Για Την Πολιτιστική Άνοιξη Της Ορεστιάδας Μια Ολοκληρωμένη Πολιτιστική Στρατηγική Ως Αναγκαία Συνθήκη Για Τη Φυγή Στο Μέλλον

ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ

Ξεκινάω με μια αναγκαία παραδοχή, που αφορά στην ανάγκη χάραξης και υλοποίησης μιας πολιτιστικής στρατηγικής για τον Δήμο Ορεστιάδας.

Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ αποδείχθηκε ένα πολυεργαλείο, ένας αποτελεσματικός μηχανισμός για την ανασυγκρότηση και την αναζωογόνηση πόλεων και περιοχών.

Αυτή είναι η ευρωπαϊκή και διεθνής εμπειρία. Από τη Βαρκελώνη ως το Άμστερνταμ και από το Μάντσεστερ ως τη Βοστώνη. Αυτή είναι και η ελληνική εμπειρία που έπεται της διεθνούς και με μεγάλη καθυστέρηση.

Κι επειδή όταν μιλάμε για τον πολιτισμό σε κάποιους ή κάποιες μπορεί να ακούγεται παράξενα η οποιαδήποτε αναφορά στον πολιτισμό, με τον όρο πολιτισμό εννοούμε και συμπεριλαμβάνουμε τα πάντα, αναφερόμαστε στο σύνολο των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Είναι η πιο ολιστική στρατηγική που θα μπορούσε να έχει ο οποιοσδήποτε δήμος και στη συγκεκριμένη περίπτωσή μας ο Δήμος Ορεστιάδας.

Η αξιοποίηση όλων των ενεργών κοινωνικών και πολιτιστικών δυνάμεων μπορεί να δώσει άμεσα μόνιμους και γόνιμους καρπούς και εντυπωσιακά αποτελέσματα. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ,ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ, ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ.

Ο Δήμος Ορεστιάδας διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό πολιτιστικών-γυναικείων-αθλητικών σωματείων, που θα είναι οι άμεσοι συνεργάτες μας για τη διαμόρφωση μιας πολιτιστικής στρατηγικής ικανής να υποστηρίξει δράσεις, πρωτοβουλίες, διοργανώσεις, γεγονότα υπερτοπικής εμβέλειας. Η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας, στο χώρο του αθλητισμού, της τέχνης, των γραμμάτων και του πολιτισμού είναι βασική αρχή και δέσμευση μας ως νέας δημοτικής αρχής. Χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς σε μια ανοιχτή διαδικασία δημόσιου διαλόγου και διαβούλευσης σχεδιάζουμε και προχωράμε στη χάραξη μιας πολιτιστικής στρατηγικής που θα μας οδηγήσει στην ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ. Έχουμε ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα και κυρίως ένα καταπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να δημιουργήσει και να υποστηρίξει δράσεις και διοργανώσεις υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

-ΕΝΑ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ για την καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου Ορεστιάδας εντός και εκτός της Ελλάδας με στόχο την ευαισθητοποίηση για τα θέματα της γενέτειράς του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ορεστιαδίτες φαρμακοβιομήχανοι Δημήτρης Πενταφράγκας(ιδρυτής της ΕΛΠΕΝ) και Γιώργος Πενταφράγκας(ιδρυτής της φαρμακοβιομηχανίας REMADINA). Πρότασή μας η ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΝΤΑΦΡΑΓΚΑ ΣΕ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, την οποία προίκισε με μια στέγη θεάτρου και πολιτισμού και με το υπαίθριο δημοτικό θέατρο στο Άλσος Αδριανουπόλεως.

-ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΣΥΝΙΣΤΑ ΜΙΑ ΜΝΗΜΕΙΩΔΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ. Στόχος η διοργάνωση εκδηλώσεων στο Μόναχο, στη Στουτγάρδη, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον, έδρα της NASA,προς τιμήν του περίφημου John Argyris, ανιψιού του μεγαλύτερου μετά την κλασική αρχαιότητα Έλληνα μαθηματικού, με καταγωγή από το Μποσνοχώρι της Ανατολικής Θράκης, γιατί ο Γιάννης Αργύρης ήταν καθοριστικός στην επιτυχία του διαστημικού προγράμματος ΑΠΟΛΛΩΝ. Κι όπως έγραψε ο πανεπιστημιακός Στέφανος Γερουλάνος, ο Γιάννης Αργύρης «είναι ο σταρ των Καραθεοδωρή».

ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ μπορεί να οδηγήσει το Δήμο Ορεστιάδας σε ένα άλλο επίπεδο προβολής και αναγνώρισης και να γίνει ένας σπουδαίος δίαυλος με ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους ακαδημαϊκούς οργανισμούς και θεσμούς.

-ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει σοβαρά με στόχο η ΝΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΥΑΛΑ ΤΗΣ με μια ανοιχτή σε όλους τους νέους επιστήμονες με αντίστοιχη εξειδίκευση, ενώ η πρώτη πρόσκληση θα απευθυνθεί στον καθηγητή Πληροφορικής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, με καταγωγή από τη Νέα Ορεστιάδα, Βαγγέλη Τριανταφύλλου.

-ΕΤΟΣ ΤΑΚΗ ΤΣΟΝΙΔΗ ΤΟ 2019-Με αφορμή τα 100 χρόνια(1919-2019) από τη γέννηση του υμνωδού της τοπικής ιστορίας της νεότερης πόλης της Ελλάδας.

-ΕΝΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΟΥ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ  ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ-Η ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας των Δικαίων πριν 75 χρόνια(1944-2019) ήταν ένα από τα σημαντικότερα σαμποτάζ του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου και έγινε με τη συμμετοχή αμερικανών σαμποτέρ και μεγάλης δύναμης πατριωτών του Έβρου με διαταγή του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής.

-ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΗ ΡΙΜΙΝΙ στην απελευθέρωση της οποίας είχε πρωταγωνιστικό ρόλο η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία, η μετέπειτα Ταξιαρχία «ΡΙΜΙΝΙ», με έδρα την Καβύλη. Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια(1944-2019) από την απελευθέρωση του Ρίμινι, που ήταν ένα από τα σημαντικά στρατιωτικά γεγονότα του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου.

-«ΛΑΕΡΤΗΣ ΤΑΝΑΚΙΔΗΣ» ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΚΑΙΩΝ-Προς τιμήν του εκπαιδευτικού και προέδρου της ΟΛΜΕ Λαέρτη Τανακίδη, που πριν 50 χρόνια(1969-1970) ξεκίνησε μαθήματα θεάτρου και αρχαίας τραγωδίας στους μαθητές και μαθήτριες του εξατάξιου Γυμνασίου, ενώ για τις ανάγκες της παράστασης ξεκίνησε η διαμόρφωση του χώρου, για να πάρει αργότερα το υπαίθριο δημοτικό θέατρο τη σημερινή μορφή του.