Αντι Προλόγου

Λύσεις-προτάσεις

Για μια καλύτερη Ορεστιάδα που αξίζει να ζούμε

Αντί προλόγου 

Μαρία Γκουγκουσκίδου

Υποψήφια δήμαρχος. 

Μετά τη δεκαετή κρίση ο ελληνικός λαός είναι εξουθενωμένος. Το Ευρωπαϊκό όραμα ξεθωριάζει. Οι νέοι μας φεύγουν μετανάστες. Οι Έλληνες ψάχνουν καλύτερες μέρες, επιστροφή στη χαμένη κανονικότητα. Ψάχνουν για επανεκκίνηση της οικονομίας, που όμως αυτή τη φορά θα βασίζεται σε σταθερά θεμέλια, όχι στα δανεικά.

Στην Ορεστιάδα η περίοδος Μαυρίδη έφτασε στο τέλος της. Ο κ. Δήμαρχος παραδίδει μια πόλη, έναν Δήμο σε χειρότερη κατάσταση από ότι τον παρέλαβε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν αντιλήφθηκε την κρισιμότητα της περιόδου, δεν αντιλήφθηκε τις ανάγκες, τις ανησυχίες της κοινωνίας, δεν αντιλήφθηκε ακριβώς τον ρόλο του, δεν είχε όραμα και φυσιολογικά απέτυχε.

Η τελευταία αποκάλυψη ότι επί των ημερών του χάθηκαν έργα 11,5 εκ. ευρώ ήταν καταλυτική.

Η κοινωνία κουράστηκε να περιμένει τον κ. Μαυρίδη, απογοητεύτηκε από την απουσία έργου, πληγώθηκε από την αλαζονεία και ψάχνει πλέον για άλλες λύσεις, για νέους ηγέτες που θα την οδηγήσουν στην επόμενη μέρα.

Νέες δυνάμεις που ξέρουν να επουλώνουν τις πληγές της τραυματισμένης κοινωνίας, που έχουν σχέδιο, που έχουν όραμα, που μπορούν να σπρώξουν για να ξεκολλήσει η δημιουργική οικονομία, που μπορούν να κρατήσουν ενωμένη την κοινωνία, που μπορούν να ανάψουν τη φλόγα του ανυπέρβλητου θρακιώτικου πολιτισμού, χρειάζονται πλέον.

Μα πάνω από όλα χρειάζονται δυνάμεις που αισθάνονται το Δημαρχιακό Αξίωμα και τη Δημοτική Διοίκηση, όχι ως θώκο, ως καρέκλα, ως οφίκιο, αλλά ως μια επιτακτική υποχρέωση, ως καθήκον να υπηρετούν τον Δήμο και τους Δημότες, να είναι υπηρέτες των αναγκών της κοινωνίας, να απολογούνται στην κοινωνία, σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Η κοινωνία θέλει αλήθεια. Η κοινωνία θέλει οι τοπικοί ηγέτες να είναι παράδειγμα, να εκπαιδεύουν με τη στάση τους.

Η δαπάνη με τα 160.000 ευρώ για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των γιορτών του Άρδα είναι ύβρις για τους κουρασμένους δημότες. Αποκάλυψε όμως τη γύμνια και την αμετροέπεια των κρατούντων.

Η κοινωνία θέλει σεμνότητα, θέλει διαχειριστική επάρκεια, θέλει συντονισμό των ενεργειών, θέλει αμεσότητα και έγκαιρη παρέμβαση. Η κοινωνία δεν κατανοεί γιατί χρειάζονται 700 χρόνια για να λυθεί το πρόβλημα του οδικού δικτύου, η κοινωνία δεν κατανοεί γιατί την άνοιξη του 2019 αναθέτουμε σε εργολάβο να εκχιονίζει τους δρόμους από το χιόνι του 2018. Η κοινωνία θέλει διαφάνεια, θέλει δικαιοσύνη, θέλει αξιοκρατία, απεχθάνεται το ρουσφέτι, το βόλεμα, τους αποκλεισμούς, την τακτοποίηση των δικών μας. Οι επαγγελματίες δεν αντιλαμβάνονται γιατί λίγοι παίρνουν τις δουλειές με τις απευθείας αναθέσεις και οι πολλοί απλώς πληρώνουν φόρους και δημοτικά τέλη.

Η κοινωνία θέλει τα θέματα της καθημερινότητας να είναι ο φωτεινός καθρέπτης όλης της περιοχής και όχι θηλιά που πνίγει τους δημότες.

Η κοινωνία θέλει ο ηγέτης να είναι μαζί με τους δημότες στα δύσκολα, μπροστά στη διεκδίκηση, αρωγός στην περιφρούρηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Οι τευτλοπαραγωγοί δεν κατανοούν γιατί ο Δήμαρχος κρύφτηκε στη μάχη του τεύτλου. Αντί να καταγγείλει τους υπαίτιους, κατήγγειλε εμένα που συμμετείχα ενεργά στη μάχη της σωτηρίας.

Το προηγούμενο διάστημα, καταγράψαμε τα προβλήματα της πόλης, των χωριών, των πολιτών. Καταγράψαμε όλα τα προβλήματα, μικρά και μεγάλα. Η καμπάνια μας «στα χωριά και τις γειτονιές του Δήμου η Μαρία Γκουγκουσκίδου» αγαπήθηκε από τους πολίτες και έδειξε την πρόθεσή μας να ακούσουμε τους δημότες.

Στη συνέχεια αποκαλύψαμε τις παραλείψεις της τωρινής δημοτικής αρχής, καυτηριάσαμε τα λάθη της, καταγγείλαμε τις αντικοινωνικές δράσεις της. Δεν δειλιάσαμε δεν συμβιβαστήκαμε, δεν συμμορφωθήκαμε, αντέξαμε στις αφόρητες πιέσεις.

Φίλες και φίλοι

Ένα νέο ξεκίνημα είναι το ζητούμενο. Πρέπει με ορμή να πάμε προς το μέλλον.

Να μην αποδεχτούμε πως αυτές είναι οι δυνατότητές μας.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα.

Μπορούμε να προκόψουμε.

Ορεστιαδίτες και Ορεστιαδίτισσες

Με αίσθημα ευθύνης σας παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας, τις λύσεις στα σύνθετα προβλήματα, σας παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας. Τον καταστατικό χάρτη που δεν περιγράφει απλώς τις δυσκολίες, αλλά προτείνει λύσεις, προτείνει τη μεθοδολογία για τη μετάβαση στο καλύτερο, το ομορφότερο, το πιο ποιοτικό, το πιο ανθρώπινο.

Σας παρουσιάζουμε τον οδηγό για να ξαναφτιάξουμε μια κοινωνία που παράγει πλούτο για όλους, που αισθάνεται ασφαλής για το μέλλον, που γεννάει παιδιά και τα κρατάει κοντά της, καμάρια και συνεχιστές της Θρακιώτικης πορείας, που έχει ζωντανές χρήσιμες κοινωνικές υποδομές για τους αδύναμους, γι΄ αυτούς που έχουν ανάγκη.

Δεν υπόσχομαι αυτά που δεν μπορούν να γίνουν.

Δεν είμαι εδώ για να σας γεμίσω με φρούδες ελπίδες. Είμαι εδώ για να δούμε όλοι μαζί πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που μας απασχολούν.

Ασχολήθηκα η ίδια προσωπικά με τη σύνταξη του προγράμματος. Για να ολοκληρωθεί δούλεψαν πολλοί επιστήμονες και εθελοντές. Τους ευχαριστώ όλους. Ήταν σημαντική η προσφορά τους. Τους ευχαριστώ.

Φίλες και φίλοι,

Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας είναι να πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε να καλύψει το χαμένο ΑΕΠ της δεκαετούς κρίσης. Χρειάζεται επομένως αυξημένη προσέλκυση επενδύσεων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε το κενό και προτείνει την κατάρτιση και την άμεση εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), μια θετική πρωτοβουλία, που αποβλέπει στην ενεργοποίηση και αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Εδώ λοιπόν έρχεται η δική μας πρωτοβουλία, η πρωτοβουλία της Δημοτικής Παράταξης. Ο Δήμος Ορεστιάδας δεν έχει τα ίδια παραγωγικά χαρακτηριστικά με την Αττική που έχει την Ακρόπολη, που έχει λιμάνια, που έχει αεροδρόμιο, που έχει κλίμα διαφορετικό, που έχει 4,5 εκ. κατοίκους, ή με την Ρόδο που τη γνωρίζει όλος ο κόσμος για τον τουρισμό της, ή ακόμη με την Αλεξανδρούπολη, που έχει το λιμάνι, το θαλάσσιο περιβάλλον, το αεροδρόμιο.

Σκεφτήκαμε λοιπόν ένα Τοπικό Αναπτυξιακό Σχέδιο που θα στοχεύει στην αναγέννηση της οικονομίας του Δήμου Ορεστιάδας με ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της περιοχής κα την αξιοποίηση των δικών της πόρων.

Αποφύγαμε τον πειρασμό να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα «εντυπωσιακό», ένα πρόγραμμα supermarket, που να μιλάει για όλα, ακόμη και για τη εξωτερική πολιτική, μόνο και μόνο για να δείξουμε ότι με όλα θα καταπιαστούμε. Μείναμε μόνο και διαπραγματευτήκαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής.

Έτσι συλλάβαμε την ιδέα του τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου που με σεβασμό σήμερα σας παρουσιάζουμε.

Θα πω λίγα στοιχεία για την αρχιτεκτονική του για να μπορείτε να το παρακολουθήσετε και προπάντων να το αξιολογήσετε.

Το προτεινόμενο Τοπικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για το Δήμο Ορεστιάδας, δίνει προτεραιότητα σε 4 τομείς δραστηριότητας που θα στηριχθούν από την νέα δημοτική αρχή ώστε στη συνέχεια με την ανάπτυξη τους να σπρώξουν με τη σειρά τους την κοινωνία μπροστά

Οι τομείς αυτοί είναι.

• Η επιχειρηματική δραστηριότητα, (εμπόριο, άλλες υπηρεσίες, μεταποίηση).Την ενότητα αυτή του ΤΑΣ την ονομάσαμε «ολοκληρωμένη παρέμβαση για το ξαναζωντάνεμα της αγοράς»

• Ο πρωτογενής τομέας – γεωργία και κτηνοτροφία

• Ο τουρισμός

• Ο πολιτισμός που μπορεί να είναι και τομέας παραγωγής πλούτου.

Εννοείται ότι αν έρθει μια επένδυση σε άλλον τομέα πέραν των τεσσάρων, δεν σημαίνει ότι θα την διώξουμε ή θα είμαστε αδιάφοροι, προφανώς θα την αγκαλιάσουμε και θα δώσουμε κίνητρα για να υλοποιηθεί.

Τέλος στο πρόγραμμά μας διαπραγματευόμαστε υπό τον τίτλο «Εμφαντικά θέματα» ζητήματα καθοριστικά για την οικονομία  την κοινωνική συνοχή, το μέλλον του Βορείου Έβρου.