Εμφαντικά Θέματα

Νέοι-καθημερινότητα-100ά γενέθλια. 

Για τους νέους: η απουσία πολιτικής για τους νέους είναι προφανής. 5 χρόνια ο κ. Δήμαρχος δεν εξήγγειλε ούτε ένα θεσμικό μέτρο για τη νεολαία μας. Και ύστερα παραπονούμαστε που φεύγουν τα παιδιά μας. Δεν χαρίζουμε τους νέους στον καναπέ, δεν τους έχουμε μόνο για τα εύκολα. Τους αναθέτουμε καθήκοντα και υποχρεώσεις. Τους ορίζουμε μπροστάρηδες, να οργανώσουν τις δικές τους ζωές, αλλά και τις δικές μας. Εξάλλου πόσο καλά τα πήγαν, οι έμπειροι, οι μεγάλοι; Το πρώτο πακέτο μέτρων για τη νεολαία περιλαμβάνει:

• Δημιουργία κέντρου νεανικής επιχειρηματικότητας, που θα προετοιμάζει τους νέους επιχειρηματίες ώστε να αποφεύγονται οι αποτυχίες.

• Συνεχής κατάρτιση των νέων για να αυξήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

• Χρηματοδότηση συλλογικών νεανικών δράσεων, θέατρο, χορός, σπορ, τέχνες, ποίηση, παραδοσιακά επαγγέλματα κ.α.

• Ενίσχυση νεανικών μουσικών γκρουπ και συμμετοχή τους στις νεανικές γιορτές του Άρδα. 

Για τα 100ά γενέθλια της Ορεστιάδας: είναι η μεγάλη ευκαιρία, να αλλάξουμε κουλτούρα διοίκησης, να ενωθούν οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις. Να αποκτήσουμε υποδομές σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, να γίνουμε οικονομικό κέντρο. Να γίνουμε πολιτισμικό κέντρο.

Προτείνουμε:

• Ο Δήμος Ορεστιάδας να επιλεγεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στον ανάλογο θεσμό. Μετά την Ελευσίνα, ο επόμενος Δήμος που θα προταθεί από την Ελλάδα να είναι ο Δήμος Ορεστιάδας. Η πολιτική, η πολιτειακή ηγεσία, το Υπουργείο Πολιτισμού, τοπικοί και περιφερειακοί φορείς να δεσμευτούν ότι θα υποστηρίξουν τη διεκδίκηση μέχρι τέλους.

Το χρωστάνε στη Θράκη, το χρωστάνε στην Ορεστιάδα, την πιο νέα πόλη της Ελλάδας. Τη μήτρα του Θρακιώτικου πολιτισμού. Θέλουμε την Ορεστιάδα ψηλά. Θέλουμε την Ορεστιάδα πρωταγωνίστρια. Κάτι σημαντικό πρέπει να δώσουν επιτέλους και σ΄ εμάς αυτοί που αποφασίζουν. 

Για τις κοινωνικές υποδομές: θα ενισχύσουμε τις υπάρχουσες κοινωνικές υποδομές, για να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους. Για να σταθούν καλύτερα στους αδύναμους, αυτούς που έχουν ανάγκη.

Θα ιδρύσουμε και νέες υποδομές όπως:

• Κέντρο στήριξης και φροντίδας κακοποιημένων γυναικών.

• Ανοιχτή δομή υποστήριξης ατόμων τρίτης ηλικίας που σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα στηρίζει άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα, που δεν θέλουν να περάσουν το τελευταίο μέρος της ζωής τους σε γηροκομείο.

• Στηρίζουμε τη δημιουργία γηροκομείου σε συνεργασία και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

  • Ανοιχτή δομή υποστήριξης Ατόμων ΜΕ Αναπηρία. Δημιουργούμε πόλη φιλική και προσβάσιμη στα Άτομα ΜΕ Αναπηρία.
  • Συνεργασία με κρατικούς φορείς για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών.

Για τα θέματα της καθημερινότητας: για την επίλυση των θεμάτων της καθημερινότητας βγαίνω μπροστά. Η ίδια θα είμαι υπεύθυνη για την επίλυσή τους. Δεν θα κρυφτώ, δεν θα τα χρεώσω σε αντιδημάρχους. Η καθαριότητα, ο φωτισμός, τα αδέσποτα, η έλλειψη πάρκινγκ, τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια, το οδικό δίκτυο δεν θα είναι προβλήματα, αλλά ο λαμπρός καθρέπτης της πόλης και των ιστορικών χωριών μας.

Επιπλέον προτείνουμε:

• Επέκταση του αποχετευτικού δικτύου.

• Βελτίωση της ενδοδημοτικής συγκοινωνίας. 

Παίρνουμε μέτρα για να προλάβουμε την ενεργειακή φτώχεια. Προχωράμε στη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας προκειμένου αρχικά να μειωθούν τα ενεργειακά κόστη για δομές του Δήμου. Και στη συνέχεια να προσφέρει δωρεάν ρεύμα σε οικογένειες που χτυπήθηκαν από την κρίση. 

Στηρίζουμε την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του Πανεπιστημίου. 

Αντιλαμβανόμαστε τον μεγάλο κίνδυνο του αφανισμού και της ερήμωσης λόγω του δημογραφικού προβλήματος.

Θα διευκολύνουμε στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλες ανάλογες επαγγελματικές ομάδες να εγκατασταθούν μόνιμα στον Δήμο.