τα δημοτικά ΚΔΑΠ, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν εκδόθηκε ακόμα η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες της χρηματοδότησης. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να έχετε ήδη απευθυνθεί στο υπουργείο για το πρόβλημα και να έχουμε συμπεριληφθεί στην υπουργική απόφαση. Σε διαφορετική περίπτωση ζητούμε να εκδώσουμε σήμερα μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την οποία να αποστείλουμε άμεσα στο υπουργείο εσωτερικών, για τη συμπερίληψη του ΚΔΑΠ Πύργου στη χρηματοδότηση με ένα γενναίο κονδύλιο που να διασφαλίζει, έστω και τώρα, τη συνέχιση της λειτουργίας του. Καλώ και τις άλλες παρατάξεις να στηρίξουν την πρότασή μας αυτή.

Ορεστιάδα 5 Οκτωβρίου 2021

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ | ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΩ

Η επικεφαλής

Μαρία Γκουγκουσκίδου