Ολοκληρωμένη Παρέμβαση Για Το Ξαναζωντάνεμα Της Αγοράς. Εμπόριο-Άλλες Υπηρεσίες-Μεταποίηση

Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα έχει αίτια, για τα οποία έγιναν πολλές συζητήσεις. Πολλοί πιστεύουν ότι ο απεγκλωβισμός απ’ την οικονομική στενωπό είναι έργο της Κεντρικής εξουσίας μόνο. Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ βαθμού δεν μπορεί, ούτε πρέπει να μείνει απλός παρατηρητής στην προσπάθεια για ανάκαμψη.

Το νέο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η Τοπική αυτοδιοίκηση είναι: ο εξορθολογισμός των υπηρεσιών της, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων για έργα ουσίας και όχι βιτρίνας, έργα που θα αφορούν βασικές υποδομές που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, οι συμπράξεις με διάφορους τομείς για περιβαλλοντικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες, οι διαδημοτικές συνεργασίες με στόχο τις οικονομίες κλίμακας, η επένδυση στην Τοπική Ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων και η ανάπτυξη αποτελεσματικού ανθρώπινου δυναμικού.

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να γίνει μέρος του προβλήματος, αλλά οφείλει να γίνει μέρος της λύσης του. Με όραμα, δυναμικές πρωτοβουλίες και οργανωμένο σχέδιο θα μπορέσει να κινητοποιηθεί και να βγει μπροστά.

Πολλές και βιώσιμες επιχειρήσεις στον τόπο μας, σημαίνει περισσότερα έσοδα που θα διατεθούν χάριν της κοινωνικής συνοχής, περισσότερες θέσεις εργασίας για τους δημότες μας.

Πάντα οι επαγγελματίες της περιοχής μας τα έβγαζαν δύσκολα λόγω της Διασυνοριακότητας. Τα χαμηλής τιμής, αλλά και ποιότητας προϊόντα των γειτόνων ήταν δέλεαρ για τους δικούς μας καταναλωτές.

Κατά την κρίση τα πράγματα δυσκόλεψαν περισσότερο εφόσον το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε, συνεπώς μειώθηκε και το ποσό που διατίθεται προς κατανάλωση. Η υποτίμηση της Τούρκικης Λίρας, έκανε τα πράγματα ασφυκτικά.

Με γνώμονα τη ρήση «εάν λυγίσουν οι έμποροι και οι επαγγελματίες μας, θα λυγίσει όλη οι κοινωνία», σας παρουσιάζουμε σήμερα μέτρα για το ξαναζωντάνεμα της αγοράς και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον Δήμο Ορεστιάδας.

Τα προτεινόμενα μέτρα τα διακρίνουμε σε δύο κατηγορίες:

1. Τα Βραχυπρόθεσμα Μέτρα, που είναι μέτρα που μπορούμε να πάρουμε αύριο και να επηρεάσουν άμεσα και λυτρωτικά την κατάσταση, να σταματήσουν άμεσα την παρακμή.

2. Τα Μεσοπρόθεσμα Μέτρα, που μπορούμε να τα αποφασίσουμε σήμερα, αλλά θα λειτουργήσουν σε βάθος χρόνου.

Στην πρώτη κατηγορία προτείνουμε τα εξής:

1. Μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 30%. Για να γίνουν πιο φθηνά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες και οι καταναλωτές να προτιμούν τη δική μας αγορά. Το μέτρο μπορεί να συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει η κοινοτική οδηγία 2006/112 που το επιτρέπει. Με βάση αυτή την συμφωνία έγινε και γίνεται η μείωση των συντελεστών στα ελληνικά νησιά. Πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για τη θεσμοθέτηση αυτού του κρίσιμου μέτρου. Η περιοχή μας είναι «ευάλωτη» σε εξωτερικούς οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επίσης, είμαστε δρόμος σχεδόν μόνιμος μεταναστευτικών ροών που παίζει και αυτό τον ρόλο του για την αποδοχή του αιτήματός μας.

2. Τη δημιουργία ενός Τοπικού Συμφώνου για την Απασχόληση. Σύμφωνα με το προτεινόμενο ΤΟΠΣΑ, το Υπουργείο Απασχόλησης για 18 μήνες θα πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που έχουν έδρα τον Δήμο Ορεστιάδας.

3. Μείωση των Δημοτικών Τελών κατά 15% των επιτηδευματιών του Δήμου Ορεστιάδας. Το μέτρο αυτό θα το εφαρμόσουμε και για τις Οικογένειες των Ευαίσθητων Κοινωνικά Ομάδων (παράδειγμα όσοι έχουν στην οικογένεια μέλος ΑΜΕΑ)

4. Διοργάνωση Επιχειρηματικών Συναντήσεων, είτε ανά κλάδο, είτε οριζόντιες, με επιχειρηματίες από τις Βαλκανικές χώρες και όχι μόνο για προώθηση των παραγόμενων προϊόντων.

5. Διοργάνωση Επιχειρηματικών Αποστολών σε πόλεις της Βαλκανικής Ενδοχώρας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

6. Ίδρυση θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων (Startup). Στη θερμοκοιτίδα θα φιλοξενηθούν νεοφυείς επιχειρήσεις των Δημοτών της Ορεστιάδας και όχι μονο. Η θερμοκοιτίδα θα παρέχει δωρεάν φιλοξενία και στέγαση στις επιχειρήσεις, ενέργειες δικτύωσης, και εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.

7. Ίδρυση Κέντρου Γυναικών Δήμου Ορεστιάδας, για την προώθηση της γυναικείας απασχόλησης και την στηριξη της επιχειρηματικότητας. Το κέντρο θα στηρίζει και θα ενθαρρύνει τις γυναικες να αναλαμβάνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

8. Στήριξη της διαφάνειας. Καταργούμε άμεσα το σάπιο καθεστώς των απευθείας αναθέσεων. Καταργούμε το ρουσφέτι, την αναξιοκρατία, το βόλεμα, τη λογική «οι δικοί μας παίρνουν τις δουλειές» για τους άλλους δεν μας ενδιαφέρει. Όλοι οι επαγγελματίες θα μπορούν να παίρνουν δουλειές από το δήμο. Θα ενταθεί ο ανταγωνισμός με αποτέλεσμα ο δήμος να προμηθευτεί φθηνότερα υπηρεσίες και αγαθά. Το νόμιμο πλέον θα είναι και ηθικό.

Με τα προτεινόμενα μέτρα αναδεικνύουμε τον Δήμο Ορεστιάδας σε ένα εξωστρεφές, ισχυρό επιχειρηματικό κέντρο. 

Στην δεύτερη κατηγορία, προτείνουμε τα παρακάτω:

1. Να ομορφύνουμε την πόλη. Να προχωρήσουμε δηλαδή σε εκτεταμένες Αστικές Αναπλάσεις. Να αναδείξουμε τις ομορφιές της πόλης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσουμε ροές επισκεπτών στην πόλη, Έλληνες και γείτονες ξένους που θα έρχονται να ψωνίσουν, να γευτούν, να διασκεδάσουν σε μια όμορφη περιοχή.

2. Να αυξήσουμε την προσβασιμότητα στην πόλη. Στην Ορεστιάδα μπαίνεις δύσκολα και εξίσου δύσκολα βγαίνεις. Χρειάζεται η κατασκευή ενός Βόρειου και ενός Νότιου Ανισόπεδου κόμβου. Να δοθεί άλλος αέρας στην πόλη.

3. Η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση – είναι σίγουρο ότι προσπαθεί να αυξήσει τον πλούτο των Ελλήνων. Πέρα απ’ αυτό, εμείς, έχοντας υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, μπορούμε να δημιουργήσουμε πλούτο στους παρακάτω τομείς.

• Τον Αγροτουρισμό

• Τον τουρισμό γύρω από την παράρδια ζώνη

• Τον θρησκευτικό τουρισμό

• Τον Πολιτισμό

• Τον Αγροδιατροφικό τομέα

• Το εμπόριο

Οι τομείς αυτοί μπορούν άνετα να χρηματοδοτηθούν από Κοινοτικές Πρωτοβουλίες, όπως το Leader, το Interreg και τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Αρκεί να σχεδιάσουμε σωστά και γρήγορα.

4. Να ιδρυθεί το μουσείο της Ζώνης – Δοξιπάρας. Η εμβληματική αυτή Δράση θ’ αυξήσει την επισκεψιμότητα και θα δώσει χαρακτήρα στην περιοχή. Θα μας εντάξει άπαξ δια παντός στις περιοχές που κάποιος πρέπει να επισκεφτεί. Παράλληλα με την ίδρυση του μουσείου θ’ αναπτυχθούν ανάλογες δράσεις για την ανάδειξη των χαρακτηριστικών  της περιοχής όπως εκκλησιαστικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι.