Η Τουριστική Στρατηγική Του Δήμου Ορεστιάδας

Προτεραιότητα μείζονος σημασίας η ίδρυση και λειτουργία του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΥΜΒΟΥ ΜΙΚΡΗΣ ΔΟΞΙΠΑΡΑΣ-ΖΩΝΗΣ. Η ύπαρξη του μουσείου αναμένεται να εκτοξεύσει την επισκεψιμότητα της περιοχής.

Η ανασκαφή στον μεγαλύτερο αρχαιολογικό τύμβο της Θράκης, στα όρια των αγροκτημάτων Ελιάς και Σπηλαίου θα είναι μια άμεση προτεραιότητα μας, αφού κατά τα λεγόμενα των αρχαιολόγων, σ΄αυτό το σημείο της η Θρακική Γη μπορεί να μας αποκαλύψει έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους.

ΕΤΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΟΥΜΑΝΟΥΔΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ-Με αφορμή τα 120 χρόνια(1899-2019) από τον θάνατο του Αδριανουπολίτη αρχαιολόγου Στέφανου Κουμανούδη, που αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Αρχαιολογικής Εταιρείας και της αρχαιολογικής πολιτικής της χώρας. Μια μεγάλη ευκαιρία ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου του Δήμου Ορεστιάδας σε πανελλήνια κλίμακα.

«ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΘΡΑΚΕΣ ΜΥΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ»-Θα είναι η πρόταση μιας εκδήλωσης-ομιλίας με ομιλητή τον Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων Διαμαντή Τριαντάφυλλο στην Ελευσίνα στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 και τα 150 χρόνια(1870-2020) από τη γέννηση του γιατρού, πολιτικού και συγγραφέα Κωνσταντίνου Κουρτίδη, Αδριανουπολίτη στην καταγωγή αλλά εγκατεστημένου στο Σουφλί, μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες μορφές του Θρακικού χώρου, ο οποίος έγραψε πριν 85 χρόνια, το 1934, το βιβλίο «ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ(ΚΑΒΕΙΡΙΑ-ΔΙΟΝΥΣΙΑ-ΟΡΦΙΚΑ-ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ)». Θα είναι για πρώτη φορά στην ιστορία της Θράκης και της Ελευσίνας, σε μια πολλαπλού και υψηλού συμβολισμού, σε μια συνάντηση Θράκης-Ελευσίνας μετά από 2500 χρόνια, μια μοναδική δυνατότητα προβολής της περιοχής μας.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΜΑΓΕΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ στο Σπήλαιο, όπως και ο Παραδοσιακός Μύλος στα Πετρωτά είναι δυο κραυγαλέα παραδείγματα απουσίας μιας ουσιαστικής διαχείρισης τους από την απερχόμενη δημοτική αρχή, που επί πέντε χρόνια δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την αξιοποίησή τους, δεν προχώρησε στη διοργάνωση εκδηλώσεων, αφήνοντας ανεκμετάλλευτες δυο ξεχωριστές δομές πολιτισμού όχι μόνο του Τριγώνου αλλά ολόκληρου του Έβρου.

Από τη μονή Αγίας Σκέπης-Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσας και τον μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου Παταγής, που είναι το παλαιότερο θρησκευτικό μνημείο και ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κτίρια του Βορείου Έβρου», ο θρησκευτικός προσκυνηματικός τουρισμός έχει τα εμβληματικότερα του εκκλησιαστικά καθιδρύματα και τα λατρευτικά κέντρα του.

Καθιέρωση ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ στο συνεδριακό κέντρο του Παραδοσιακού Μύλου Πετρωτών.

ADRIANOS FORUM-ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ-Με αφορμή τα 1900 χρόνια(125-2025) από την ίδρυση της πόλης από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό. ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ πολύ συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη πρόταση, που θα βάλει το Δήμο Ορεστιάδας σε ρόλο leader για τη συγκρότηση ενός διεθνούς θεσμού, που θα φέρει την περιοχή μας στην καρδιά διεθνών δράσεων υψηλών και ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Είναι μια πρόταση που θα αναδείξει τον Δήμο Ορεστιάδας σε ένα ευρύτερο διεθνές περιβάλλον και θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του σε μια γόνιμη και εποικοδομητική διαδικασία διαπραγμάτευσης και αλληλεπίδρασης με οργανισμούς και φορείς που συνιστούν ασύγκριτα ιστορικά και πολιτιστικά μεγέθη.

«Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΫ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΔΣΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ(ΦΣΑ)» θα είναι το θέμα συνεδρίου για τα 150 χρόνια(1872-2022) από την ίδρυση του παλαιότερου και ιστορικότερου σωματείου της Θράκης και το μοναδικό που συνεχίζει τη δράση του από την Αδριανούπολη  στη Θεσσαλονίκη για πάρα πολλές δεκαετίες για να εγκατασταθεί οριστικά στη Νέα Ορεστιάδα.

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΓΑΙΑΣ, ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ θα είναι μια ακόμη φεστιβαλική διοργάνωση για την προβολή, ανάδειξη και κυρίως την αξιοποίηση της παραδοσιακής γαστρονομίας με τα ξεχωριστά παραδοσιακά εδέσματα και προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Στους μετανάστες και στους απόδημους χρωστάμε ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής ανάπτυξης και τη διεθνοποίηση πολλών αγροτικών προϊόντων. Με τις διατροφικές και τις καταναλωτικές τους συνήθειες και κυρίως τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στους χώρους της εμπορίας και της εστίασης είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της ελληνικής γαστρονομίας και συνολικά της χώρας μας και ειδικότερα του τόπου μας. ΤΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΠΟΙΪΑΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ.

«Ο γεωπόνος Αλέκος Γαλανός, ο σαγηνευτικός οραματιστής της γεωργικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης»-Με την καθοδήγηση του γεωπόνου Αλέκου Γαλανού, μιας εμβληματικής μορφής του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, το 1953, οι αγροτόπαιδες των Δικαίων συμμετείχαν σε μια μοναδική εμπειρία, αφού έγιναν οι πρωταγωνιστές της θεατρικής παράστασης «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», ενώ στα σκηνικά είχε δουλέψει ο σκηνογράφος-ζωγράφος Κώστας Χρηστουλάκης.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα γεωργικής εκπαίδευσης και καλλιέργειας του πολιτισμού. Επίκαιρο το μήνυμα, γιατί η σωτηρία της ελληνικής υπαίθρου και των χωριών μας δεν ήταν ποτέ αποκλειστικά και στενά ένα αναπτυξιακό, παραγωγικό και οικονομικό πρόβλημα, ήταν και παραμένει μια εξόχως πολιτισμική διαδικασία.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ θα κάνει την εμφάνιση  του στην τιμητική εκδήλωση για να τιμηθεί η συμβολή του αείμνηστου υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεράσιμου Αρσένη στην ίδρυση των δυο Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας-Περιβάλλοντος-Διαχείρισης Φυσικών Πόρων στη Νέα Ορεστιάδα, η οποία έγινε πλέον η τέταρτη έδρα του κορυφαίου πνευματικού εκπαιδευτικού ιδρύματος της Θράκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Δ.Π.Θ. Τώρα στα 20 χρόνια(1999-2019) από την ίδρυση και λειτουργία τους ο Δήμος Ορεστιάδας θα αποδώσει τις δέουσες και οφειλόμενες τιμές. Χωρίς την ύπαρξη των δυο τμημάτων η Νέα Ορεστιάδα θα ήταν στην κυριολεξία μια άλλη πόλη.