Συνέντευξη στο daily-stories.gr

Μαρία Γκουγκουσκίδου: «Να επιλέγονται όχι αυτοί που θα φέρουν ψήφους ή είναι από μεγάλες οικογένειες, αλλά αυτοί που θα δουλέψουν την επόμενη μέρα για την ανάπτυξη της πόλης.» δηλώνει η γνωστή δικηγόρος της Ορεστιάδας, νυν περιφερειακή σύμβουλος κα Μαρία Γκουγκουσκίδου που ετοιμάζεται να δοκιμάσει την τύχη της ως υποψήφια δήμαρχος Ορεστιάδας. Αποκαλύπτει γιατί η ενασχόληση με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση της αφήνει όχι ευχάριστη γεύση και χρεώνει στην νυν δημοτική αρχή ότι «δεν υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο και σοβαρό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής.»

Γιατί επιλέγετε να είστε υποψήφια δήμαρχος Ορεστιάδας;

Μ.Γ.:Είναι μια επιλογή στην οποία οδηγήθηκα εξ αιτίας της ανάγκης μου να προσφέρω  στο δήμο Ορεστιάδας, στον τόπο που μεγάλωσα και κατοικώ όλα αυτά τα χρόνια γιατί διαπιστώνω ότι έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες ο δήμος μας, τις οποίες όμως δεν έχουμε αξιοποιήσει όσο θα έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια.

Τι  νομίζετε ότι χρειάζεται η πόλη σας;

Μ.Γ.:Η Ορεστιάδα χρειάζεται νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη διοίκησή της έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά και να γίνει μια σύγχρονη πόλη προσφέροντας  στους κατοίκους της υψηλό επίπεδο ζωής.

Ποιο σημείο της Ορεστιάδας θεωρείτε ιστορικότερο;

Μ.Γ.:Η Ορεστιάδα ιδρύθηκε το 1923 από πρόσφυγες  των προαστίων της Αδριανούπολης. Υπάρχει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Ορεστιάδας όπου βρίσκονται όλα αυτά τα στοιχεία της πόλης.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των κατοίκων;

Μ.Γ.: Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως είναι το οικονομικό. Είναι μια πόλη που μαραζώνει. Οι επιχειρήσεις κλείνουν. Οι υπηρεσίες απομακρύνονται μια –μια από την πόλη. Επίσης, το θέμα της υγείας των κατοίκων. Το νοσοκομείο βλέπουμε  ότι κινδυνεύει κι αυτό να υποβαθμιστεί. Και με το πανεπιστήμιο υπάρχει ο φόβος μήπως απομακρυνθεί .

Τι γεύση σας αφήνει η ενασχόληση σας με την περιφέρεια;

Μ.Γ.:Δυστυχώς όχι πολύ καλή. Παρά το γεγονός ότι στόχος ήταν η περιφέρεια να είναι ένας μοχλός ανάπτυξης  δεν έχει σχεδιαστεί σωστά. Δεν υπάρχει αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων. Για τις πόλεις που είναι απομακρυσμένες από το κέντρο της περιφέρειας, όπως είναι η Ορεστιάδα, είναι δύσκολο να συμμετέχουν στο σχεδιασμό της ανάπτυξης της περιφέρειας. Για μένα ήταν δύσκολο να συμμετέχω ενεργά σ’ αυτό.

Τι χρεώνετε στη δημοτική αρχή;

Μ.Γ.:Χρεώνω το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο και σοβαρό σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής. Δεν μας έχει πει η Δημοτική Αρχή πού πιστεύει ότι θα πρέπει na κατευθυνθεί ο δήμος Ορεστιάδας  και τι γίνεται για να πάρει αυτή την κατεύθυνση.

Ποια υπόσχεση δίνετε στους συνδημότες σας;

Μ.Γ.:Δίνω την υπόσχεση ότι θα αγωνιστώ με όσα μέσα διαθέτω για την εξέλιξη της πόλης αυτής. Θα ασχοληθούμε με συγκεκριμένους πυλώνες: Διασυνοριακότητα, γεωργία-κτηνοτροφία, αισθητική της πόλης η οποία βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο αυτή τη στιγμή, θα ασχοληθούμε με δομές που αφορούν τους ανθρώπους με αναπηρίες με κοινωνικές δομές, την καθαριότητα της πόλης, την ανακύκλωση, δεν υπάρχει καμία διαδικασία ανακύκλωσης σε όλο το δήμο Ορεστιάδας. Θα δώσουμε βάση στους οικισμούς, στους πρώην δήμους. Δυστυχώς από την νυν δημοτική αρχή δεν δόθηκε η σημασία που θα έπρεπε. Εμείς πιστεύουμε  ότι από τους οικισμούς θα έρθει και η ανάπτυξη ολόκληρου του δήμου Ορεστιάδας.

Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε τα μέλη του συνδυασμού σας;

Μ.Γ.:Θα επιλέξω ανθρώπους «καθαρούς», έντιμους, εργατικούς , που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια στο δήμο μας να εργάζονται για τις δικές τους επιχειρήσεις, τη δική τους δουλειά, τη δική τους οικογένεια. Θεωρούμε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα εργαστούν και στα κοινά. Δεν είναι στόχος  το αν κάποιος υποψήφιος θα φέρει ψήφους, θα έπρεπε να είναι άλλα τα κριτήρια της επιλογής. Να επιλέγονται όχι αυτοί που θα φέρουν ψήφους ή είναι από μεγάλες οικογένειες, αλλά  αυτοί που θα δουλέψουν την επόμενη μέρα για την ανάπτυξη της πόλης.

 

πηγή: daily-stories.gr