Επισκέψεις σε βιομηχανίες της Ορεστιάδας

20140507_134132

Μερικές από τις πιο υγιείς και πρότυπα οργανωμένες επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Δήμο Ορεστιάδας επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης 7 Μαΐου η υποψήφια Δήμαρχος Ορεστιάδας Μαρία Γκουγκουσκίδου συνοδευόμενη από τα στελέχη του συνδυασμού «Δήμος Ορεστιάδας – Τόπος Να Ζω». Πρώτος σταθμός η «ΕΒΑΚ Α.Ε.», η οποία ασχολείται με την κατασκευή παρελκόμενων γεωργικών μηχανημάτων και απασχολεί 25 εργαζόμενους με πολύχρονη εμπειρία και εξειδίκευση όχι μόνο στην κατασκευή γεωργικών μηχανημάτων αλλά και στον τομέα των σιδεροκατασκευών, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της ντόπιας, της ευρύτερης ελληνικής αγοράς καθώς και χωρών του εξωτερικού.

Ακολούθησαν επισκέψεις σε τρεις βιομηχανίες που εδρεύουν στη Νέα Βύσσα και δραστηριοποιούνται όλες στην  κατασκευή βουρτσών, σκουπών, πλαστικών ειδών, γλαστρών, μεταλλικών κονταριών και εμπορίας ειδών επαγγελματικής και οικιακής χρήσης. «Αφοί Πεντίδη Α.Ε», «ΒΙΟΠΕΝ Ο.Ε.» και «ΚΥΚΛΩΨ ΑΕ» και οι οποίες έχουν επεκτείνει τα τελευταία χρόνια τις πωλήσεις τους και τα ποιοτικά τους προϊόντα βρίσκονται σε πολλές αγορές της χώρας αλλά και του εξωτερικού.

Η σειρά των επισκέψεων ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην πολύ σημαντική για τον τόπο μας εταιρία «ΕΠΑΠ Α.Ε.», που εδρεύει στη Λεπτή και ασχολείται με την παραγωγή και εμφιάλωση αεριούχων ποτών. Ήδη το αναψυκτικό με την ονομασία green cola έχει κατακτήσει τη χώρα και ανταγωνίζεται επάξια το παγκοσμίου φήμης αναψυκτικό.

Σε όλες τις βιομηχανίες η συζήτηση περιστράφηκε στις δραστηριότητες των εταιριών σε σχέση με την οικονομική κρίση. Επισημάνθηκε ιδιαίτερα από τους επιχειρηματίες η έλλειψη κατανόησης από την πλευρά του κράτους, το οποίο τις περισσότερες φορές στέκεται εχθρικά εναντίον τους. Οι επιχειρηματίες ξεκαθάρισαν ότι δεν θέλουν την ενίσχυση του κράτους αλλά την κατανόησή του και τις δέουσες διευκολύνσεις. Κατά τον εκτελωνισμό των προϊόντων τους υπάρχουν πολλά προβλήματα στο Τελωνείο Ορεστιάδας και για το λόγο αυτό οι περισσότεροι εκτελωνισμοί γίνονται από το Τελωνείο Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να ταλαιπωρούνται. Η περιοχή αποψιλώνεται από υπηρεσίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Η δαπάνη για τη μεταφορά των προϊόντων τους στις αγορές της χώρας είναι αυξημένη με αποτέλεσμα τα προϊόντα τους να μην είναι ανταγωνιστικά. Επίσης τα ελληνικά προϊόντα επιβαρύνονται με δασμούς όταν εξάγονται στην γειτονική Τουρκία, με συνέπεια οι εξαγωγές προς την γειτονική χώρα να είναι απαγορευτικές. Επίσης αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τις συνεχείς διακοπές ρεύματος, οι οποίες προκαλούν ζημιές στα μηχανήματα και καθυστερήσεις στην παραγωγή τους.

Η Μαρία Γκουγκουσκίδου ενημέρωσε τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους για το πρόγραμμα του συνδυασμού της. Πρωταρχικός στόχος από την πλευρά του Δήμου είναι η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για επιχειρηματίες και επενδυτές και η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα.

Ο Δήμος θα είναι μπροστάρης και αρωγός σε κάθε διεκδίκηση των επιχειρήσεων. Θα πιέσει την κεντρική εξουσία για την υλικοτεχνική και υπηρεσιακή αναβάθμιση των Τελωνείων Καστανεών και Ορεστιάδας, την αναβάθμιση του δικτύου της ΔΕΗ, καθώς και την έναρξη εμπορευματικής σιδηροδρομικής συγκοινωνίας. Τέλος, επιδίωξη του συνδυασμού είναι και η άμεση έναρξη διαλόγου για το θέμα των δασμών που επιβαρύνουν τα ελληνικά προϊόντα.