Επισκέψεις στα Ρίζια, στα Εβρίτικα Κελλάρια στα Μαράσια και στο Τελωνείο Καστανεών

SAM_1099

Την Λαϊκή Αγορά των Ριζίων επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης 8 Μαΐου αντιπροσωπεία του συνδυασμού «Δήμος Ορεστιάδας Τόπος Να Ζω» με επικεφαλής την υποψήφια Δήμαρχο Ορεστιάδας Μαρία Γκουγκουσκίδου, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκαν όλοι μαζί τα μαγαζιά της τοπικής κοινότητας και συνομίλησαν με τους κατοίκους των Ριζίων, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή τους.

Οι παραγωγοί στη λαϊκή αγορά επεσήμαναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την λήψη σχετικής άδειας πώλησης των προϊόντων τους από το δήμο, ενώ για τους κατοίκους, από τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι η αλλαγή στο δίκτυο ύδρευσης, που σήμανε και την αύξηση του κόστους κατανάλωσης νερού, τα χόρτα που δεν κόβονται στους κοινόχρηστους χώρους και ο ελλιπής ηλεκτροφωτισμός. Σταθμός της επίσκεψης και το κτίριο της τέως Κοινότητας Ριζίων. Κατεστραμμένα πλακάκια στο δάπεδο, υγρασία και μούχλα είναι η εικόνα που συναντά κανείς. Τοπίο εγκατάλειψης κι απελπισίας…

Έπειτα ακολούθησε επίσκεψη στην εταιρία του Γιώργου Γκαρελίδη που βρίσκεται στα όρια της τοπικής κοινότητας των Ριζίων. Ο κ. Γκαρελίδης, γεωπόνος στο επάγγελμα ο ίδιος, σε πείσμα των καιρών ασχολείται με την παραγωγή μήλων, μία καλλιέργεια δύσκολη και όχι διαδεδομένη, αν και η περιοχή του βορείου Έβρου ενδείκνυται για τέτοιες καλλιέργειες. Η γη του βορείου Έβρου είναι πλούσια και κατάλληλη για καλλιέργειες άριστης ποιότητας, όπως τα μήλα και τα αχλάδια. «Πρέπει να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και της κτηνοτροφίας. Θα μπορούσε ο Β. Έβρος να θρέψει ολόκληρη την περιοχή της γειτονικής μας Αδριανούπολης» δήλωσε ο ίδιος.

Επόμενος σταθμός η εταιρία «Εβρίτικα Κελλάρια Α.Ε.», η οποία βρίσκεται  λίγες δεκάδες μέτρα από τα σύνορα με την Τουρκία και την Βουλγαρία, χτισμένη πάνω σε έναν λόφο τριγυρισμένο με αμπέλια. Εκεί ο Αλέξης Αρβανιτίδης, ένας από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης ξενάγησε την ομάδα της Μαρίας Γκουγκουσκίδου στους χώρους της μονάδας παραγωγής, ενώ στην φιλόξενη τραπεζαρία στον χώρο που έχει διαμορφωθεί στον πρώτο όροφο υπήρξε μια εποικοδομητική συζήτηση. Επισημάνθηκαν κυρίως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εταιρία ως εργοδότης από την δυσκαμψία των υπηρεσιών του κράτους, αλλά και την απροθυμία του δήμου να σταθεί αρωγός σε οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία που μπορεί να διαφημίσει τον τόπο μας. «Η αμπελοκαλλιέργεια ευνοείται στην περιοχή μας, αλλά οι αγρότες είναι απρόθυμοι να ασχοληθούν καθώς η παραγωγή θα αρχίσει να αποδίδει από το δεύτερο έτος καλλιέργειας. Δεν θέλουμε να παράγουμε εμείς τα σταφύλια, αλλά να συνεργαζόμαστε με τους καλλιεργητές της περιοχής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής του συνδυασμού Μαρία Γκουγκουσκίδου αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πρόγραμμα του συνδυασμού, ιδίως στο μέρος που αφορά την επιχειρηματικότητα σε συνδυασμό με την αγροτική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι «ως η επόμενη δημοτική αρχή θα είμαστε αρωγοί σε κάθε πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, δημιουργώντας παράλληλα ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Ο Δήμος πρέπει να δημιουργήσει ένα δίκτυο προώθησης των τοπικών προϊόντων με μία συντονισμένη δικτύωση των υπηρεσιών του δήμου».

Αμέσως μετά σειρά είχε το Τελωνείο των Καστανεών, το οποίο διαπιστώθηκε έπειτα από συζήτηση με τον Προϊστάμενο και υπαλλήλους του ότι αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα στις υλικοτεχνικές υποδομές του, π.χ. το στέγαστρο του το οποίο είναι από το καρκινογόνο υλικό του αμιάντου δεν είναι κατάλληλο ιδίως όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, δεν υπάρχουν κάμερες παρακολούθησης και σύστημα ακτίνων x-ray για τον έλεγχο των εισερχόμενων οχημάτων, αλλά και σε προσωπικό π.χ. υπάρχει πρόβλημα με την σύμβαση της υπαλλήλου που είναι επιφορτισμένη με την καθαριότητα των κτιρίων και του περιβάλλοντα χώρου, το προσωπικό δεν επαρκεί για τους ελέγχους.

Η υποψήφια Δήμαρχος από τη σειρά της υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει μαζί με τους υπαλλήλους του Τελωνείου και τους δημότες του Δήμου Ορεστιάδας την υλικοτεχνική και υπηρεσιακή αναβάθμιση του Τελωνείου καθώς θεωρείται ότι ένα ισχυρό Τελωνείο μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό παράγοντα του Δήμου Ορεστιάδας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η ομάδα του συνδυασμού «Δήμος Ορεστιάδας Τόπος Να Ζω» με επικεφαλής την Μαρία Γκουγκουσκίδου βρέθηκε στους οικισμούς της Ορεστιάδας, Σαγήνη, Οινόη και Λεπτή, όπου συνάντησε από κοντά δημότες και συνομίλησε μαζί τους για τα προβλήματα της καθημερινότητας τους. «Ο τόπος δεν αντέχει άλλη παρακμή. Θα πρέπει να φύγουμε» τόνισε κάποιος δημότης σε καφενείο της Σαγήνης.